Dnes vám přinášíme pohled do důležitých a architektonicky velmi zajímavých velkoměst. Překrásná příroda, hory, řeky, tichá rýžová políčka.

 

Čína je světovým unikátem v množství různorodých krajin, které můžete v jedné zemi najít. Někdy je ale potřeba si od všeho toho klidu a míru odpočinout a nabít se novou energií v pulsujícím velkoměstě. Dlouhá čínská historie a současný moderní úprk technologií pak už udělá své – unikátní souznění staletých tradic a posledních výkřiků módy, to jsou velkoměsta na čínském pobřeží. A kam se dnes podíváme? V hledáčku je Peking, Šanghaj a Hongkong.

Peking

Kdybyste se v místech, kde se nyní rozkládá Peking, ocitli před třemi tisíci lety, už v té době byste tu našli staré pekingské babičky. Za dobu své existence se ale tohle město změnilo k nepoznání a staré babičky by se tu rozhodně ztratily – nejen, že moderní budovy jsou si často velmi podobné, Peking je město tak obřích rozměrů, že vláda musela v roce 2005 přistoupit na výrazné omezení výstavby. I tak je ale návštěva Pekingu časově náročná – přesunout se z jednoho místa na druhé vás bude stát spousty času.

Bubnové věže v čínských městech sloužily k oznamování času.

Bubnové věže v čínských městech sloužily k oznamování času.

 

Hútong – čínské bydlení jako pro panenky

Malé domečky v malých uličkách – oproti zbytku Pekingu nebo Šanghaje to tu vypadá jako bydlení pro panenky. Jenže kdysi takhle vypadala celá slavná velkoměsta – jde totiž o tradiční obydlí Číňanů – domek má uprostřed nádvoříčko, kolem kterého jsou obytné prostory. Nejvíce těchto domků, starých asi 150 let, v Pekingu najdete kolem Bubnové věže a na jižním břehu jezera Qiánhai.

A taky peněz – Peking, Šanghaj i Hongkong patří k nejdražším městům světa. Když ale víte kam jít, ušetříte za jídlo i ubytování. Levně se například bydlí v okolí hútongů – tradičních nízkých domků v klikatých uličkách. Bydlení tady je o to příjemnější, že do úzkých uliček se nedostanou auta, a tak si tu naplno užijete obyčejných Číňanů a jejich celodenního koloritu – malé krámky podél domků, posedávající dědečkové a neustále pobíhající děti.

Unikátní stavby v Pekingu

Bird's Nest Stadium neboli Beijing National Stadium je originální olympijský stadion v Číně

Beijing National Aquatics Center je barevná vodní kostka, která má funkci plaveckého stadionu

National Centre for the Performing Arts, často přezdívané „vejce“ je fantastický architektonický skvost uprostřed pekingského jezera.

Abyste ale mohli vůbec říct, že jste viděli Peking, musíte navštívit především rozsáhlý komplex palácových budov, kam po 500 let nesměl nikdo než císařská družina, Zakázané město. Dostanete se k němu přes Bránu nebeského klidu z 15. století. Další důležitou zastávkou jsou letní paláce – starý i nový. Oběma jsou společné krásné zahrady, starý palác jsou spíše ruiny, ale zato z 12. století. Nový palác pak leží na břehu jezera Kunmíng Hú.

Pekingské Zakázané město oceníte nejvíce z vrchu, zajděte se rozhlédnout na vrcholek s parkem severně od Zakázaného města.

Pekingské Zakázané město oceníte nejvíce z vrchu, zajděte se rozhlédnout na vrcholek s parkem severně od Zakázaného města.

 

Šanghaj

Původně malou rybářskou vesničkou byla kdysi dávno i Šanghaj, dnes vyspělé ekonomické centrum Číny. Zbytek země má k Šanghaji podobný vztah jako Češi k Pražanům – o Šanghajcích se stejně tak říká, že jsou namyšlení. Mají ale na co – město na soutoku Dlouhé řeky a Huangpu Jiang ukrývá pár historických skvostů a zároveň řadu moderních architektonických klenotů.

Letní palác je příjemným místem k odpočinku díky jezírkům, fontánám a zeleným zahradám.

Letní palác kousek od Pekingu je příjemným místem k odpočinku díky jezírkům, fontánám a zeleným zahradám.

 

Unikátní stavby Šanghaje

Jin Mao je mrakodrap postavený v tradičním čínském stylu a měří 420 m, takže je nevyšší budovou Číny a 4. nejvyšší na světě.

Perla orientu je televizní věž se specifickými barevnými koulemi.

