Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zlomený a nepřipravená

Překlad 28. kapitoly povídky Unexpected od australské autorky duj
(originál viz
http://www.fanfiction.net/s/3450735/28/Unexpected)

 

Ještě dlouho poté, co kluci odešli, stále upřeně hleděla do plamenů. Nakonec vstala, vylila vystydlý čaj a šla si lehnout. Měla by napsat Severusovi, dát mu vědět, že nebudou dělat problémy. Ale pak by mu musela povědět, co řekli, a hůř – co to udělalo s jejími pocity.

Řekla mu, že chce být jeho přítelkyní. Slíbila, že při něm bude stát. Sebevědomě prohlašovala, že nic z toho, co kluci řeknou, jí v tom nezabrání. Nikdy sliby neporušila. A ani teď to neudělá. Zaťala zuby.

Byl tak zlomený. A ona tak nepřipravená.

* * *


O dva dny později probodla pohledem Percyho, který si posunoval po nose kostěné obroučky brýlí a naklonil se dopředu. „Takže?“ zeptal se.

„Proč chceš do svého oddělení mě a ne někoho s větší praxí?“

„Chci někoho, kdo se na to dívá z pohledu mudlorozených. A znám tě.“ Přejel po ní pohledem. „Ehm – tedy kvalitu tvé práce a tvůj charakter.“

Zkoumavě se na něj zahleděla a rozhodla se pro neomalenost: „Nebo mé přátelství s tvojí rodinou?“

Sňal brýle a začal si je čistit.

„Nejsem s to pochopit, proč se domníváš, že by tvoje společenské vazby měly mít nějaký význam pro postup v kariéře.“ Jeho rysy ztvrdly. „ Snad jen s tou výjimkou, že Ronova nepřítomnost může být pro tvoji pozornost a soustředění jedině prospěšná. Ale do vedlejšího soukromého života ostatních mi nic není.“ Nasadil si brýle, popadl stoh papírů a s nepřítomným výrazem se jimi pomalu probíral. „Což by mělo platit i obráceně. Chceš tu práci nebo ne?“

„Rona jsem viděla včera,“ odpověděla chladně. „Dospěl, víš.“

„Bylo už víc než načase. Ačkoliv, vzhledem ke společnosti, jakou vyhledává, mne nepřekvapuje, že to trvalo tak dlouho.“

„Stačí omluva,“ trvala na svém. „Přemoct svou paličatou pýchu a přenést se přes to. Nestálo by to za to?“

„A co dál?“ řekl hořce. „Omlouvat se za to, že žiju?“

* * *

Ginny vytáhla Colina z Velké síně, aby mu ukázala Hermionin dopis.

„Říkal jsem ti, že ti za to vměšování nepoděkuje,“ podotkl.

„Nám. Pomáhal jsi.“

Uvolnil si hábit u krku. „Protože jsi mě otravovala. Nemyslíš, že už bys s tím měla přestat? Dřív než do příštího dopisu nasype hnis z dýmějových hlíz?“

Ginny zírala na dopis tak dlouho, až začal být nervózní.

„Přijdeme pozdě,“ řekl. „A máme lektvary. Poslední věc, co chceme, je, aby to zjistil on. Pojď už!“ Vystartoval, ale pak se prudce zarazil. „Jémine! Myslíš, že mu to řekla?“

Ginny se strojeně pousmála, zmuchlala dopis a strčila ho do kapsy. „Neposlala mi huláka.“

„Udělá to příště.“

„Neposlala mi huláka, protože mu to neřekla. Nechce, aby to věděl,“ mumlala si pod nos, zatímco kráčeli na hodinu. „Nebo nechce, aby to věděl kdokoliv další.“ Oči jí zářily a ústa se usmívala.

„Ginny,“ řekl Colin stísněně, „nebylo toho už dost?“

„Je to moje kamarádka. Udělala bych pro ni cokoliv.“

„Až na to, že bys to nechala být,“ zamumlal.

Ginny se zamračila.

 

 

další kapitola

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

..

(Keiko, 3. 5. 2013 14:43)

Pravdou je, že Percy nebyl nejpříjemnější, ale měl pravdu, vlastně jsem si říkala celou dobu to co on. Jak je možné, že Brumbál nechá ty tři vivádět takové šílenosti? Brumbál nebyl svatý a on mu jen jako všichni ostatní bezmezně nedůvěřoval. Když se na to člověk podívá z odstupem je dost očividné, že nadržoval nebelvíru, což není zrovna správný vzor a vždy měl své oblíbence... Chci jen říct, že ač byl Percy ministerská vlezdoprdelka, jeho názory nebyly úplně mimo... a jen těžko se omlouvá za svůj názor.

...

(Emka, 3. 1. 2011 9:46)

„Přejel po ní pohledem. „Ehm – tedy kvalitu tvé práce a tvůj charakter.“ Možno sa Percymu páči? Je ženatý? Alebo ako ho poznám naozaj mu ide hlavne o jej charakter. Škoda, že Ginny je taká uletená. Asi jej nedá pokoj, že? Nuž ale nemôže byť každý pozitívny. Idem ďalej a ďakujem.

