ad Dieta po odstranění žaludku
Dieta po odstranění žaludku:
https://www.potrebujiporadit.cz/lekarna/
...........................
LITERATURA:
Dieta po operaci žaludku / P. Doberský, M.Vulterinová, H. Lonská, Avicenum, Praha, 1974
cituji z:
http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/dieta-po-odstraneni-zaludku-a-zlucniku-6463
Dobrý den, žádná speciální dieta po ostranění žaludku není, je ale velmi nutné dodržovat základní zásadu: jíst i pít častěji a po menších dávkách. Tak se totiž méně zatěžuje velkým objemem jídla gastrointestinální (trávicí) systém, který je po odstranění žaludku oslabený a zmenšený o tuto část a je potřeba mu vyjít vstříc. Jezte plnohodnotnou spíše dietní stravu (takzvaná racionální strava), která by podpořila váš celkový zdravotní stav, hodně zeleniny a ovoce, můžete si třeba vitamíny zajistit čerstvými štávami - na odštavnovači a podobně. Jídlo by mělo mít hlavně dostatek vitamínu D a vápníku (mléčné výrobky), které jsou možné dodávat i léky, ale můžete si je průběžně doplňovat i potravními doplnky. Jakékoli problémy a nesrovnalosti, potíže s trávením atd. konzultujte se svým ošetřujícím lékařem, který přesně zná druh a rozsah provedené operace, váš celkový zdravotní stav před operacemi a poradí vám s přispůsobením vašeho stravovacího režimu na míru vašim diagnosám.
viz též:
http://www.linkos.cz/pacienti/traveni_clanek4.php?t3=1
Podle aktuálního stavu dá vhodné doporučení dietní sestra nebo přímo lékař specialista na výživu – nutricionista.
Po operaci žaludku často dochází k váhovému úbytku. Někdy je potřeba změnit stravovací návyky a celkově upravit dietu. Podle aktuálního stavu dá vhodné doporučení dietní sestra nebo přímo lékař specialista na výživu – nutricionista. Obvykle je nutné jíst menší porce, ale častěji. Je vhodná zelenina a ovoce upravené tak, aby byly dobře stravitelné. Není dobré se vyhýbat masu, lepší je ale maso bílé a ryby. Při váhovém úbytku by měla být strava energeticky bohatší s dostatečným množstvím bílkovin: plnotučné mléko, sýry, vejce
Po operaci žaludku se mohou objevit potíže, které označujeme jako dumping syndrom. Jsou dány rychlým postupem polknuté stravy do střeva. Nejčastěji se objevuje po jídle tlak v horní polovině břicha, bolest, průjem, bušení srdce, někdy až mdloba při přechodném snížení tlaku. K prevenci těchto potíží je vhodná dieta s omezením cukrů, převahou bílkovin, malé porce jídla, během jídla nepít. Za 1-3 hodiny po jídle může někdy dojít ke snížení hladiny cukru v krvi (hypoglykemii) s průvodnými příznaky (vlhká, zpocená kůže, pocit hladu, třes těla, porucha koncentrace – nepozornost). Rychlou úlevu přinese kostka cukru nebo kousek čokolády.
Po úplném odstranění žaludku je nutné pravidelné dodávání vitaminu B12 ve formě injekcí
viz též:
http://www.linkos.cz/pacienti/brozury/42.pdf
PSYCHIKA:
http://www.linkos.cz/pacienti/psycholog.php?a=1
VÝŽIVA
alternativní léčba a drastické diety:
cituji z:
http://www.linkos.cz/pacienti/brozury/115.pdf
Alternativní dietetické přístupy
Vzhledem k závažnosti nádorového onemocnění a skutečnosti, že standardní protinádorová léčba nemusí mít dostatečný účinek, obrací se řada pacientů k alternativním způsobům léčby a mezi nimi i k různým speciálním dietám. Bylo vypracováno množství alternativních dietetických přístupů. I když jejich zastánci obvykle udávají mnoho jednotlivých příkladů úspěšného léčení těmito dietami, nebylo až dosud prokázáno, že by tyto speciální diety mohly pravidelně vést k uzdravení
nemocných nebo ke zlepšení stavu jejich nádorové choroby. Některé z těchto diet mohou přispět ke zvýšení kvality života nemocných a ke zlepšení snášenlivosti onkologické léčby, pokud ovšem nevedou k narušení výživového stavu pacienta. Mezi nejznámější alternativní dietní přístupy patří makrobiotická strava, Gersonova dieta, Hayova nebo Breussova dieta.
