Jdi na obsah Jdi na menu

Bydlení pro potkánky

 

spanek.gif

Klec, terárko či akvárium?

Je to asi jedna z prvních otázek, která vás napadne. Z mé zkušenosti je rozhodně nejlepší klec. Má to hned několik podstatných výhod. Do klece se mnohem lépe přidělávají poličky, hamáčky, žebříky, prostě všechno. Samozřejmě už samotné stěny klece jsou skvělé na lezení. Potkánci milují šplhání a složitější terén, kde se mohou schovávat a vymýšlet různé hry. Proto by se jejich domov měl podle toho zařídit. Klece také nemusíte tolik namáhavě umývat. Sklo se velice snadno zašpiní a tak ho musíte stále omývat. Pravdou je, že u klecí bývá problém nízkých boků dna. Pro potkánka potom není problém podestýlku vykopat ven. Pokud má toto váš potkánek v oblibě, pak není problém zvýšit "opevnění". Největším problémem u terárek je nedostatečné odvzdušnění. Terárka většinou nejsou upravená pro větší zvířátka. Rozhodně je tedy ani nedoporučuji kvůli zápachu. V terárku je větší teplo, potkánci se snadnějí zapaří a pak je i ohroženo zdraví zvířátka. Jestliže už jste se ale rozhodli pro sklo, tak doporučuji akvárko. Vršek můžete přiklopit například pletivem, což zaručí dostatečný přístup vzduchu. Jen si dejte pozor, aby výška akvárka / terárka nebyla větší než rozměry dna.

porodni-terarko-04p.jpgTIP: Terárko nebo akvárko bych doporučila pro odchov miminek. Nemohou vám z něj utéci, nehrozí jim průvan a samičce se lépe udržuje teplé prostředí. Ovšem, když už jsou miminka větší, tak okolo 3 týdnů, je lepší je přendat do klece, aby se mohli vyřádit ve šplhání a neotravovali tolik unavenou maminku.

 

 

Jaká velikost a kam ho mám dát?

Velikost klece / terárka pochopitelně závisí na počtu obyvatelů. Vždy platí pravidlo: čím větší, tím lepší. Podle mě nejmenší rozměry pro jednoho potkánka na klec jsou 50x40x50cm (délka x šířka x výška) s tím, že potkánka budete několikrát denně pouštět ven na proběhnutí (viz. Jednoho nebo více potkanů?). Rozměry akvárka / terárka by měly být o něco větší.

TIP: Pokud si stále nejste jisti správnou velikostí klece, můžete použít tuto kalkulačku.

Bohatá členitost mé kleceUmístění klece je taktéž důležité. Klec by rozhodně neměla stát na místě, kde je průvan a přímý sluneční svit. Ohrožuje to zdraví zvířete. Měla by být umístěná v místnosti, kde je teplota stejná jako u vás doma nebo o něco nižší (u potkánků sphynx a fuzz by měla být teplota stejná jako u vás nebo o trochu vyšší a potřebují mít v kleci osrstěného kamaráda na zahřívání). Dobré taky je, aby byla klec na vyvýšeném místě. Potkani se rádi rozhlížejí a čím jsou výš, tím se cítí bezpečněji. Ideální je dát klec do výsky metr nad zemí. I když je to u větších množství potkanů obtížnější (poměrně slušný rámus), bylo by dobré mít potkánky v místnosti, kde se často zdžují lidé a kde se něco děje. Klec bych rozhodně neumisťovala do kuchyně a do místnosti, kde se kouří. Pozor na ultrazvuk, kteří potkani slyší.

TIP: Dobrá hudba nikdy neuškodí, ale ne vždy je hlasitá hudba dobrá hudba.

 

Jakou klec si mám zvolit a co by měla mít?

Klec si můžete koupit v obchodě, vyrobit sami a nebo si jí nechat od někoho udělat.

Klece v obchodech jsou nyní už velmi kvalitní. Jsou různé tvary, velikosti i ceny. Každý si může vybrat jaká jemu a potkánkovi vyhovuje. Měli byste si akorát dát pozor na velikosti mezer mezi mřížemi. Ty by neměly být větší než 2cm (platí puze pro dospělé, u mladých potkanů maximálně 1cm). Klec by také měla být dělaná na vyšku a ne jako jsou králičí klece na šiřku. Myslím si, že po několika úpravách jsou vhodné téměř všechny klece, do kterých se dobře upevňují poličky. Nedoporučovala bych mít jako patra rošty. Pro potkánky to není moc příjemné.

Praktická velká dvířka a otvírání spodku k čištěníNení taky moc těžké vyrobit si klec sám. Chce to však více času a méně lenosti. Návodů, jak udělat dobrou klec je mnoho. Můžete jí udělat ze skříně, ztlouci ze dřeva, udělat z pletiva a různé kombinace. Já osobně nemám s děláním klecí zkušenosti, ale snad se brzy pustím do jedné. Ta bude mít skleněné dno, které si nechám udělat u sklenáře. Zbytek bude z pletiva. Návod sem dodám i s fotkama, až budu klec dělat. Výhoda je jasná. Klec je taková jakou si představujete (aspoň víceméně) a je levnější oproti kupovaným.

