Jdi na obsah Jdi na menu
 


Debata na diskusním foru o megacolonu mě "nakopla" k vytvoření tohodle prostoru pro Vaše názory. Byla bych vděčná komukoli za překložení níže použitých textů do češtiny (Snoe ???).

Rat Behavior

Při křížení potkanů husky nebo s blazed znakem je velká pravděpodobnost výskytu nemoci zvané megacolon, která je pro drtivou většinu mládat smrtelná po přechodu z mateřského mléka na pevnou stravu. Jenže megacolon se může vyskytnout i později - zeptejte se Lemonky. Nicméně megakolon může být způsobený i jinými faktory (e.g. Lipman et al. 1998 ). Ne všichni blazed potkani mají megacolon a megakolon se někdy znenadání objeví i ve vrhu po non-blazed rodičích.

 Tato stránka je přeložená počítačovým překladačem z amerického webu.

A tato také. 

Překlady jsou pořízeny bez souhlasu autorů WEBů, jsou pouze pro moji potřebu, protože anglicky neumím a učím se velmi pomalu..

Stránka Samyasy, věnovaná megacolonu u mláďat

Vaše názory sem do komentářů:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Myjka

(Lemonka, 30. 1. 2007 11:52)

....což bohužel v tomto případě není možné...

To utahraptor

(Lemonka, 30. 1. 2007 11:45)

Velice děkuji za Tvůj super komentář, to moc potřebujeme. Přesto se nás ale týká vše, takže když mc u Myjky nebyl genetický, měl by nás zajímat a měli bychom vědět jak se to dá vyléčit. Je-li to možné...

pro potkbabu

(samyasa, 29. 1. 2007 9:16)

na nasich strankach js uvedli,co o problematice vime a napsali js to tak,aby to pochopila vetsina "prostych" lidi,samozrejme js to mohli popsat do vsech podrobnosti a v presne lekarske terminologii,ale to by se potom minulo ucelem,nebot by to vetsina lidi co tam chodi nepochopila.takze,po komzultaci s Paulem(Her pes)js to na strankach trochu podrobneji doplnila,v ramci moznosti pochopitelnosti pro verejnost.pokud k tomu ma nekdo pripominky nebo dotazy,at je napise do komentaru pod clanek.a podotykam,ten clanek co js tam psali,se tyka pouze MC u malych mladat,protoze tato problematika je skutecne slozitejsi a na podrobne rozepisovani bohuzel mame malo casu,takze vice veci doplnime casem.
http://www.theblackhole.estranky.cz/clanky/dalsi-zdravotni-problemy/megacolon

Megacolon

(utahraptor, 27. 1. 2007 19:44)

= nadměrné rozšíření tlustého střeva (colon je tlusté střevo, mega je mega). Jakékoliv rozšíření tlustéhé střeva, podotýkám.
Existuje TOXICKÉ MEGACOLON - nadměrné rozšíření tlustého střeva jako komplikace při zánětlivých střevních onemocněních.
MEGACOLON IDIOPATHIKUM - funkční zácpa.
MEGACOLON CONGENITUM (Hirsprungova choroba u lidí) - vrozené chybění parasympatických ganglií ve střevě, neprůchodnost způsobuje rozšíření střeva.
Zdroj: čtvrthodinová rešerše na netu, provedená přes Google.cz
Takže ano, potkanbaba má pravdu, na druhou stranu, taky by mohla být poněkud konkrétnější :)
Tudíž Myjčino mimi mohlo mít megacolon (= rozšíření tlustého střeva). Ovšem způsobený infekcí, přesně jak to uvedl veterinář. Předpokládám, že kdyby šlo o vrozenou neprůchodnost střev, všiml by si toho. Jaká to byla infekce může zjistit jedině při bakteriologickém vyšetření, kteréžto neprováděl a Myjka asi stokrát vysvětlila proč.
Nebylo nutné, i když Shari veterinář řekl něco jiného (třeba proto, že za bakteriologické vyšetření dostane víc peněz :))
To, co nás zajímá jako chovatele je megacolon congenitum, geneticky podmíněná neprůchodnost střeva a následné nadměrné zvětšení tlustého střeva, které je zřejmě dědičné recesivně a projevuje se pouze u homozygotů.
Alespoň tak jsem to pochopila já :)