Makrobiotická dieta byla poprvé formulována Japoncem Oshawou a v USA pak popularizována prostřednictvím Michio Kushi. Jedná se o dietu primárně vegetariánskou, založenou výhradně na příjmu obilovin, luštěnin, zeleniny, ovoce a produktů z mořských řas. Ze stravy je vyloučeno maso s výjimkou malého množství rybího masa, živočišné tuky, mléko a mléčné výrobky, tropické a subtropické ovoce, cukr, med a všechny sirupy. Nevýhodou této diety je poměrně velký objem stravy při nízké energetické hodnotě a nízkém obsahu některých vitamínů, stopových prvků a minerálů, například vitamínu D, železa a nebo vápníku.
Gersonova dieta byla sestavena německým lékařem Maxem Gersonem v polovině 20.století a je založena na snaze podpořit sníženou obranyschopnost a usnadnit odvod toxických produktů nádorových buněk z organizmu. Vlastním základem tohoto dietního přístupu je vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku ve stravě s omezením příjmu bílkovin a vyloučením tuků. Původně bylo součástí terapie podávání tekutého extraktu z čerstvých telecích jater, později nahrazené mrkvovým džusem. Ze stravy jsou zcela vyloučeny sůl, olej, ořechy a veškeré kandované, konzervované, rafinované či jinak chemicky upravené potraviny.
Námitkou proti této dietě je především omezení příjmu bílkovin, které podle současných názorů není u onkologických nemocných odůvodněno, jak jsme zmínili v úvodu.
Hayova dieta vychází z principu vhodných a nevhodných kombinací jídla. Předpokladem je rozdělení stravy na jídla kyselinotvorná a zásadotvorná, jež nelze mezi sebou kombinovat. Za kyselinotvorné považují autoři živočišné bílkoviny, obilná zrna, chléb a cukr, jako zásadotvorné pak zeleninu, saláty, čerstvé ovoce, mléko a brambory. Z této diety jsou zcela vyloučeny bílá mouka, cukr či chemicky zpracované potraviny.
Jedním z extrémních dietních postupů je Breussova dieta, která radí, aby pacient po ukončení léčby 42 dnů nejedl a nepil nic jiného než šťávy ze zeleniny a bylinkové čaje, například šalvějový čaj, zatímco při chemoterapii doporučuje pití meduňkového čaje nebo čaje z máty peprné. Již ze složení této výživy vyplývá její nízká kalorická a bílkovinná hodnota, což může snadno vést k hubnutí nemocného a k narušení jeho výživového stavu.
I když alternativní dietetické postupy často obsahují některé jednotlivé zásady zdravé výživy v jejím dnešním vědeckém pojetí, jako celek tyto diety většinou nesplňují požadavky kladené na plnohodnotnou výživu. Plnohodnotná výživa s dostatečným zastoupením všech nezbytných živin ve vhodném poměru je nutná pro nemocného s nádorovou chorobou, zvláště pokud jde o nemocného se sklonem k hubnutí. Jak jsme zmínili již v úvodu, hubnutí provázené ztrátou bílkovinné hmoty zcela nepochybně zhoršuje celkový stav nemocného s nádorovou chorobou, zhoršuje jeho imunitu a schopnost hojení tkání a vede velmi často ke zhoršení celkového výsledku onkologické léčby. Navíc je léčba nádorového onemocnění samotnou dietou podle současných názorů nedostatečná a může vést k rozhodujícímu oddálení skutečně účinné protinádorové terapie. Totéž je v současné době možno říct i o užívání velkých dávek minerálů, vitaminů a stopových prvků,
které navíc mohou být v některých případech i toxické. Americká společnost pro nádory (American Cancer Society) přinesla již v roce 1993 varování před jakýmikoliv alternativními postupy či dietními opatřeními, které by mohly vést k zanedbání standardních postupů léčby u pacientů s nádorovým onemocněním.