TIP: Nejlepší materiál na poličky se mi osvědčily sololitové desky, na které jsem nalepila samolepící omyvatelné tapety. Jsou lehké, dají se omývat a moč zatím nezvítězila nad tapetami, což se podařilo na samotných sololitových deskách.

Takto vypadá má klec v plné výbavěV dnešní době jsou naštěstí lidé, kteří vám udělají klec na objednávku. Každý je dělá trochu jinak a každý v jiné cenové relaci, stačí jen takové lidi najít. Cena je většinou menší než u kupovaných, ale dražší než kdyby jste si jí udělali sami. Velmi často si taky můžete říct, jak byste si klec představovali udělat.

TIP: Já sama jsem si nechala udělat jak klec, tak i terárko a jsem nesmírně nadšena. Bohužel takto ochotných a zručných lidí ubývá.

 

 

Co ještě přikoupit ke kleci?

Do klece můžete přikoupit skoro cokoliv, co vás napadne a nebude nijak škodit, ani ohrožovat vaše miláčky.

Myslím, že je zbytečné vypisovat napaječku a misku na jídlo. Budu se soustředit na stavební záležitosti. Měl by tam být domeček, který můžete koupit nebo si opět vyrobit. Dřevěnné domečky bych doporučila polepit samolepícíma tapetama. Alespoň střechu a vnitřní strany, protože tam se domečky nejvíce špiní nejen močí a z tepet to jde krásně omýt. Životnost domečku se tak prodlouží. Můžete i koupit plastové domky, mě osobně jsou však nesympatické a nevím nakolik potkanům chutnají, když je okusují.

Můj ručně vyrobený domečekTIP: Tento domeček jsem vyrobila sama z krabice od bot asi za hoďku. Stačí si vše šikovně rozvrhnout. Boky domečku jsem zevnitř polepila samolepící páskou, aby šla špína omývat. Krabice je z dvojitého pevnějšího kartonu.

 

 

 

 

Hamák, který už stačí jen upevnit do kleceVelice oblíbeným místem odpočinku, téměř tím nejdůležitějším je tzv. hamák. Je to jakási závěšená látka, v které potkánci s velkou oblibou spí. Pro fuzzíky a sphynx potkánky by to měla být téměř nutnost. Látka je zahřívá a taky je to pro ně příjemnější než ulehnout do podestýlky. Opět si hamák můžete vyrobit sami nebo koupit v obchodě, či si ho nechat ušít.

TIP: Bohužel ho také potkánci dost rychle zdemolují (rozkoušou, pročůrají), proto někteří chovatelé hamák nahradili květináčem pro bahenní rostliny z plastu nebo plastové a pletené košíky. Mě se to zdá dosti praktické a potkanům se to také líbí. Na obrázku je můj vyrobený hamaka. :-)

 

Další oblíbenou hrou jsou různé roury, žebříčky, provazy. Provazy by měly být z nějakého přírodního materiálu (konopí, sysal, len). Je zbytečné to kupovat ve zverimexech, kde to mají extrémně předražené. Stačí si koupit v provaznictví dané provazy a už si z toho můžete umotat, co chcete. Jak já říkám, do klece vložte celou svou fantazii, potkani se taky rádi baví a vymýšlí blbosti. Občas jim můžete i klec částečně přestavit, je to pro ně příjemná změna.

 

Jaká je nejvhodnější podestýlka?

Asi bude nejlepší, když zde vypíšu většinu dostupných podestýlek u nás a k tomu její plusy a minusy. Ať si každý vybere sám.

Hobliny / Piliny

Jsou dobře dostupné za příjemnou cenu (možno třeba brát i od truhláře zadarmo). Hobliny bývají seřezány na větší kousky než piliny, ale ten rozdíl zase není takový. Jde hlavně o drobné částečky a prach v nich, na který bývají potkánci často alergičtí nebo jim vadí jinak. Prodávají se i tzv. Bezprašné hobliny, tak věřte mi, že prach obsahují vždycky. Mají i další nevýhodu, že začnou brzy zapáchat.

Kukuřičná podestýlka (vřetena)

Podestýlku si můžete koupit ve dvou variantách: hrubou a jemnou. Jemná je velmi drobná a když už, tak bych jí doporučila pouze pro miminka. Hrubá se mi zdá tak akorát, i když někteří chovatelé říkají, že z ní mohou mít potkánci otlaky. Já tuto podestýlku používám celou dobu a žádné otlaky jsem nespozorovala. Již je poměrně dobře dostupná ve zverimexech, ale její cena je narozdíl od hoblin vyšší. Ovšem vydrží mnohem déle, jelikož poměrně dobře saje pachy a moč. Obsahuje velice málo prachu, ale už se i vzácně vyskytla alergie na tuto podestýlku. Mě se osvědčila jako nejlepší podestýlka a tak jí používám, ale bohužel jsou v ní poslední dobou parazité.