Myjka

(Katka, 27. 1. 2007 18:44)

Kolik je chovatelů co po úmrtí mimi z vrhu nic nedělají jen napíší třeba příliš slabý umřel? Myjka, přestože podle některých měla chtít víc, předvedla že to s chovem myslí vážně a udělala co mohla-obdivuju ji za to. Když jsem si brala potkanku věděla jsem, že jedna její sestřička umřela, když jsem se ptala na co bylo mi řečeno...,,no prostě byla ráno mrvá nevíme proč".
Měla by se pitva zavést do stanov chovu jako povinnost? Měli by být sourozenci těchto generací vyřazeni z chovu? -spoustu otázek pro budoucí rozvoj chovatelství, ale rozhodně né téma k upranýřování jedenotlivých chovatelů

Megacolon

(Shari, 27. 1. 2007 13:41)

Myslím, že MC je velmi hnusná věc a myslím, že minimálně můžeme pro to něco udělat...proto jsme se rozhodly pro informační panel... http://megacolon.unas.cz
Doplňuje se tam stále více informací...popř.pokud o něčem víte..napište na Megacolon.seznam.cz
Spousta chovatelů spolupracovat chce, někteří neví a někteří nechtějí...ale otázkou je, zda lidi budou schopni a ochotni přiznat ve svém chovu MC.
Musím poděkovat Navel, Lemonce, Nergitě a Blahulíkovi, že tyto chovatelky je přiznaly...doufám v další....
Miminka a jeho rodiče (možní přenašeči) budou zobrazena na tomto webu a každý si tak sám může rozhodnou zda na těchto jedincích bude chovat...ale upřímně zdá se mi jako vrchol chovat miminka z MC vrhu...to jest sourozence miminek co zemřeli na MC a na rodičích bych už pro jistotu taky nenakrývala...

Chápu, že jedinců k chovu je málo...ale myslím, že důležité je mít zdravá zvířata a né utrácet pár miminek a zbytek do chovu, aby to vesele nesly dále...popř. pokud to někdo nepozná a dá již postižené miminko novému majiteli...opravdu se pak ani nedivým, když se někdo rozhodne pak pro zverimexové miminko...

Definice megacolonu

(potkanbaba, 26. 1. 2007 19:33)

Nejsem způsobilá, abych překládala stránky s odbornou tématikou...snad by mohl některý z vetů, kteří pravidelně navštěvují diskusní web o potkanech...ale jsem velice znepokojená laickým povědomím, co to je vlastně Megacolon. Podle našich překladů, jen pouhé zůžení střeva? Tak si to laická veřejnost u nás překládá...........dle webu Samaysy, Bebe a bůhví kde ještě to vyčetli. Ano i toto je mega...a alespoň tato část překladů na již zmíněných webových stránkách je OK a autorům překladů budiž dík i za tuto kapku v moři. Bohužel...je to jen část....... Co je tedy skutečně za slovem Mega?
Nemíním se a nechci stále s někým hádat o tom, co jsem kde jinde četla.....................ale vzhledem k různým panikám a nebo naopak podceňování zdánlivě stejných potíží u zvířat v našich vrzích.....jsem nucena se pozastavit a ptát, co je Mega?....
Jedna pitva je prokazatelně profesionálně provedena a zprotokolována a na jejím základě dochází málem k histerii v našich chovech včetně prvotního hromadného vyřazování chovných zvířa slušných chovatelů......zatímco další případ je pitva velice laicky odvedená bez udání příčiny onemocnění a přeci prokazatelně pro většinu lidí jasný důvod mávnout rukou, že vlastně o nic se nejedná a jedeme dál..........