VÍCE VIZ PUBLIKACE VYDÁVANÉ
a zde on-line
Databáze publikací pro pacienty a jejich blízké:
http://www.linkos.cz/pacienti/info_pacienti.php
Výživa!
http://www.linkos.cz/pacienti/info_pacienti.php?v=1
%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%
cituji z:
http://doma.nova.cz/clanek/zdravi/riziko-rakoviny-strev-muze-snizovat-vitamin-d.html
VÝŇATEK:
Vědci nyní vyhodnotili výzkum, ve kterém lékaři mezi lety 1992 a 1998 sledovali stravovací zvyklosti a zdravotní stav téměř 520 tisíc lidí z deseti západoevropských zemí. Za tuto dobu u sledovaného vzorku zachytili 1 248 případů rakoviny tlustého střeva. Vědci vysledovali zřetelnou souvislost mezi vysokou hladinou vitaminu D v krvi a snížením rizika rakoviny. Čím vyšší hladinu vitaminu D v krvi sledovaný jedinec měl, tím nižší bylo jeho riziko rakoviny střev.
Aby měl vitamin D preventivní účinky, musí jeho hladina být ve výši 50 nmol/l. Bohužel dosud není zcela jasné, zda by umělé podávání zvýšeného množství vitaminu D nepůsobilo negativně vzhledem k jiným onemocněním. "Víme toho zatím příliš málo na to, abychom doporučili brát tento vitamin ve zvýšeném množství např. ve formě potravinových doplňků,“ shodují se vědci.
A co tedy pro prevenci rakoviny střev dělat?
Nejlepší možnou prevencí je nekouřit, dostatečně se pohybovat, netrpět nadváhou, omezit alkohol a vyvarovat se tučné a mastné stravě, naopak je dobré zařadit dostatek vlákniny.
Vitamin D je důležitý pro stavbu kostí i psychický stav. Pomáhá vstřebávání vápníku. Běžně si ho naše tělo umí v kůži vyrobit působením slunečních paprsků. Tak by naše tělo mělo přijmout 80 procent denní potřeby, ovšem v zimních měsících je sluníčka málo a tím pádem máme i nižší hladinu vitaminu D.
Z potravin nejvíce vitaminu D obsahují vnitřnosti, ryby, rybí tuk, žloutek a mléko. Vitamin D ve formě tablet se zatím podává především ženám po menopauze, aby se zabránilo odvápnění kostí kvůli zvýšenému riziku osteoporozy.
dále čti:
http://www.galenus.cz/diety-operace-zaludku.php.
LITERATURA:
Dieta po operaci žaludku / P. Doberský, M.Vulterinová, H. Lonská, Avicenum, Praha, 1974
http://doma.nova.cz/clanek/zdravi/vakcina-proti-rakovine-v-britanii-mozna-nasli-svaty-gral.html
http://doma.nova.cz/clanek/zdravi/rakovina-slinivky-zakerny-typ-nemoci.html
http://doma.nova.cz/clanek/zdravi/rakovina-cipku-pred-hpv-viry-kondom-neochrani.html
on-line:
CITUJI Z:
www.onko.cz/_pub/publikace/vyziva-zaludek.doc+dieta+po+ostran%C4%9Bn%C3%AD+%C5%BEaludku&cd=5&hl=cs&ct=clnk&gl=cz
www.mou.cz
www.prevencenadoru.cz
educentrum@mou.cz
Financováno z projektu N/33 Ministerstva zdravotnictví ČR
Co potřebujete vědět o výživě po operacích žaludku
Po odstranění části nebo celého žaludku a dvanáctníku si kladete otázku: „Co teď mohu jíst?“ Často se setkáváme se dvěma extrémy. Část nemocných se domnívá, že mohou jíst vše bez omezení, část má obavy sníst cokoliv a drží přísné, nesmyslné diety, které vedou ke strádání celého organismu. Každý extrém je škodlivý.
