Moučníky
Jablkový moučník pro začátečníky
Velice jednoduchý, rychlý a přitom dobrý moučník pro každou příležitost.
Ingredience:
vejce 2 ks kakao 2 lžíce tuk 80 g jablko 350 - 400 g prášek do pečiva 1 balíček cukr moučka 300 g citronová kůra polohrubá mouka 300 g čokoládová poleva 1 balíček
Postup přípravy receptu:
Jablka omyjeme, očistíme a nastrouháme. Tuk nebo máslo rozehřejeme.
Všechny ingredience pak pečlivě zamícháme, vlijeme na vymaštěný plech a ve mírně předehřáté troubě pečeme při 160 °C asi 20 - 25 minut.
Vychladlý moučník polijeme čokoládovou polevou, nakrájíme na řezy a podáváme.
--------------------------------------------------------------------------------------
Zdravý švestkový koláč
Recept na zdravý koláč, který skvěle chutná.
Ingredience:
švestky | 500 g |
těsto: | |
cukr | 1/2 hrnku |
olej | 1/4 hrnku |
vejce | 1 ks |
mléko | 1/2 hrnku |
jablko | 4 ks |
rozinky | 3 lžíce |
citron | 1 ks |
mrkev | 1 ks |
mandle | 3 lžíce |
vanilkový cukr | 1 balíček |
polohrubá mouka | 1 hrnek |
kypřící prášek | 1/2 balíčku |
Postup přípravy receptu:
Ovoce očistíme. Mandle podle chuti spaříme, rozinky taktéž. Jablka nastrouháme nahrubo, mrkev najemno. Švestky rozpůlíme, zbavíme pecek a nakrájíme na měsíčky. Mandle nasekáme. Citron důkladně omyjeme a osušíme. Kůru z něj nastrouháme a šťávu vymačkáme.
Do mísy rozklepneme vejce. Vmícháme olej, mléko a cukry. Mouku prosejeme a smícháme s kypřícím práškem. Do těsta vmícháme mouku a podle chuti citronovou šťávu a kůru. Nakonec do těsta vmícháme scezené rozinky, sekané mandle a jablka s mrkví.
Vyšší plech vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Také jej můžeme vyložit pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 170 °C. Těsto nalijeme na připravený plech, poklademe měsíčky švestek a vložíme do trouby. Švestkový koláč zvolna pečeme dozlatova.
Upečený zdravý švestkový koláč nakrájíme a můžeme podávat.
--------------------------------------------------------------------------------------
Řez karamel
Vynikající moučník s karamelovým krémem a ořechy.
Ingredience: krém: | |
máslo | 250 g |
salko | 1 ks |
těsto: | |
vejce | 4 ks |
cukr krupice | 30 dkg |
hladká mouka | 20 dkg |
horká voda | 10 lžic |
mleté ořechy | 10 dkg |
kypřicí prášek | 1 balíček |
Postup přípravy receptu:
Den předem uvaříme salko. Neotevřené salko dáme do kastrolu s vodou a 2 hodiny ho povaříme. Pak je necháme vychladnout, nejlépe do druhého dne.
Druhý den vyšleháme vejce s cukrem. Do pěny vmícháme horkou vodu a nakonec mouku s práškem do pečiva a ořechy. Vyšší plech vyložíme pečícím papírem, vlijeme těsto a rovnoměrně jej rozprostřeme po celém plechu. Plech s těstem vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova.
Během pečení vyšleháme uvařené a vychladlé salko se změklým máslem.
Upečený korpus necháme vychladnout, potřeme krémem a posypeme mletými ořechy. Kdo nemá rád ořechy, může do těsta přidat kakao a krém přelít vlažnou čokoládovou polevou.
Hotové řezy karamel necháme ztuhnout, nakrájíme a můžeme podávat.
--------------------------------------------------------------------------------------
Bábovka margotka
Recept na bábovku pro ty, kteří milují čokoládovou tyčinku Margot.
Ingredience: podle potřeby: | |
máslo na vymazání | |
strouhanka na vysypání | |
poleva: | |
čokoláda na vaření | 1 ks |
těsto: | |
čokoláda Margot | 1 ks |
prášek do pečiva | 1 balíček |
vejce | 2 ks |
vlažné mléko | 1/2 hrnku |
olej | 1/2 hrnku |
cukr moučka | 1 hrnek |
polohrubá mouka | 2 hrnky |
Postup přípravy receptu:
V míse ušleháme vejce s cukrem, postupně přidáme vlažné mléko a olej. Nakonec vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Na hrubším struhadle nastrouháme čokoládovou tyčinku Margot a přidáme do těsta.
Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Do formy nalijeme připravené těsto a dáme péct do předehřáté trouby. Bábovku pečeme zhruba 40 minut.
Hotovou bábovku přelijeme rozpuštěnou čokoládou na vaření.