Jdi na obsah Jdi na menu
 


11. 11. 2010

Malpy - spolupráce a spravedlnost

Skvělá ukázka toho, jak malpy dokáží pochoipit výhody ze spolupráce. Volcan má kámen, Virgil má krabičku oříšků, ke kterým se nemůže dostat. Volcan velmi rychle pochopí, co Virgil potřebuje a podá mu kámen. Volcan se s pomocí ostrého kamene rychle dostane k oříškům a Virgilovi nabídne podíl na odměně.
Ze zdánlivě banální situace můžeme vyvodit významné závěry. To, že Volcan nabídne Virgilovi odměnu je totiž zcela zásadní. Kdyby totiž Virgila neodměnil, těžko by od něj v budoucnosti mohl očekávat úctu a pomoc. To, že ctí společenská pravidla a mají silný smysl pro spravedlnost, posiluje jejich vzájemnost a další spolupráci. Bez těchto pravidel by směna u našich předků nikdy nevznikla. Směna má velmi staré kořeny, je ještě starší než vznik zemědělství.
video: David Attenborough: "Capuchins: The Monkey Puzzle" 

Jenže jak to tak bývá, ve společenstvím založeném na spolupráci a důvěře se najde někdo, kdo této důvěry zneužije. Na dalším videu můžete vidět, jak malpa záměrně lže - varuje ostatní před hadem, který ve skutečnosti neexistuje. Dělá to proto, aby jí některá z výše postavených malp nezabavila předtím ulovenou uschovanou potravu.
video: David Attenborough: "Clever Monkeys" 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář