Snídaně,přesnídávky a svačiny
5. 11. 2007
DORT S JAHODAMI
na korpus: 150 g kukuřičných lupínků, 100 g mléčné čokolády,
na druhý korpus: 4 vejce, 120 g cukru krupice, 120 g hladké mouky, 20 g kakaa,
na náplň: 400 g bílého jogurtu, 500 g měkkého tvarohu, 3 plátky želatiny, 150 g cukru moučka, šťáva a kůra z 1 limetky (chemicky neošetřené),
na zdobení: 400 g jahod.
Lupínky rozdrtíme, smícháme s rozpuštěnou čokoládou a rozprostřeme na pečící papír do dortové formy. Necháme ztuhnout a mezitím si vyšleháme vejce s cukrem dohusta a ručně zlehka promícháme se směsí kakaa a mouky. Hmotu rozetřeme na plech dokola ve velikosti dortové formy a dáme péct na 200°C do předem vyhřáté trouby. Pečeme přibližně 10 minut. Namočíme želatinu do studené vody a vedle v míse smícháme jogurt, tvaroh, cukr, šťávu a kůru z limetky a pak promícháme s rozpuštěnou a okapanou želatinou. Polovinu krému naneseme na korpus z lupínků a čokolády, zarovnáme a vložíme druhý korpus, který jsme po upečení nechali zchladnout, a naneseme druhou polovinu krému. Zarovnáme a dáme ztuhnout do lednice nejlépe přes noc. Po ztuhnutí vykrojíme z formy a zdobíme ovocem.
Ke kukuřičným lupínkům můžeme přidat i čokoládové müsli. Skvěle dort chutná také s čerstvými malinami.
NEPEČENÝ OVESNÝ DORT
500 g jablek, 300 g ovesných vloček, 1 dcl jablečného džusu, dvě až tři lžíce medu, půlka citrónu, rozinky, vlašské ořechy, máslo.
Jablka postrouhejte, přidejte med, šťávu z půlky citrónu, citrónovou kůru a pokrájené ořechy. Šťávu z jablek slijte do skleničky.
Dno dortové formy vymažte máslem a posypte ovesnými vločkami, vločky ke dnu dobře přitlačte, pokapejte rozpuštěným máslem a šťávou z jablek, kterou jste zředili jablečným džusem. Na vločky položte vrstvu jablečné směsi, pak přidejte další vrstvu vloček, opět pokapejte máslem a polijte jablečnou šťávou a přidejte jablka. Vločky musejí být jablečnou šťávou důkladně nasáklé. Dort uložt do chladničky, za několik hodin nakrájejte na řezy a podávejte. Můžete ozdobit šlehačkou a libovolným ovocem
KNEDLÍČKY Z OVESNÝCH VLOČEK
250 g ovesných vloček, 750 ml mléka, 100 g másla, 3 vejce, strouhanka, petrželka, sůl.
Vločky zalijte vařícím mlékem, přidejte sůl, promíchejte a nechte pod pokličkou nabobtnat. Pak přidejte máslo a míchejte na mírném ohni tak dlouho, až se hmota nelepí na hrnec. Vychlaďte, přidejte vejce, a pokud je třeba, zahustěte strouhankou. Přidejte nadrobno nasekanou petrželku. Mokrýma rukama tvarujte asi 3 cm velké knedlíčky, vložte je do vařící vody a nechte vyplavat na povrch. Vyberte a pokapejte olejem.
Tyto zdravé knedlíčky můžete podávat jak k masu, tak samotné, třeba jen se sýrem a kečupem.
Vločková pomazánka
50 g cibule, 50 g másla, 50 g droždí, 50 g ovesných vloček, 1 vejce, 1 šálek mléka, sůl, petržel, pažitka.
Na másle zpěníme cibuli. Přidáme rozdrobené droždí a pražíme, dokud nezačne vonět. Pak přidáme vločky a ještě chvíli pražíme. Směs zalijeme mlékem a za stálého míchání rozvaříme na kaši, osolíme a okořeníme. Přidáme vejce a mícháme do ztuhnutí. Můžeme přidat hořčici. Podáváme s celozrnným pečivem.
Toasty s vejcem
2 plátky bílého chleba
4 plátky anglické slaniny
2 vejce
2 lžíce másla
pepř
sůl
Do každého krajíčku vykrojíme otvor o průměru asi 3 cm a z jedné strany osmahneme na másle.Potom otočíme, přes otvor položíme křížem slaninu a trochu vmáčkneme dovnitř.Zalejeme vejcem tak, aby se žloutek udržel v jamce, a opekáme zespodu , dokud vejce lehce neztuhne.Osolíme a opepříme podle chuti a obložíme čerstvou zeleninou.
Smaženice z ovesných vloček
Postup přípravy
Vločky zalijeme mlékem a necháme odstát na několik hodin. Cibuli očistíme a nadrobno nakrájíme. Na pánvičce rozehřejeme olej, přidáme cibuli, vločky a za stálého mícháni je krátce osmažíme.
Ve sklenici rozmícháme vejce se solí a kořením, vylijeme je na vločky a mícháme dokud smaženice nezhoustne. Podáváme s pečivem a kyselým okurkem nebo nakládanou paprikou.
Suroviny
- ovesné vločky
- mléko
- cibule
- olej
- vejce
- pepř
- sůl
30 minut
Krabí avokádo
Postup přípravy
Avokáda rozkrojíme po délce na poloviny, vyjmeme pecky a dužinu vydlabeme lžičkou tak, aby zůstaly kuličky. Ty potom pokapeme citronovou šťávou. Kraby necháme odkapat, smícháme s rýží, přidáme majonézu, kečup a koňak, přimícháme kuličky avokáda a touto směsí naplníme půlky avokáda. Ozdobíme plátkem citronu.
Suroviny
- 2 avokáda
- citron
- konzerva krabů
- uvařená rýže
- majonéza
- kečup
- 1 lžička koňaku