Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z deníku

Indie, Ramanasram 20.8.2005

... posvátné Ticho probouzejícího dne ... ještě je tma, ale obloha slibuje úsvit ... brahmíni se scházejí ke zpěvu svých ranních véd ... Ašrám je prázdný kromě svatého muže, který nikdy neodchází, jakoby s mramorem v podlaze srostl ... Bhagavanova Láska je všudypřítomná ... Ticho za védami ... Ticho za vším ... Věčné nekonečné Vědomí JÁ ... a z toho Ticha je svět barevným divadlem a naše těla herci .... jak jednoduché ... .  

 

To, že jsme primárně duchovní bytosti bez začátku a konce, nesmí svádět ke špatným výkladům - nesmí vést k pohrdání hmotou ani k tomu, že bychom se ji snažili nějak zdiskreditovat." Clemens Kuby

 


Aktuálně blížící se semináře a meditace:
  • VIPASSANA semináře ve Špindlerově Mlýně. (Penzion U císařů)kytka_orez.jpg

Jaro 2024

Termín I.  9. - 12.5. 2024
Termín II.   16. - 19.5. 2024
 

Podzim 2024

Termín I.  14. - 17.11. 2024
Termín II.   20. - 24.11. 2024  -  prodloužený

více info .. zde

VIPASSANA (mlčící semináře) ve Špindlerově Mlýně (pořádané pravidelně od roku 2003) semináře jsou vždy na jaře a na podzim. Rezervace nutná. 

  • Pravidelné sobotní meditace 2024

         3. února a 9. března

meditace_letak_2023.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meditační praxe

 

Je mnoho druhů meditací. Většina je vedená neboli řízená a mysl je zde používaná jako nástroj k vyššímu poznání. Většina praktikujících tento způsob zná a používá například k čištění čaker, k práci s vnitřním dítětem nebo k aktivaci archetypů psýché. 

Ve vyšší meditační praxi však mysl nejen zcela tišíme, ale dále vstupujeme do uvědomění, kdo jsem, když nemyslím. Mysl tedy nepoužívám. 
Překračujeme tím naše racio, naše ztotožnění se s existencí hmotnou, kterou považujeme za jedinou realitu. Naše existence je však mnohaúrovňová, na té hmotné zcela nezávislá.  
Nakonec zjistíme, že jsme duchovní bytostí, jež prožívá sebe v hmotném těle, které je pomíjivé a podléhá zákonům této planety, dualitě, stárnutí a smrti. Naše existence, kterou jsme si schopni ve hmotném těle uvědomovat (nikoliv myslet), je však nekonečná, bezbřehá a v plném smyslu kvantová. 

K tomuto uvědomění dochází pomocí meditace ve vnitřním tichu. Nelze je ovlivnit vůlí a často je třeba více meditační praxe k plnému prožitku JÁ. 
Na této cestě se učíme základům energetického sebe zjemnění pomocí schopnosti odevzdání, soucitu, přijetí a nehodnocení  ..... více zde

 

 
cd-booklet-001.jpg
 
 
MEDITAČNÍ CD
MEDITACE ČAKER 0 - 13
VEDENÁ SLOVEM A HUDBOU

 

 

 

21. 12. 2023

Hledání

/ Rubrika: Blog

Co je smyslem mého bytí? Kdo jsem? Je smrt koncem?
Nejprve přichází víra. Věříme v sebe ......

 
Celý příspěvek

2. 1. 2023

O MILUJÍCÍ LASKAVOSTI

/ Rubrika: Blog

V tibetském buddhismu se laskavost vyjadřuje představou probuzeného Srdce. Během života nahlížíme do svého nitra a kritickým okem hodnotíme, kdo jsme a jak daleko jsme došli. Snažíme se být upřímní a pravdivý.  

 
Celý příspěvek

1. 1. 2023

Tři posvátné chrámy člověka

/ Rubrika: Blog

Člověk je bytostí trojjedinnou a každá jedna část má své zákonitosti a stupně zasvěcení. Každá má svůj  vlastní posvátný chrám, jež se v konečném rituálu spojí v jeden jediný.  

 

 
Celý příspěvek

24. 5. 2020

Meditace pro vodu

/ Rubrika: Blog

.... Uvnitřníme se. Necháme volně odplouvat své myšlenky. Myšlenky odplouvají, odplouvají… Celá naše bytost se napojuje na akt plynutí, které je činností vodního živlu.

 
Celý příspěvek

5. 4. 2020

Modlitby a meditace

/ Rubrika: Blog

Modlitby a meditace.

Věřím, že se každému z Vás daří zůstat ve středu své mandaly a pozorovat, jak její okraje mění barvy a nálady. 
Věřím, že praxe, kterou máme za sebou je nám v těchto chvílích podporou a pevností.

 
Celý příspěvek