Jdi na obsah Jdi na menu

Porod vrhu H

Rozhodla jsem se trochu popsat, co se dělo během porodu vrhu. Porod totiž nebyl zcela normálním bezproblémovým vrhem.

Vše začalo 23.dnem březosti v sedm večer, kdy jsem na ubrouscích našla dvě slušné louže narůžovělé tekutiny. Řekla jsem si tedy, že se jedná o prasklou vodu a porod tedy nastane do dvou hodin. Během této doby se sem tam objevila minioužička normálně zbarvené, nezapáchající a zředěné krve, ale pokus o porod nebo stahy žádné.

Po uplynulých 2 hodinách jsem pro jistotu zavolala svému veterináři, zda s ním mohu popřípadě počítat, když by byl potřeba zákrok. Bohužel se mi nedostalo kladné odpovědi, jelikož se MVDr. Vavřín právě nacházel na Moravě. Dal mi mobil na svou asistentku a tak jsem zavolala tam. Ta se sice nacházela mnohem blíže - Hluboká nad Vltavou, ale již požila alkohol a tak by popřípadě nemohla dojet do ČB. Začala jsem být tedy zoufalá, jelikož v ČB není žádná nonstop veterina. Pouze jedna dělá případné výjezdy, ale z mých zkušeností mi bylo jasné, že by pro potkana výjezd neuskutečnili a navíc bych se nedoplatila.

Nastala tedy nejhorší fáze mé bezmoci. Andíšek to musela zvládnout sama. Až v deset hodin dopoledne se otevírala veterina. Kontroly během noci byly bez problémů, Andíšek přestala krvácet a celkově se celou dobu chovala, že se absolutně nic neděje. Dostala tedy na posilněnou masíčko, jogurt a vodu s glukopurem a čekalo se, jak to bude vypadat ráno.

Ráno bylo opět beze změny, jen přibylo pár dalších stop od krve. Sbalila jsem tedy přepravku, zjistila si trolejbus na veterinu a když už jsem jí chtěla přendat do přepravky, tak koukám, že je celá naježená. To se mi už hodně nelíbilo a jak tak na ní koukám, tak sebou najednou škubla. Tak jsem jí dala ještě 10min, což byl poslední možný čas, abychom stihli trolejbus (mezitím už byla veterina informována o mé situaci).

No a stalo se neuvěřitelné, Andílek za necelých 8 min už tlačila ven první miminko. Mohu vám říct, že jsem se rozplakala štěstím, jelikož jsem měla o ní velký strach. Nejen to, nervy se za noc nashromáždily. Samotný porod byl víceméně bezproblémů až na to, že si Andíšek rozbořila hnízdo a tak jí mimča padala do podestýlky a toaleťáčků, takže se jí pak blbě čistila a celkově v hnízdě nastal slušný chaos.

Když bylo po všem, ihned jsem si všimla jednoho mrtvého miminka a další tři byla bledší. To jedno mrtvé mimčo nemělo svlíknutý obal z hlavičky a tak se bohužel udusilo. Brzy ho následovalo jedno z trojice, které očividně mělo nějaké vnitřní krvácení (špatné zašlápnutí mamčou?). Po kontrole jsem ihned odjížděla již o 20 hodin později od plánovaného odjezdu a pokračovala do Polska. Po návratu z Polska jsem bohužel našla pouze 10 miminek, podle mého názoru to ještě nezvládla ta dvě bledší miminka a Andíšek se o ně postarala jako správná maminka. Snad už bude vše v pořádku a miminka budou pěkné buclinky. :-)