Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaká byla Lara jako štěňátko?

16. 10. 2008

Ze začátku roztomilá kulička.
Ale! kulička se postupně vytahovala do všech stran, zvětšovala, cca kilo za týden a zrychlovala! Šlo to tak rychle, že jsem v jejích 3 měsících byla nucena vyvinout svou nějvětší rychlost, když jsem jí chtěla dohonit v případě že se zrovna rozhodla že běží jinam. Z toho vyplývá, že na fixaci štěněte na vás máte cca měsíc nebo měsíc a půl, dle toho kdy si štěně vezmete. Má to jeden háček a sice ten, že to je ale také období nejitenzivnější socializace. Tzn. člověk se snaží seznámit štěně se vším potřebným, situacemi, místy, lidmi, zvířaty, ale o to se mu štěně stává sebejistějším a nezávislejším.
Lara se socializovala poměrně pěkně, vše zvědavě akčně zkoumala, z některých věcí měla respekt, ale naučila se je brát. S pejskama se seznamovala s radostí přímo živelnou, což jí vydrželo poměrně dlouho, takže časem, když vyrostla jsme jí museli dost krotit, aby některého radostí nezašlapala packama do země nebo mu neurazila z radosti hlavičku :o). Podobně to probíhalo i s lidma. Malá Lara byla splašenej pošuk, kterej se běžel seznámit hned s každým dvojnožcem jakékoliv velikosti i stáří co se objevil na obzoru. Když se s ním dotyčný nechtěl seznamovat sám, tak si ho "podala" sama, snažila se na něj skákat a olizovat, později okusovat ho. Vymýcení a usměrnění tohodle jejího obyčeje nás stálo poměrně velké úsilí, do kterého jsme zapojili i stopovačku a některé naše známé, neboť naše snahy o přivolání se v tomhle případě většinou míjely účinkem. Takže jsme dokonce někdy později inscenovaly potkávací scény s instruovaným známým :o)
Zpět k malému štěněti. Už po příchodu k vám bude ke zkoumání používat zoubky. Je třeba vše co by se dalo zničit odklidit z dosahu. Dosah štěněte se rychle zvětšuje, takže postupně jsme věci posunovali výš, případně do jiných pokojů. Štěně čsv je velmi vynalézavé a poměrně tvrdohlavé, takže když se rozhodne že něco zkusí nebo dostane a vy mu to zakážete, tak to zkusí pravděpodobně ještě jednou nebo i víckrát. Je třeba abyste byli důslední a trpěliví! Někdy to není uplně jednoduché, když to torpédo zkusí něco na jedné straně, po té co to zakážete se přesune provádět lotrovinu o kus dál, po zakázání, případně nahrazení nevhodné činnosti jinou, se ale rozhodne že ta náhradní ho nebaví a žene se dělat tu původní zakázanou, je třeba se poměrně dost ovládat! :o)
Přitom alespoň u nás to bylo tak, že malá Lara bylo torpédo poměrně neúnavný, my už jsme byli poměrně mrtví a ona teprve na začátku sil. Ještě nutno podotknout že čsv zoubky bude používat i na vás, je to pro ně i jakýsi komunikační prostředek, vzít za ruku, popřípadě štípnout. Štípnutí je z legrace, braní je třeba odnaučit a muže to trvat déle než u jiného psa, je třeba být důslední a při nejmenším co nejdříve naučit kde je hranice stisku. Takhle komunikace se ale používá zřejmě jen ve vlstní smečce, takže nikoho cizího si Lara do huby nebrala :o) 
V pěti měsících je to tvoreček skoro v plné budoucí velikosti, plnej elánu a ještě ke všemu těsně před pubertou. Takže se těšte a obrňte na veselé období :o) kdy většinu zdánlivě zažitých povelů jakoby zapomene a navíc po čase, cca od jednoho roku začne zkoušet kdo je dominantní. Při zanedbání předchozí výchovy by se mohlo stát že by to zkoušel i na vás. To Laru naštěstí nikdy nenapadlo! Obzvlášť v tomhle období je třeba být důslední, v rámci možností klidní :oD a dál cvičit, i když se obzvlášť v téhle době zdá, že to nikam nevede. :o( Když se úspěšně podaří tohle období překonat, bude to už celkem jednoduchý, ale to už jsme o hodně dál než u štěňátka. :o) Kolem 2. roku se začne vaše čsv klidnit a ve třech letech už snad bude konečně dospělé :o) (Nedělám si legraci, opravdu dospívaj dlouho, nám zkoušeli namluvit že v roce, pak že ve dvou, ale je to spíš později, do tří let, dle jedince samozřejmě)

Ve zkratce:
Malé čsv je trochu pejsek a trochu vlče a třeba si ho i tak trochu ochočit a prodělat s ním část fylogeneze(vývoj druhu) ve smyslu vývoje psa z vlka. Říká se, že pes domácí zůstává v ontogenetickém vývoji (vývoj jedince) částečně na úrovni štěněte, což mu umožňuje podřídit se snadno autoritě, být hravý.. Vlk naopak dospívá v samostatně se rozhodujího jedince, ale stojícího na určitém místě ve smečce. Dospělé čsv je někde mezi dospělým psem a dospělým vlkem. Podřídí se člověku, se psi má většnou nutnost vyjasnit si hierarchii, hraje si, ale bývá samostatnější a vážnější než většina psů.