Jdi na obsah Jdi na menu
 


Určitě se ptáte, jak jsem přišla na tohle bezvadný téma. Jednoduše. Byla jsem přes víkend pryč a u mě doma byl na návštěvě nevlastní brácha, u kterého v neděli večer objevil táta s macechou vši. A bylo to tady. Dvě noci spal u mě v posteli, válel se po našem gauči a kdo ví co ještě. A samozřejmě jsou tu obavy, že tu jsou vši a že na mě vlezou taky.

ObrazekMusím říct, že prvotně si mohou oddychnout lidé, co mají barvené, nebo melírované vlasy (tedy i já). Vši totiž prostředí chemicky upravených vlasů naprosto nesnášejí. Samozřejmě doporučuji si preventivně umýt hlavu, kdyby tam náhodou něco bylo, tka to hned v začátku zahubíte horkou vodou a důkladnou dávkou šamponu.

Ale teď co s postelí a dalšími věcmi, kde se můžou hnusné potvůrky schovávat? Nejrychlejší a nejdůležitější je vyprat povlečení a to pokud možno na 90 stupňů a výš. Ostatní věci, které nelze vyprat je nutno taky nějak očistit, k tomu postačí postříkání sprajem Diffusil. Ale doporučuju Diffusil na zvířata, je mnohem silnější a agresivnější proti všelijakym breberkám. Hlavně nezapomeňte nastříkat gauč, výplně polštářů, křesla a vyprat i ručníky. A pokud jste našli vši i na své hlavě, tak ji také pořádně osprejujte a pak umyjte a znovu osprejujte a znovu umyjte, klidně i několikrát. A pořádně vyčesat hřebínkem, vší vajíčka - hnidy- se z vlasů totiž dostávají strašně špatně. Samozřejmě je záhodno vyprat i oblečení, které jste měli na sobě po dobu předpokládaného výskytu vší.

PÁR POZNÁMEK

  1. vši ve vlasech je třeba stříkat několikrát, nezahubí je jedno ošetření, v den nalezení vší je dobré postříkat důkladně celé vlasy, pramínek po pramínku tak dvakrát až třikrát v odstupu půl hodiny, pak ještě alespoň jednou další den, po dokončení stříkání je nutné vlasy důkladně umýt
  2. vší vajíčka - hnidy se drží u pokožky a jsou velice odolná, je potřeba je z vlasů dostat důkladným kartáčováním, často můžete mrtvé hnidy nacházet ve vlasech po několik dalších týdnů
  3. jak poznat mrtvou či živou hnidu?když najdete hnidu, dejte si ji na nehet palce a druhým nehtem ji rozmáčkněte. Pokud se ozve zvuk prasknutí, je živá a je nutno znovu několikrát postříkat vlasy. Pokud se žádný zvuk neozve, je pravděpodobně mrtvá.
  4. pokud po dobu nálezu vší nosíte čepici, můžete ji rovnou vyhodit, tady nepomáhají žádné spreje, ani praní či vyváření.
  5. POZOR inkubační doba vší je i několik týdnů!!
  6. po dobu nálezu vší a tak cca 3 týdny po ošetření se doporučuje nespat v cizí posteli, nechodit k zubaři, do kina nebo divadla, či na jiná místa, kde si hlavu pokládáte, zamezíte tak šířením mezi ostatními lidmi
  7. pokud chodíte do školy, je nutné o výskytu vší informovat učitele, kteří informaci rozšíří mezi ostatní rodiče, kteří prohlédnou své děti a tím zamezí vracení vší zpátky na vaší hlavu ;-) 

Takže to je asi tak všechno, co můžu poradit. A já se teď pustím do krutého boje proti možným vším spícím v mé posteli. Přeji vám úspěšný boj;-) 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

How to fritter away Google

(DavidOralf, 25. 12. 2022 21:09)

That means you'll get the idea some fresh features and from access to additional channels where you can gain visibility, without having to make sense of some confused, manual migration process. https://googlec5.com

Blood Straits - Taylor & Francis Online

(AhefCovesero, 8. 10. 2018 5:08)

Torsion bras de quelqu'un est comment dur votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque temps votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang a tous egards vos arteres a la vacances de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/tadalafil-soft-tablets-20mg/

Blood Coerce : Blood urgency plot

(AJettyFart, 28. 7. 2018 10:38)

Pression arterielle est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque culture votre moelle bat, il pompe le sang tout au long vos arteres a la prendre facilement de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/achat-cialis-pour-homme-wimbledon/

Vsi - myty a pravdy

(Karol, 5. 10. 2016 9:20)

Tento clanek je velmi diletantsky napsany.
Kontestuji
1/ Barvenym vlasum se vsi nevyhybaji apriori! Sousedka - typicka peroxidova blondyna se jich nemohla zbavit ani castym barvenim
2/ inkubace neni nekolik tydnu ale 7 dni - 11 dni. Clovek se taky nedonosi za 9-20 mesicu ale 6-10 V extremech!
Myti by se melo opakovat tedy tydne po dobu 1 mesice
3/ extremnim teplotou + 60 a - 10 se zarodky nici! Tedy vse vyvarit je spravne! Navolnem prostranstvi vsi nepreziji 3 dny . Tedy Po tydnu je jakekoli prostredi autodesinfikovane.
4/ mrtve hnidy uz Tak nelepi, snadno se odstrani octem.
5/ spraye jako precence nejsou 100%

vši

(lola, 22. 10. 2011 11:58)

a jak poznám mrtvou veš?

Re: vši

(Adel, 25. 8. 2014 11:16)

Že se nehejbe ale když si nekolikrat umyjete a zatřepete hlavou nad vanou tak vypadaj :)

veš

(Adel, 25. 8. 2014 11:11)

V dobu kdyz sem mela vši sem mela v postely plysaky na kterych sem spala muzou bejt i na nich??



VŠI

(Daniela, 29. 7. 2014 12:08)

Na vši se musí pořádně, já nedám dopustit na tenhle olej: http://www.gigalekarna.cz/produkt/barnys-effective-60ml-pri-zvysenem-vyskytu-vsi/, který je proti veškám i hnidám, a pak už nám stačilo jen vyčesat kovovým hřebenem, který je součástí balení.

vši

(Lucie, 13. 10. 2012 15:48)

Na vši nám naštěstí zabral první šampon koupený v lékárně a to Liquido duo x, dcera má hoodně husté vlasy do půl zad. Mě šíleně bolely ruce, než jsem jí projela celou hlavu. ale vyplatilo se. Potom jsem je vyčesala přiloženým hřebínkem a byl klid.