Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nejčastější dotazy

19. 10. 2008

Rubiky

 

- Náušnice

 

 

 

- Blinkání, průjem, teplota

 

- Pupík

 

 

 

- Vyrážka, kožní problémy

 

 

 

- Plavání kojenců

 

 

 

- Chůze, botičky, chodítka

 

 

 

- Zoubky

 

 

 

- Kyčle

 

 

 

 

Náušnice

Dotaz:

Kdy je nejvhodnější doba na píchnutí uší pro náušnice?

Odpověď:

Nejvhodnější doba je před 3. měsícem věku, lalůčky už jsou dostatečně veliké, ale miminko je ještě malé a snadno je udržíme bez většího násilí. Maminky ale nekompromisně posíláme na chodbu. Miminko musíme dobře držet, což se neobejde bez pláče, a to maminky špatně snášejí. Propíchnutí uší je dílem okamžiku, ale miminko pláče pro to drobné násilí, které mu způsobujeme držením. Většinou se uklidní hned, jak je pustíme a je zpět v mámině náručí.

Blinkání, průjem, teplota

Dotaz:

Syn po každém krmeni, někdy i během krmení, vyblinká velké množství vypitého mléka. Neblinká po troškách, ale rovnou vyblinkne cca 10 ml. Tak blinká i několikrát, a to i dvě hodiny po jídle. Zvrací moje mléko i Beba výživu. Mám strach, jestli je to normální a taky, aby nebyl dehydrovaný, když tolik tekutiny vyzvrací. Má trochu rýmu a kašel, teplotu nemá.

Odpověď:

Pokud miminko tolik blinká, je možné, že ho překrmujete. Výhradně kojené děti se přepíjejí pouze, pokud má matka nadbytek mléka, které z prsou přímo prýští. Pokud miminko ještě dokrmujete, zřejmě má moc. Pokud máte mléka dostatek, zkuste ho jen kojit. Že má dostatek tekutin, spolehlivě poznáte podle toho, že počůrá 6 - 8 plen denně, pravidelně kaká, nemá vpadlou fontanelu (měkké místo nahoře na hlavičce), má vlhké sliznice - sliny, slzy, je spokojený, přibývá na váze. Některé děti mají GER = gastroesofageální reflux = v důsledku nezralosti svalového svěrače mezi jícnem a žaludkem dochází k návratu obsahu žaludku do jícnu, a tím i z pusinky ven. Je třeba dbát na náležité odříhnutí, i během kojení, opatrně přebalovat, když je dítě po jídle, nepokládat po jídle na bříško, eventuálně ukládat dítě do antirefluxní polohy, tj. zvýšená podložka v postýlce nebo mírný polosed-pololeh v autosedačce i doma přes den. Pokud je ublinkávání opravdu velké a časté, udělá se ultrazvukové vyšetření přechodu žaludku a jícnu a podle výsledku (kolikrát se reflux zastihne a jak masivní) se dítěti podává speciální lék, který zajišťuje posun stravy směrem do střev. Je to věc zrání, postupně se stav upraví k normálu. Projevuje se to minimálně u 50% zdravých novorozenců, není třeba z toho mít nejmenší obavy. Rýma a kašel, tedy hleny, které dítě napolyká, mohou být samy o sobě příčinou blinkání, tlačí je to v bříšku, nic to není. Až přejde rýma a kašel, zlepší se i blinkání.

Dotaz:

Náš syn dostal na zánět středního ucha antibiotika - Augmentin Duo. Snáší ho dobře, ale má průjem. Může to souviset s tím antibiotikem, a co s tím můžu dělat?

Odpověď:

Augmentin je výborné antibiotikum, ale, bohužel, děti po něm často mají průjem, protože lék vybije i hodné bakterie, které máme ve střevech a chceme je tam mít. Půjde-li to, vydržte to, kupte mu Lacidofil, Lactobacillus nebo Yogurt kapsle, jednu denně otevřít a vysypat do jídla (nemá to žádnou chuť), pomůže mu to ochránit střevní floru. Nebo můžete koupit Enterol kapsle, také 1 x 1 denně, ale je to dražší. Pokud by byl průjem neúnosný, změníme antibiotikum.