Potíže, které se mohou dostavit po úplném nebo částečném odstranění žaludku 15 – 20 minut po jídle, pozorujeme asi u 40% nemocných. U mnoha z nich po určité době vymizí, ale asi u 5% stále přetrvávají. Jedná se o potíže, jako je pocit plnosti, křeče v břiše, nevolnost, někdy i zvracení, sklon k průjmům, pocení, třes nebo slabost apod. U některých nemocných se objevují příznaky asi 1,5 – 2 hodiny po jídle. Jsou to hlad, neklid, pocení, třes nebo slabost. U většiny nemocných časem zčásti nebo úplně potíže vymizí. Pak je vhodné omezení některých potravin pozvolna uvolňovat.
Obecná doporučení
V prvních měsících po operaci (asi půl roku) doporučujeme dodržovat určité dietní omezení. Tenké střevo, které má po odstranění žaludku z části převzít jeho funkci, musí být dostatečně šetřeno.
Pokrmy musí být lehce stravitelné, nenadýmavé, nesmí být příliš kořeněné, tučné a sladké.
Stravu jezte v malých porcích a často – nejlépe v dvouhodinových intervalech.
Jídlo nesmí být příliš horké ani studené.
Jídlo vždy velmi dobře rozkousejte, pokud nemáte v pořádku chrup, nakrájejte jej na malé kousky, pomelte nebo nastrouhejte – např. u masa, ovoce, zeleniny.
Nepijte nápoje během jídla, ale nejpozději 45 – 60 minut před jídlem nebo po jídle. Tím se snažíte zpomalit vyprazdňování žaludku.
Omezte cukr a sladké pokrmy na minimum.
Pokud nesnášíte mléko, nepoužívejte ho.
Jezte pomalu, zvolna a v klidu. Po jídle je vhodný 15 – 30ti minutový odpočinek vleže, aby se zpomalilo vyprazdňování žaludku.
Které potraviny jsou pro vás vhodné?
Maso – netučné druhy
kuřecí, krůtí, libová slepice, králík, omezeně vepřové – kýta, kotleta, hovězí kýta, ryby – filé, kapr, štika.
tučným druhům, jako je vepřový bůček, krkovice, kačena, husa nebo skopové se vyhýbejte.
Uzeniny a uzenářské výrobky
konzumace uzenin není příliš vhodná. Pokud však chcete zařadit do jídelníčku tuto skupinu potravin, vybírejte si netučné druhy, které jsou snadno stravitelné – pozor na snášenlivost.
kuřecí šunka, vepřová šunka, drůbeží dietní uzeniny apod.
masové konzervy, paštiky, uzená masa a ostatní uzeniny vynechejte.
Mléko a mléčné výrobky
u řady nemocných pozorujeme nesnášenlivost mléka, která se projevuje pocitem plnosti a průjmy. V takovém případě mléko vynechejte a zkuste je nahradit kysanými výrobky, které mohou být lépe snášeny. Pokud vám budou i tyto potraviny vyvolávat potíže, nezařazujte je.
tavený sýr, eidam, tvaroh, jogurt bývají dobře snášeny. Zkuste kysané nápoje jako je kefír, netučné podmáslí, acidofilní mléko apod.
nevhodné jsou pro vás plísňové sýry, zrající sýry, šlehačka.
Vejce
používejte k přípravě pokrmů nebo vařená, méně vhodná jsou míchaná smažená vejce, která mohou vyvolat potíže a jsou těžce stravitelná.