Re: ...

(Jacomo, 6. 1. 2011 9:46)

Hermiona a Percy? Jejda, to by byl páreček! Radši nic.

...

(Zuzana, 21. 12. 2010 23:29)

Tak ja trochu Percyho ľutujem. Bol príliš ambiciózny, a snáď to trochu oľutoval. Neviem či sa má za čo ospravedlniť, už si veľmi nepamätám ako to bolo, ale veď vedome nikomu neublížil, len veril ministerstvu. Hermiona ide k nemu pracovať? Možno bude menej na nervy lezúcim Weasleym než Giny. Tá mi totálne pije krv. Ďakujem za kapitolu a teším sa na ďalšiu. Už by mohla byť o Severusovi. Prajem krásne sviatky a bohatého Ježiška.

Re: ...

(Jacomo, 22. 12. 2010 13:42)

Percy je rozhodně zajímavá postava. Není jen bílý nebo černý, ale jeho charakter má spoustu odstínů. I v originálu je to plastická figurka, jakkoliv s idealistkým závěrem.
Ginny je prostě potížistka. Ale aspoň je veselo :-)
Severus přijde. Za Hermionou i za vámi.

...

(teriisek, 20. 12. 2010 12:17)

Ok, tak Ginny je prostě nepoučitelná, že? Jsem zvědavá, jestli i nadále budou kamarádky, pokud nepřestane - jakože zjevně nepřestane... Pasáž s Percym jsem, přiznám se, moc nepochopila, ale nevadí:) Buď se to vysvětlí později, nebo to nebude důležité:P
No, doufám, že ty sliby skutečně splní a nezlomí Severuse ještě víc...
Díky moc za kapitolu:)

Re: ...

(Jacomo, 20. 12. 2010 13:41)

Ne, Ginny nepřestane, to snad prozradit můžu. Ale Hermiona se bude bránit.
Pokud jde o Percyho, mně se tahle epizodka naopak líbila. Povídka je napsaná po 5.dílu a tohle je autorčin pohled na krizi ve Weasleyovic rodině, nekanonický, ale myslím, že bohužel daleko realističtější, než v originále.

Re: Re: ...

(teriisek, 20. 12. 2010 20:40)

Jo, tak to jo... já myslím, že je problém v tom, že jsem se tak zasekla na jedné větě, že už jsem nějak nedokázala chápat ten kousek jako celek, vlastně nedokážu ani teď:(
Jinak s realističtějším pohledem souhlas - mně osobně v tomhle (a nemyslím jen vztah u Weasleyů) ff sedí mnohem víc než originál;)

Re: Re: Re: ...

(Jacomo, 20. 12. 2010 21:01)

Právě v tomhle je ff nedocenitelné (a nedoceněné) - že otvírá nové pohledy na příběhy, které čteme.

:)

(zuzule, 20. 12. 2010 14:14)

Je to Ginny, ta se jen tak nevzdá. :) Snad jim to nezkazí. Ahá, tady nebudou Percyho vztahy s rodinou v normálu.

Re: :)

(Jacomo, 20. 12. 2010 16:31)

Přesná rekapitulace :-) Prostě - všechno je jinak.

tedy....

(wixie, 20. 12. 2010 12:13)

vůbec se mi nelíbí, jak se do toho Ginny vměšuje. Já vím, že za to překladatelka nemůže :-) ale fakt mi to vadí. Snad ještě víc, než kdyby vyšilovali Ron s Harrym, ti nakonec velmi mile překvapili. Dokonce i Collin si myslí, že je toho příliš ale Ginny ne, ta prostě musí Hermionu zachránit od umaštěnce Snapea. Nevím, co chystá, ale doufám a zároveň jsem toho názoru, že Hermiona by jí měla pěkně narovi říct, co si o tom myslí ať jí dá pokoj. No, uvidíme, snad se toho v dalších kapitolkách dočkáme :-)
Každopádně Ron a Harry mile překvapili, Severus se krásně drží na úrovni přátelství, i když by tak zoufale rád měl víc. Hermiona si myslím velmi váží jeho přátelství, ale dřív nebo později jí dojde, že ten chlap má něco do sebe a stálo by za to poznat ho "blíž" :-D
Moc děkuji za překlad a budu doufat, že se ti dva zase někdy sejdou, třeba opět balet, divadlo, opera,... Je to moc milá povídka.

Re: tedy....

(Jacomo, 20. 12. 2010 13:37)

Ber to tak, že bez protivenství to prostě nejde :-) Možná, že Ginnin odpor bude nakonec pro Hermionu naopak hnacím motorem k pochopení jejího vztahu ke Snapeovi. Nesouhlas (a zákazy) často plodí pravý opak.
Mimochodem, setkání bude. Několikrát :-)