Jdi na obsah Jdi na menu

13.11.2004, Altmannovi /Berní rula, Soupis podaných podle víry, 17.stol./

13. 11. 2004

V listopadu jsem se opět vrátil k mé linii po otci. Teď je největší zádrhel v určení místa odkud Altmannovi přišli do Benátek v 1.pol.18.stol.

Než jsem navštívil v pondělí 13.11. SOA ofotil jsem údaje z Berní ruly 1654. Doufal jsem že v rule narazím na lokalitu poblíže Benátek, kde se nějací Altmannovi budou vyskytovat, abych se pak na ni mohl v archívu zaměřit a neztrácel čas s náhodným prohlížením indexů k matrikám po celém okolí. Ukázalo se, že to byl dobrý nápad. Podle ruly v r.1654 žili Altmannovi ve 4 oblastech: Chodsko, Liberecko,  Praha a Zámostí u Benátek nad Jizerou... .

V SOA jsem pak skutečně v několika různých matrikách pro Zámostí Altmannovi našel. Teď zbývá provést napojení mého rodokmenu dovedeného až k cca r.1700 na tyto Altmannovi uvedené v rule k r.1654. Bohužel index zemřelých k Benátkám, který by mohl pomoci nebyl ten den v SOA k disposici :-(.

Koncem listopadu jsem si pořídil výpis ze Soupisu poddaných podle víry 1651 pro kraj Boleslavsko. Prošel jsem všech cca 700 stran a vypsal si všechna příjmení, co mě zajímají a více pak uvádím v přepisu v samostatném souboru. Výsledek je podobný berní rule: spousta Altmannů v severní části Boleslavského kraje - ve Frýdlantsku a Liberecku. Značné množství z nich však jsou Židé, kteří si jméno Altmann patrně pouze zvolili. Dále se pak Altmannovi nacházejí stejně jako v rule v oblasti Zámostí v panství Stránov. V tomto místě jsou uvedeny dvě rodiny - rodina Hanse(Jana) Altmana a rodina Adama Altmana. U Adama Altmana mladšího (*1622) je v poznámce uvedeno "zu Benathek". Bingo!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář