Jdi na obsah Jdi na menu

***

Diego of X-rats

(♥ 3. 8. 2019 - † 8. 11. 2022)

diego-2-a-kus-01p.jpg

Agouti, dominant spot

 

otec: Lilliput's Milky Way (GB) - agouti, dominant spot

matka: Nipegårdens After Eight (SWE) - agouti, bez kresby

 

Z tohoto vrhu jsem si původně nechtěla nic nechat doma, i když se jednalo o skvělý vrh. Kapacita je však omezená a plán byl jiný. Jak jinak, když plánuji, tak se vždy vše pokazí, takže těsně před odběrem mláďat velmi nečekaně umřel tatínek Diega. Najednou jsem přišla o výbornou krev a chovného samečka, po kterém jsem si do budoucna určitě potomka chtěla nechat. Nedalo se ale nic dělat a já se rozhodla si nechat radši chlapečka. Diego mi od začátku padl do oka, tak to netrvalo dlouho. Zatím je povahově taková střela jako jeho tatínek za mlada. Tak už se těším, až se uklidní a budeme si moci více užívat společných chvil. Určitě zájem o kontakt má, ale zatím se s tím neumí poprat v klidu a s rozvahou. :-)

Diego měl tu smůlu, že u mne žil cca půl roku a následně jsem odešla z práce na mateřskou a já ho nechala v práci pod dohledem kolegyně. Ta se bohužel zvířatům úplně nevěnovala tak, jak by bylo potřeba a tak se Diega nikdy nepodařilo ochočit tak, jak by to šlo a bylo vhodné. V podstatě si žil na divoko svůj život. Je zajímavé, že ale ještě dlouho na můj pach, možná i hlas reagoval klidněji než k ostatním a jako jedna z mála jsem si ho mohla sem tam pochovat. Když mu byli cca 2 roky, zkusila jsem s ním krýt. Ke krytí sice došlo, opakovaně, ale bohužel samička s ním nezabřezla. Je pravda, že Diego se vypapal do velkých rozměrů a samice z něj měla poměrně strach. Navíc, jak je mu vlastní, choval se trochu prudčeji než bývá zvykem.

Okolo 2,5 let a později už začal žít opravdu poustevnický život a nechtěl se kámošit s nikým. Chytit ho bylo velmi těžké a udržet v ruce v podstatě nereálné. A tak si užíval dobrot a života ve svém království až jednoho dne zkrátka usnul v domečku a už se neprobudil. Ačkoli by to asi nebyl vysněný život a vztah pro mazlíčkáře, myslím, že z pohledu křečíka se Diego neměl vůbec špatně. Pod přezdívkou Blesk se dožil uctyhodných 3 let a 3 měsíců a je tedy mým dosavadním křeččím rekordmanem!