Finanční světové centrum je elegantní a mrakodrap, na jehož vršku můžete navštívit observatoř.

Pokud se vám podaří najít ten správný autobus a vystoupit z něho na známém nábřeží Bund, čeká vás procházka kolem památkově chráněných výškových budov bank, obchodních společností a hotelů z počátku 20. století. Specialitou číslo dvě je samo cestování po Šanghaji – zdejší metro má dvacet linek, můžete se ale projet i supermoderním magnetickým vlakem Transrapid neboli Maglev – magneticky levitujícím vlakem.

Jakkoli futuristicky ale návštěva Šanghaje zní (a také tak trochu je), najdete tu i řadu buddhistických chrámů nebo překrásných zahrad. Vynechat tak nesmíte chrám Longhua se sedmipatrovou pagodou, chrám jadeitového Buddhy se vzácnými plastikami nebo zahrady Yuyuan ze 16. století. Pak stačí usednout do jedné z čajoven a vychutnávat si cizokrajné klima Jihočínského moře.

Šanghaj je moderním centrem Číny a tak se připravte na rušné dny noc plnou neonů.

Šanghaj je moderním centrem Číny a tak se připravte na rušné dny noc plnou neonů.

 

Hongkong

O hodně víc „západně“ si budete připadat v Hongkongu. Donedávna britská provincie, jejíž poetické čínské jméno by se dalo přeložit jako Voňavý přístav, si zapamatujete navždy nejen pro zdejší koloniální atmosféru. Záliv s panoramatem mrakodrapů, za kterými se tyčí hora Victoria Peak, ale také okolní ostrůvky a zátoky s nádhernými plážemi, to je vážně originál. Tou nejznámější pláží je Repulse Bay, na ostrůvku Lamma, kam nesmí ani auta, zase najdete ty nejkrásnější.

Co ale v Hongkongu nesmíte minout, je rybářská osada Stanley s křivolakými uličkami a tržištěm plným chutí a vůní; náladu starou stovky let si také vychutnáte v bývalé portugalské kolonii Macao naproti zálivu. Tržiště se v Hongkongu stane zkrátka vaším druhým domovem – navštívit tu můžete noční trh, nefritový trh nebo dokonce ptačí trh!

Co nevynechat v Hongkongu

Přehlédnout se snad ani nedá dvojice mrakodrapů Lippo centre. Tahle dvojčata jsou 186 metrů vysoká a někdy se jim také říká „Koala tree“, protože vypadají jako stromy obsypané těmito medvídky. V zahradách Aw Boon Haw můžete žasnout nad barevnými pagodami či jeskyněmi, do historie nahlédnete v pevnosti Monte ze 17. století nebo v chrámech A-Ma a Wong Tai Sin.

Hongkong je evropskou metropolí Číny, zároveň tu ale najdete řadu krásných pláží.

Hongkong je evropskou metropolí Číny, zároveň tu ale najdete řadu krásných pláží.

 

A nezapomeňte – když nebudete vědět, kde vám hlava stojí, zaběhněte rychle do nejbližšího parku. Parky ve všech čínských velkoměstech jsou totiž oázami klidu, kde vás uklidní pohled na bujnou zeleň a kde na březích jezírek zpívají vodní ptáci. Milí Číňané v přírodních restauracích a čajovnách vám pak už sami naservírují ten správný čaj přesně pro vás.

Co dalšího si v těchto velkoměstech nenechat ujít?

Bubnové věže v čínských městech sloužily k oznamování času.

 

Bubnová věž v Pekingu

Typická poschoďová červená stavba vás upoutá na první pohled. Když pak po strmých schodech vystoupáte nahoru, čeká vás kromě krásného výhledu několik bubeníků, kteří každou půlhodinu bubnují na obrovské bubny.

Victoria Peak nad Hongkongem

Znáte ten obrázek z pohlednic Hongkongu? Tak přesně ten si můžete vyfotit z vrcholku Victoria Peak, asi 500 m vysokého kopce nad městem. Neuvěřitelný pohled na záliv se záplavou mrakodrapů je naprosto fascinující.

Na horu Victoria Peak můžete vylézt i v noci a pak už jenom žasnout.

 

Maglev neboli Transrapid, to jsou jména extrémně rychlého vlaku, který se vznáší na cestě z letiště do centra Šanghaje.

 

Let levitujícím vlakem v Šanghaji

Z letiště do centra Šanghaje se můžete dostat taxíkem, ale napadlo vás, že můžete také levitovat vlakem? Rychlost a hladkost, s jakou se supermoderní magneticky levitující vlak prožene do centra města, je úžasná.