Dřevěnné válečky

Koupit se dají téměř v každém obchodě s chovatelskými potřebami. Opět má vyšší finanční náklady (asi jako kukuřičná podestýlka nebo více). Je bezprašná a dobře saje moč. Bohužel se však válečky po nasáknutí rozpadnou na "bahno" a začne to nemile zapáchat. Válečky mají taky jednu velkou nevýhodu a to, že jsou velmi tvrdé (potkánci na nich neradi spí, i chodí) než se rozpadnou na bahínko. O alergii jsem taky neslyšela.

Kočkolit

Koupit se dá v každém obchodě, cena záleží na kvalitě a značce. Velmi dobře pohlcuje pachy i samotnou moč. Jsou dva druhy kočkolitů - jeden vytvoří hroudu po nasáknutí tekutiny a druhý utvoří bahno. Doporučovala bych ty s hrudkami, protože výměna je velmi lehká a rychlá a nespotřebuje se tolik materiálu. Většinou je ve spodní části balení rozdrcený na malé částečky, které někdy potkanům vadí, ale kdo má trpělivost, tak může přesítkovat. Já jsem ho používala jen na záchod, ale někdo ho dává i jako celkovou podestýlku. Mě se to na to zdá příliš tvrdé a studené, navíc vysušuje pokožku pacek. Z toho důvodu bych kočkolit nedoporučovala jako celoplošnou pdestýlku. Alergie na to snad není.  

zachod.jpgTIP: Kočkolit je výhodné použít pouze do záchodu. Potkánci se na něj naučí chodit a druhá podestýlka vydrží čistší. Bohužel to tak bývá jen u jednoho potkánka. Jakmile jich je víc pohromadě, tak většinou čůrají, kde se dá. Pak prý pomáhá do záchodku umístit větší kámen. Potkani si ho chodí označkovávat, možná je v tom i nějaká magie. :o))

Skartovaný papír / noviny

Většinou to používají lidé, kteří mají přístup k většímu množství skartovaného papíru. Ve zverimexech ho určitě nekoupíte, jestli se dá jinde odkoupit - nevím. Velmi dobře saje, není na něj alergie a je bez parazitů. Co se týče jedovatosti novin, tak tiskařská barva se již dělá jiným způsobem a barva už není jedovatá. Pro jistotu bych ale nedávala barevné noviny. Chovatelé, kteří toto používají mnoho let nikdy žádnou újmu na zdraví potkánků nespozorovali. Papírky začnou zapáchat asi stejně rychle jako hobliny / piliny. Nevýhoda je také v tom, že potkani si rádi papírky nosí do vyšších pater a dělají tak bordel všude možně.

Toaletní papír / Papírové kapesníky

Jako podestýlka se používá pouze, když je zvíře nemocné nebo po operačním zákroku (nedostane se žádná nečistota do rány) nebo se to používá na stavbu hnízda. Je to pro potkánka velmi příjemné, saje dobře a většinou to moc nesmrdí, ale chce to častěji měnit. Cena je přívětivá. :o)) Alergie nejsou žádné.

Seno

Pro potkánky se seno velmi nehodí. Většinou je v něm plno parazitů a převážná většina potkánků je na seno alergická (záleží i na kvalitě sena). Cena je poměrně malá a dalo by se použít na stavbu hnízda, rozhodně ne jako celková podestýlka. Ale opravdu NEDOPORUČUJI používat. Většinou jsou z toho jen velké komplikace. Vím, že jsou i potkánci, kteří to snáší, ale já s ním mám jen ty nejhorší zkušenosti.

Vata pro hlodavce

Nechápu, že se začala vyrábět a že se dokonce ještě někdy objevuje v prodejnách. Je velmi nevhodná jak pro dospělé potkany, tak pro mláďátka. Mládě se do toho může zamotat, omotat si třeba nožičku (může se utáhnout smyčka a nožička se přestane prokrvovat). Takže bych jí označila za NEBEZPEČNOU. Nepoužívejte ani na hnízdo, tam je to riziko největší! Saje jen v malé míře a je cítit. Alergii na ni neznám a cenu také ne.

Asan

Na trhu se objevil nový druh podestýlky Asan. Jedná se o slisované válečky z recyklovaných plínek a vložek. Podestýlka je měkká, velmi dobře saje tekutiny. Bohužel však téměř vůbec nepohlcuje pachy. Alergie na ní nejsou, cena je vyšší a naprosto bez parazitů. Já jsem s ní byla velmi nespokojena, ale jsou lidi, kteří na ní nedají dopustit. Má zkušenost je taková, že válečky nejsou zase až tak měkké, jak se tvrdí a poměrně špatně se po tom potkanům chodí. Smrdět to začne hned druhý den a veškeré zbytky od jídla a hovínka propadnou na dno pod asan, kde pak vznikne podivné bláto z těchto věcí a moči, která se nevsákne. Ale jak říkám, jsou i tací, kteří by jinou podestýlku nekoupili.