O pocornu
Popcorn miluju.Dokázala bych ho jíst na kila♥
Kde se vzal ?
U ohnišť Amerických Indiánů.Žlutá zrna,tvrdá jako kámen,se náhodou dostala do ohně a po chvilce začala vyskakovat z plamenů jako měkké bílé hrudky.Třeskání bylo slyšet na všechny strany.Aztékům tatko připravená kukuřice zachutnala a začali ji pěstovat cíleně.Od té doby uplynulo už více jak 5000 let a kukuřice se tak stala jednou z nejstarších kulturních rostlin na světě.Do Evropy se kukuřičné palice dostaly až v 15.století díky Kryštofu Kolumbovi.
Proč popcorn puká ?
Z velkého množství druhů kukuřice jsou u nás nejznámější kukuřice zeleninová,krmná a popcornová.Jen ta poslední při zahřátí puká.
Indiáni věřili,že uvnitř kukuřičných zrn bydlí malý čertík, a dokud ho nikdo neruší,je zcela klidný.Ovšem žár ho dokáže rozčílit na nejvyšší míru a začne ve svém obydlí řádit.Skáče proti stěnám a přeskakuje ohniště.Když už nemůže horko vydržet,odhodí střechu a s párou unikne pryč.
Ve skutečnosti je to vodní pára,která přinutí zrna puknout.Při normální teplotě jsou molekuly vody uvnitř zrna těsně vedle sebe.zahřátím potřebují více místa,tlačí na se směrem ke slupce, a když je tlak příliš silný,zrnko praskne a vnitřek je explozivně vytlačen ven.
Božské bobule
S kukuřicí bylo již v dávných dobách svázáno mnoho příběhů a tradičních zvyků.například Mayové z Guatemaly věřili,že bohové museli nejdříve nalézt kukuřici,než mohli stvořit člověka.
V jazyce severoamerických Indiánů se kukuřice nazývala "mondamin",což znamenalo "božské bobule".
Indiáni se žlutými zrny i bílým popcornem zdobili.Navlékali z nich náhrdelníky a vyráběli ozdoby do vlasů.
Kukuřice také sloužila jako oběť bohům a ze směru letu popcornu šamani věštili budoucnost.
Jak popcorn připravit ?
Pohodlně připravíš popcorn určený do mikrovlnek.
Když ale koupíš samostatná zrníčka a nemáš popcornovač,stačí vyšší hrnec,poklička a olej.
Správnou teplotu oleje poznáš vhozením dvou zrnek - začnou se hned otáčet.(Stupeň střední)
Hrnec přikrej,jinak budeš mít popcorn pocelé kuchyni.Mezi pokličkou a hrncem by ale měla být mezera,aby mohla unikat pára.Hrncem musíš často zatřást,protože hotový popcorn v hrnci by se začal připalovat.
Teplý popcorn dochuť podle toho,jak máš rád/a.
Můžeš osolit,posypat ostrým mexickým kořením nebo strouhaným parmazánem.
Můžeš ale také rozpustit čokoládu a polít nebo nech zkaramelizovat cukr a smíchej.
sisinaaa