Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaký je Český teriér?

13. 2. 2008

Je malý.
Se svou optimální kohoutkovou výškou pod 30 cm je jen o málo větší než jezevčík. Je tedy vhodný pro ty zájemce, kteří volí malé plemeno, které je ale neustále PES.

Je statný a hmotný.
Na rozdíl od mnoha stejně velkých plemen má silnou kostru, dobré osvalení a je bytelně stavěný. Dokáže krokem a pomalým klusem urazit i velké vzdálenosti a vytrvale pochodovat celý den. Nehodí se ale pro běh vedle kola nebo delší rychlý pohyb.

Je veselý, ale ne přehnaně živý.
Má milou, veselou povahu, ale ne příliš vstřícnou vůči cizím lidem. K těm je spíše rezervovaný a blízkému kontaktu se raději vyhne. Není to tedy typický divoký teriér. V mládí je činorodý, ale v dospělosti klidný a rozvážný.

Je trochu čuňátko.
Naučí se být čistotný, ale na rozdíl od jiných malých společenských plemen to s čistotností moc nepřehání (podobně jako mnoho jiných teriérů). Bez ohledu na svou hedvábnou srst se rád hrabe ve sněhu, blátě, kompostu či hnojišti.

Je ovladatelný a poslušný.
Následuje svého majitele kamkoliv se hne, neodbíhá od něj, netoulá se. Snadno se naučí žít v jakémkoliv prostředí, je-li k tomu veden od štěněte. Rád jezdí autem, obzvlášť, když ho na konci cesty čeká vycházka.

Je prakticky osrstěný.
Jeho srst se upravuje stříháním a nelíná, díky tomu
a) nenechává za sebou na koberci, potazích, oděvech lidí chlupy,
b) může být kdykoliv připraven na výstavu,
Srst nepotřebuje přehnanou péči. Ve špatném počasí, osprchování nohou a břicha po procházce a jednou či dvakrát týdně pročesání kovovým hřebenem.

Je žravý....
Český teriér je živoucí popelnice, která pozře, zpracuje a stráví vše, co se jí předloží. Nevybírá si v jídle, ovšem špičkové kondice lze dosáhnout jen dobrou výživou a péčí.

 

Český teriér je ideální pes pro klidného pohodového majitele, protože nevyžaduje komplikovanou péči a příliš pohybu. Je příjemný nenáročný společník