Prastará polynéská legenda říká, že nejvyšší bůh Taaroa stvořil jako první ostrov Bora Bora, což v místním jazyce znamená prvorozený, a snad právě proto ho obdařil i nejkrásnější lagunou na světě. Tichomořský ostrov Bora Bora totiž leží přímo uprostřed modrozelené laguny a spolu s dalšími sto třiceti ostrovy náleží k souostroví zvanému Francouzská Polynésie, které na mapě najdete zhruba uprostřed cesty mezi Austrálií a Střední Amerikou. Nudnější skutečnost je ale taková, že většina ostrovů ve Francouzské Polynésii stejně jako Bora Bora vznikla při obrovském sopečném výbuchu, který je vynesl z moře nad hladinu.

Vítejte v ráji
Při vystupování z letadla vás ovane vlhký voňavý vzduch a hned v letištní hale vás přivítají usměvaví Polynésané, kteří hrají na ukulele. Každý návštěvník pak kolem krku dostane věnec vonících bělostných květů, a pobyt v ráji může začít.
Hotelů je na Bora Bora nepřeberně. Nejžádanější jsou vodní bungalovy, typické chýše se střechou z palmového listí postavené na dřevěných kůlech přímo nad mořskou hladinou, kde vás v noci bude uspávat tichým uklidňujícím šploucháním Tichý oceán. Ráno stačí z bungalovu udělat dva kroky po molu, a rázem se budete koupat v laguně. Třeba budete mít štěstí a budete bydlet vedle Billa Gatese, který tu se svojí manželkou Melindou pravidelně tráví dovolené. Vybrat si samozřejmě můžete i luxusní hotel na pevnině anebo si pronajmout čím dál populárnější jachtu, která se hodí pro společnou dovolenou s přáteli.

Kolem dokola

Až se nabažíte jemného písku na bělostných plážích a lenošení pod tropickým sluncem, vydejte se poznávat další krásy Bora Bora do vnitrozemí. Teplo a výrazné vlhko činí z ostrova bujně rozkvetlou zelenou zahradu s pestrobarevnými květy. Pokud jste zdatnými turisty, můžete zdolat druhou nejvyšší horu Mount Pahia při čtyřhodinovém výletu úchvatnou polynéskou přírodou plnou divokých orchidejí a tropických rostlin. Na vrcholu budete odměněni nádherným výhledem po tyrkysové laguně a okolních ostrovech. Zajímavý výlet do vnitrozemí lze podniknout džípem po staré vojenské cestě z Faanui. Ta vás dovede až na vrchol horského hřbetu, odkud je okouzlující výhled na sousední ostrovy Tahaa, Raiatea a Maupiti. Určitě byste neměli opomenout ani návštěvu archeologických nalezišť, takzvaných chrámů marae, což jsou prastará posvátná místa, kde se konaly náboženské obřady a kde se také zrodil polynéský tanec a řada rituálů. Výlet kolem celého ostrova absolvujete za jeden jediný den. Doporučujeme pronajmout si menší auto nebo buginy – velmi oblíbená malá otevřená dvousedadlová autíčka, ve kterých obkroužíte Bora Bora s větrem ve vlasech. Skvělým zážitkem je také prohlídka ostrova ve vrtulníku. Z ptačí perspektivy uvidíte všechny barvy vody v laguně i barevné tóny exotických květů. Milovníci romantiky si mohou půjčit motorový člun či kánoi a vypravit se na některý z opuštěných ostrůvků zvaných motu, kde za celý den nespatříte ani živáčka. Fakt, že jste na ostrově sami, působí jako nejlepší afrodiziakum.

Moře, korálové útesy a žraloci
Polynéské ostrovy obkružují korálové bariéry, které ostrovy chrání a zároveň poskytují útočiště nepřebernému množství mořských živočichů. Pokud se vydáte poznávat tento úžasný podvodní svět na lodi s proskleným dnem nebo při potápění, uvidíte faunu i flóru všemožných barev a tvarů. Při potápění v překrásných lagunách s klidnou tyrkysovou vodou zažijete bezesporu ten nejfantastičtější zážitek, kterým je setkání se žraloky. Pokud dáváte přednost spíše výletům po moři, bude pro vás zajímavá celodenní plavba po laguně spojená s krmením žraloků a plaváním s rejnoky. Ráno nasednete do polynéského plavidla s postranním plovákem a vydáte se brázdit poklidné vody laguny.