Dotaz:

Jak se u miminka pozná, že má teplotu? Jak se vlastně teplota v zadečku měří a je třeba ji měřit denně jako v porodnici?

Odpověď:

Teplota v zadečku je normální do výše 37,5. Půl stupně se odečítá, takže je to vlastně 37,0. Odečítá se proto, že vnitřní teplota v konečníku je vyšší než teplota zbytku těla. Nejšikovnější je používat teploměr tzv.rychloběžku, u kterého ihned po zasunutí do zadečku rtuť stoupá. Musí se ale odečítat při teploměru ještě v konečníku, po vytažení opět klesá. Teploměr je třeba zasunout do konečníku tak, aby se celá koncová baňka se rtutí zanořila do zadečku. Neměřte teplotu denně, je to zbytečné a dítě to obtěžuje. Snadno poznáte, že se něco děje, stačí, když miminku sáhnete na čelo a na bříško. Když Vám bude připadat teplejší, tak pak teprve je změříte. Může se Vám ale stát, že se Vaše miminko hned po vytažení teploměru z konečníku vykaká. Pak změřte teplotu znova, protože to, co jste naměřili, nebyla teplota dítěte, ale vyšší teplota stoličky, která byla připravena ve střevě. Paralenový čípek se má dávat, až když je teplota v zadečku 38,5 a více. Na nižší teplotu to nemá efekt.

Pupík

Dotaz:

Jak dlouho máme miminku čistit pupík lihem? Zdá se mi, že už je pupík vyhojený, stále ho ale čistíme. Můžeme už koupat ve vaničce, když je pupík OK?

Odpověď:

Pokud je pupek zahojen, není nutno čistit lihem, jen po každém koupání vytřít do sucha, ať kůže nesvědí.

Vyrážka, kožní problémy

Dotaz:

Na obličeji se naší holčičce udělalo zřejmě to kojenecké akné. Mám jí obličej něčím ošetřit – heřmánkem nebo prostě jenom oplachovat obyčejnou vodou?

Odpověď:

Na obličej určitě nepoužívejte heřmánek, někdy způsobuje alergickou vyrážku. Obličej omývejte Dobrou vodou, ev. s pár "čárkami" hypermanganu (koupíte v lékárně). Vysušuje a desinfikuje.

Dotaz:

V záhybu u stehýnek naší holčičce jakoby praská kůžička. Není to opruzené, ani se to nezdá mokvavé. Tak nevím, zda na to dát Rybilku, olej, nebo použít nějaký pudr.

Odpověď:

Prasklou kůži v záhybech je potřeba pečlivě ošetřovat, může být místem vstupu infekce. Po umytí lehce vysušte, pak potřete genciánou, to dezinfikuje, pak promažte čímkoliv mastným, stačí olej. Rybilku používejte, pokud je kůže jen červeně opruzená, bez porušení celistvosti.

Plavání kojenců

Dotaz:

Naší holčičce jsou 3 měsíce, doporučila byste plavání v bazénu?

Odpověď:

Dětem do půl roku života se nedoporučuje plavání v bazénu s ostatními dětmi kvůli hygieně, jedině individuální plavání ve vaně pro 1 dítě. Plavání kojenců jinak vřele doporučuji, má to pozitivní vliv na vývoj motoriky i psychiky dítěte, na otužování a vztah k vodě. Jen pokud by dítě po plavání často stonalo, je lepší počkat, ve vodě se snadno přenášejí různé virózy, včetně různých onemocnění kůže, ale to platí hlavně pro děti, které mají atopický ekzém.

Chůze, botičky, chodítka

Dotaz:

Náš synek už začíná chodit - za ruce a kolem nábytku. Máme už mu dávat pevné kotníčkové boty? A Váš názor na chodítka?

Odpověď:

Pokud Váš syn už chodí, ale teprve začíná, tak doma botičky určitě nedávejte, jen protiskluzné ponožky. Ortopedové doporučují pevné, kotníkové botky, ale až na chůzi venku. Různá chodítka a hopsátka jsou naprosto nevhodná ba nebezpečná. Dítě by mělo mít co nejvíce volného pohybu po zemi, chodítko neposiluje potřebné svaly, dítě se v něm jen vozí, aniž by se užitečných způsobem snažilo pohybovat podle svých sil. Navíc místo, aby si pěstovalo obranné reflexy, které přirozeným způsobem získává při běžných „bezpečných“ pádech pod dozorem matky, získává v chodítku falešný pocit, že je vždy něco před pádem zadrží. Jedno z velkých nebezpečí spočívá v zachycení chodítka překážkou, která stojí pohybu dítěte v cestě, takže dítě může ne vlastní vinou a proto nečekaně spadnout na obličej a zranit se nebo může dokonce spadnout i s chodítkem se schodů.