Tuky
do hotových pokrmů je vhodné přidávat malé množství másla, pokrm připravujte na menším množství rostlinného oleje, který nikdy nepřepalujte. K namazání pečiva použije máslo nebo rostlinné tuky typu Flóra, Rama, Perla apod. nebo pomazánkové máslo.
množství tuku závisí na snášenlivosti, tučná jídla vyvolávají průjmy a bolesti, proto vynechejte smažená jídla a přepálené tuky.
Pečivo a cukry
vhodné jsou slané druhy pečiva – housky, rohlíky, veka, chléb, slané keksy.
méně vhodné je sladké pečivo – buchty, loupáky, vánočka apod.
cukr v potravě omezujeme na minimum, protože může vyvolat nežádoucí potíže – nevolnost, bolesti až křeče v břiše, bušení srdce, slabost, pocení, pokles krevního tlaku.
Příkrmy a přílohy
vhodnými příkrmy jsou brambory, těstoviny, rýže, knedlík
dušená nenadýmavá zelenina – špenát, mrkev, dýně, malé množství hrášku.
nevhodné jsou luštěniny – čočka, hrách, fazole, sója.
Zelenina
vhodná je zelenina nenadýmavá – mrkev, celer, petržel, dýně, patizon, červená řepa, hlávkový salát, čínské zelí, loupaná rajčata, cibule do vývaru.
nevhodné jsou nadýmavé druhy zeleniny – zelí, kapusta, květák, paprika, okurky, česnek.
Ovoce
dobře vyzrálé, nenadýmavé – jablka, broskve, mandarinky, pomeranč, banán. Zvolte ovoce dle snášenlivosti.
kompoty pro obsah cukru mohou vyvolat potíže, proto se jim vyhýbejte.
Koření
vhodné je nedráždivé koření – zelené natě, kopr, pažitka, petrželka, majoránka, kmín, sůl, v malém množství sladká mletá paprika.
nevhodné je ostré koření – velké množství pepře, chilli, pálivá paprika, směsy koření na grilování, pečení, do gulášů, hořčice apod..
Nápoje
vhodné jsou nápoje neslazené nebo mírně slazené, neperlivé – černý čaj, zelený čaj, bylinné čaje, ovocné čaje, neperlivé minerální vody, obilninová káva.
nevhodné jsou slazené nápoje – džusy, limonády, sycené perlivé vody, zrnková káva, apod. Nápoje s vyšším obsahem cukru vyvolávají obtíže.
nevhodný je alkohol a kouření.
Jak máte jídlo připravovat?
Při přípravě masa používejte vaření, dušení nebo pečení. Doba úpravy musí být dostatečně dlouhá, aby maso bylo měkké. Nevhodné je smažení.
Připravujte pokrmy s menším podílem tekutin, abyste zabránili rychlému vyprazdňování žaludku.
Nepřipravujte pokrmy na cibulovém základu – smažená cibulka není vhodná.
Pokrmy zahušťujte moukou opraženou nasucho, jíška bývá špatně snášena.
Přidávejte do hotových pokrmů malé množství másla pro zvýšení energetické hodnoty pokrmu.
Při přípravě omezte koření.
Sladké pokrmy z jídelního lístku vyřaďte.
Zeleninu k přípravě pokrmů nastrouhejte nebo nakrájejte nadrobno.
Snášenlivost potravin po resekci žaludku je individuální, a proto vyzkoušejte co vám vyhovuje a potom zařaďte do svého jídelního lístku. Snažte se jíst stravu pestrou, malé porce a často. Cílem výživy v pooperačním období je, aby pacient nehubnul, ale naopak mírně přibíral na váze.
http://www.ordinace.cz/clanek/rakovina-zaludku
První pomoc
Liga proti rakovině se sídlem v Praze, Na Slupi 6, provozuje Nádorovou telefonní linkou (02/2492 0935), kde od pondělí do pátku odpovídají zkušení lékaři zaměření na problematiku nádorového onemocnění. Tato pomoc byla zřízena k poskytnutí první rady a doporučení při problémech s léčbou, průběhem i obavách z možného onemocnění