Jdi na obsah Jdi na menu
 


17. 5. 2008

Souhvězí Jižní kříž

Obrazek



Mnoho vlajek má na vlajcce hvězdy ve tvaru souhvězdí, ale v počtu zastoupení vede jednoznačně souhvězdí Jižní kříž. Je typický pro vlajky zemí v Oceánii - a jak by také ne, když Jižní kříž je možno spatřit jen z jižní polokoule. První vlajkou (nahoře), asi nejznámější je Austrálie. Druhou je vlajka Vánočního ostrova a další Nového Zélandu.

Obrazek







ObrazekObrazek







Samoa (dříve nazývaná Západní Samoa, viz níže) má na vlajce Jižní kříž, ale poněkud zjedndušený. Stejně tak Federativní státy Mikronésie svým rozmístěním hvěz připomínají silně tvar Jižního kříže. Počet hvězd - 4 - představuje počet federací, každá z nich má svojí vlastní vlajku.
Obrazek

Obrazek




























Tato vlajka nahoře je vám jistě známá. Je to z uvedených jediná země, která neleží v Oceánii. Na vlajce je zachycená hvězdná obloha taková, jaká byla při získání nezávislosti. Každá hvězda symbolizuje stát federce (je vidět, že Brazílie má víc států než Mikronésie :-), navíc roku 1992 byl počet hvězd zvýšen na 27). Jižní kříž zde předtavuje i boj za svobodu.
Poslední vlajka je také známá a patří Papui - Nové Guineie. Na vlajce je pták proslulý svou krásou - nazývá se rajka. Bohužel krása jeho per je proslulá i na Papui.

Obrazek
ObrazekObrazek





















________________
zdroj:
Liščák, V., Fojtík, P.: Státy a území světa
vlajky (flags):
Flags courtesy of ITA's Flags of All Countries used with permission.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář