Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

 REALIZACE REKONSTRUKCE

ZAHRADY MŠ BLATNÁ, ŠILHOVA

 

Společně se zřizovatelem mateřské školy, architekty, projektanty, personálem MŠ, dětmi, rodiči máme stejný záměr, postupně vybudovat pro děti zahradu s přírodními prvky, které budou sloužit k environmentálnímu vzdělávání a podpoře pravidelného pobytu dětí v přírodním prostředí.

Celý projekt probíhá v několika etapách. V první etapě jsme společně s architektem vytvořili studii zahrady, a společně se zřizovatelem, personálem školky, dětmi, rodiči komunikujeme o možnostech realizace.

 V druhé etapě proběhla realizace některých plánů. V rámci našich plánů byla vybudována na zahradě venkovní učebna, altán. Díky altánu se děti vzdělávají ve venkovním prostředí, využívají přírodu k učení všemi smysly. Učebna slouží též k realizaci plánovaných projektů, setkávání s rodiči či k tvoření z přírodních materiálů, pokusy.

Zahradu zdobí nově vybudovaná terénní vlna, kopec. Kopec je vybaven klouzačkou, lezeckou stěnou, prolézacím tunelem, bezpečnostními lany. Kopec je aktivně využit i v zimním období k bobování, klouzání.

V rámci ekologické, environmentální výchovy proběhla výsadba stromů a keřů. Stromy /dva akáty/ zdobí přední část mateřské školy a vícekmeny za terénní vlnou budou sloužit k vytvoření soukromí, stínu a k finální vizi celého kopce.

Záměrem projektu přírodní zahrady je získávání informací na základě vlastních zkušeností s pěstitelskými pracemi, pěstováním a údržbou rostlin a keřů. Pro tento záměr byly na zahradu pořízeny dva vyvýšené záhony. Děti se starají o bylinky, jahody, okrasné trvalky apod.

Nechali jsme se inspirovat ostatními mateřskými školami /Horažďovice, Frymburk/ pro pořízení přírodních herních prvků. Děti mohou vyzkoušet své pohybové schopnosti na balančních sestavách z akátu.

Tyto úpravy byly čerpány z finančních zdrojů z rozpočtu na opravy a údržbu, OMIR /zřizovatel/.

V budoucnu plánujeme pořídit na zahradu vyvýšené záhonky, mlhoviště a opičí dráhu mezi stromy.

Děkujeme za finanční podporu, ochotu a zájem ze strany zřizovatele, nápady našich zaměstnanců, dětí, rodičů. Budeme se těšit na další spolupráci při pokračování realizace našeho záměru vybudovat pro děti přírodní prostředí k učení a vzdělávání.

 

Hana Petlánová