Zoubky

Dotaz:

Náš syn je starý 8 měsíců a má už osm zubů. Chci se zeptat, jestli by neměl jit k zubaři? Neměla bych mu již začít čistit zuby? Pokud je už na čase zajit k zubaři, nevíte o nějakém, který má zkušenosti s tak malými dětmi? A máme ještě dál užívat tablety fluoru?

Odpověď:

Tablety fluoru se užívají od ukončeného 6. měsíce věku bez ohledu na přítomnost zoubků v ústech do té doby, než začnete používat fluorovanou zubní pastu. Zoubky se mají čistit hned, jak dítě nějaké má. Čistit můžete buď gázou namotanou na prst, prostě setřít zubní povlak, nebo dětským prstovým kartáčkem - navlékne se na prst jako maňásek. Na běžný kartáček je ještě čas, ale nic nezkazíte, když už nějaký pořídíte. Až budete kupovat první kartáček, vyberte takový, který bude mít malou pracovní plochu a štětiny se zaoblenými konci. Zubní pastu vyberte nejraději dětský Elmex, má dostatek fluoru. Kartáček se už musí začít používat, jakmile má dítě stoličky, aby bylo možno důkladně čistit kousací plochy zubů. K zubaři se doporučuje chodit až po 1. roce věku, nejpozději ve 2 letech. Při první návštěvě je nejlepší jen koukat, nic nedělat. Můžete vzít syna s sebou, až půjdete k zubaři Vy, aby si začal zvykat na prostředí i charakteristický pach zubní ordinace. Seznam dětských stomatologů, kteří ještě přijímají nové pacienty a mají smlouvy se zdravotními pojišťovnami najdete vyvěšený v naší čekárně, zde na mém webu nebo na stránkách stomatologické komory

Kyčle

Dotaz:

Naše holčička má nález na levé kyčli, nevytváří se jí kyčelní jamka a kyčel vystupuje ven. Dostali jsme postroj, ve kterém musí být upoutaná celý den, sundat to smíme jen na koupání. Nemůže se hýbat, a když je horko, je pod kolínky opruzená. Musí to opravdu mít celý den a co máme dělat s tím opruzením?

Odpověď:

Kožený postroj neboli třmínky (některé děti dostanou dečku), je, bohužel, opravdu nutný. Pomáhá udržovat kyčle ve správném postavení, ve kterém dojde k optimálnímu dovyvinutí kloubů. Pokud je nějaký problém s vývojem, postavením nebo zráním kyčelních kloubů, je důsledná péče naprosto nezbytná, ale vyplatí se. Všechny struktury v kyčli dozrají a dítě vývoj, mírně opožděný omezeným pohybem, velmi rychle dožene. Nedodržování pokynů ortopeda může mít za následek špatný vývoj kyčlí, následné problémy při chůzi, v těhotenství, nemožnost sportovat, apod. Opruzení je nepříjemné, ale jde tomu pomoci. V ohbí kolínek se nožičky velmi potí a dítě nemá možnost změnit polohu, proto je potřeba kůži vždy umýt, vysušit, namazat, a pokud je horko a dítě nemá dupačky, tak do ohbí kolínka vložit třeba kapesník, aby se zabránilo tření nahé kůže o kůži. Pokud už kůže opruzená je, tak k namazání použijte jakoukoliv mast na opruzeniny. (Rybilku, Bepanthen, Infadolan apod.)