Voňavá relaxace
Bora Bora je rájem nejenom díky své vegetaci, ale také skvělému servisu. Kde jinde byste si mohli vychutnat relaxační masáže vonnými oleji přímo ve stínu kokosových palem? Mnoho hotelů na Bora Bora disponuje také vířivým bazénem pod širým nebem, kde si s exotickým koktejlem v ruce vychutnáte podvodní masáž nebo další lákadla z hotelové wellness nabídky.

Pod pokličkou

Pokud chcete ochutnat místní speciality, vaše kroky by měly směřovat na jihozápad ostrova do zátoky Povaie, kde se nacházejí vyhlášené restaurace. Velkým gurmánským zážitkem je návštěva nejvyhledávanější místní restaurace Bamboo House nebo Bloody Mary, v níž večeřely hollywoodské hvězdy jako Harrison Ford, David Copperfield, Marlon Brando, Meg Ryan nebo třeba Julio Iglesias. Polynéská kuchyně využívá při vaření pokrmů především darů moře, pochutnáte si zde i na krevetách, langustách, jídlech z mečouna či tuňáka a na tropickém ovoci, jako jsou kokosy, mango, banány či ananasy. Zdejší specialitou je rejnok s omáčkou z mořských ježků a ryby mahi mahi, z jejichž syrového masa se připravuje delikatesní salát s limetkovou šťávou. Za ochutnání stojí i salát z mořských ráčků či grilované kuře s opečeným banánem.

Kudy do ráje?
Na Bora Bora vás čeká cesta buď přes Los Angeles, nebo přes Austrálii a Nový Zéland. Ceny letenek z Evropy do Polynésie se pohybují okolo 30 000 korun. Letadla přistávají na mezinárodním letišti Faaa v Papeete na ostrově Tahiti, odkud pak místní aerolinky míří na všechny okolní polynéské ostrovy. Letenku na Bora Bora z Tahiti pořídíte za 200 amerických dolarů a po 45 minutách přistanete na ostrůvku Mute Motu, kde se nachází hlavní letiště Bora Bora. Romantičtější trasou na ostrov z Tahiti je cesta trajektem přes oceán, která trvá zhruba 8 hodin.

Kus Polynésie
Až budete z Bora Bora odjíždět, nezapomeňte na typické suvenýry – košile a trička s květinovými vzory, lýkové klobouky a samozřejmě unikátní černé perly, které sluší opravdu každému. Největší dar si ale odvezete ve své mysli. Kombinace klidu, barev, jemného písku a exotiky polaská vaše smysly natolik, že si budete připadat jako na návštěvě v jiné galaxii. Ostrov uprostřed Pacifiku, kde život plyne jako ta nejlínější řeka, si prostě nesmíte nechat ujít.





Jak na Bora Bora?

Na pohádkový ostrov Bora Bora se dostanete i se zájezdem z nabídky českých cestovních kanceláří – zkuste např. server http://zajezdy.e-ck.cz/australie-tichomori/bora-bora/ nebo http://www.polynesie.cz/ostrov-bora-bora.htm Dvanáctidenní pobyt na ostrově zde seženete od 81 588 Kč. Chcete-li cestovat raději po vlastní ose, leťte z Prahy do hlavního města Francouzské Polynésie Papeete-Faaa (Air France nabízí zpáteční letenky od 33 000 Kč včetně poplatků) a přes internet (www.tahiti-and-vacation.com) si zabookujte hotel rovnou na pláži. Bungalov na vodě pro dvě osoby přijde v průměru na 500 dolarů za noc, ubytování v tříhvězdičkovém hotelu seženete za 150–200 dolarů. Pro vycestování na Bora Bora nepotřebujete vízum (Francouzská Polynésie náleží Francii) ani očkování. Domluvíte se zde francouzsky nebo anglicky. Posun v časovém pásmu je deset hodin.


Mapa Bora Bora:

Obrazek