 

Komentáře

Přehled komentářů

Postakutní stav po mononukleóze

(Denisa Blažková, 21. 2. 2013 10:17)

Dobrý den paní Blažková,
takhle se těžko odpovídá, já Vás vůbec neznám, neznám Váš zdravotní stav, ani věk, ani prodělané nemoci, Vaši profesi, nic z toho, co ovlivňuje léčebný režim a rekonvalescenci po prodělané EBV. Mohu Vám odpovědět jen obecně. Postakutní stav znamená stav krátce po prodělané nemoci. Jedna z těch prodělaných angín pravděpodobně nebyla angína, ale EB viroza. Mohla jste ale prodělat EBV i zcela bezpříznakově, lehce, klidně ještě před těmi angínami. To by vysvětlovalo, proč nemáte zvýšené JT a nemáte typické změny v krevním obraze. Obecně, pokud nemáte zvýšené JT a cítíte se dobře, nejsou dieta a tělesný klid nezbytné. Nicméně, vzhledem k tomu, že jedinou léčbou EBV je jaterní dieta a tělesný klid, já Vás neznám, ale Vaše lékařka ano, rozhodně bych se držela jejích rad. Je lepší být opatrnější, 14 dní to vydržet a játra si chránit, než si je neuposlechutím rad lékaře poškodit. Zdravím, Nováčková

Postakutní stav po mononukleóze.

(Denisa Blažková, 21. 2. 2013 10:02)

Dobrý den,
V jednom měsíci jsem prodělala 2x angínu. Nejprve léčeno Augmentinem podruhé Rovamycine. Na kontrole u praktické lékařky, proveden odběr krve a moči. Krevní obraz-lehce zvýšené leukocyty a vše ostatní i jaterní testy v pořádku. Ale testy na EBV-postakutní stav. Za 14 dnů mám jít na další oběry krve. Lékařka mi do telefonu řekla, ať nemám fyzickou námahu a nejím tučná, smažená jídla a čokoládu. Tak se chci zeptat, jaký režim mám v tzv. postakutním stadiu skutečně dodržovat? Je nutná dieta pokud byly jaterní testy v normě? Děkuji velice za odpověď.

očkování Menjugate

(Markéta, 6. 4. 2010 17:26)

Dobrý den,
po jakémkoliv očkování je nutno dodržet minimálně 24 hod. režim bez zvýšené tělesné námahy, a tedy bez sportu. Vakcína se má před aplikací ohřát jen v dlani na tělesnou, nikoliv pokojovou teplotu. Ráda Vám odpovím, ale proč se nezeptáte své dětské lékařky? Zdravím, Nováčková

očkování menjungate

(Markéta, 6. 4. 2010 15:53)

Možno po očkování téměř 12.letého syna sportovat (fotbal.trénink)? Musí mít očkovací dávka "pokojovou" teplotu nebo může být aplikována ihned po vynětí z lednice? Děkuji za případnou odpověď.

Očkování proti meningitidě

(Tvrdíková, 4. 2. 2009 8:53)

Dobrý den,
vakcína proti meningokoku stojí kolem 900 Kč, podle lékárny a druhu vakcíny (Menjugate, NeisVac). Nejvíc ohrožené jsou děti DO 2 let a OD 15, ale pokud chcete nechat svoji holčičku očkovat, rozhodně Vám to nebudu rozmlouvat. Jsem toho názoru, že bychom měli svoje děti chránit vším očkováním, které je dostupné. Na vakcínu ale potřebujete recept. A za aplikaci se potom platí, u nás 150 Kč. Doporučovala bych Vám nechat dcerku očkovat proti žloutence typu A, jsou potřeba 2 dávky, jedna stojí cca 1000 Kč, druhá se aplikuje 6 měsíců po první a ochrana vydrží minimálně 15 let. Na tohle očkování je ve 4 letech ten správný věk.
Přeji správné rozhodnutí, Nováčková

Očkování

(Tvrdíkova, 4. 2. 2009 7:23)

Paní doktorko prosím jestli by jste mi mohla sdělit cenu očkovací látky proti meninditidě a jestli se musíme předem ohlásit.Dceři jsou 4 roky myslíte že už je to vhodná doba k očkování.Děkuji

poděkování

(Hanka Boberová, 7. 1. 2009 11:33)

Dobrý den,uvědomila jsem si,že jsem nenapsala svojí adresu.Odpověd´už jsem našla a přečetla.Děkuji,odpoledne zavolám a objednám se-Hanka Boberová HABOB@POST.CZ

Predilekce hlavičky

(Nela Houšková, 7. 1. 2009 7:58)

Dobrý den,pokud Nelinka drží hlavičku častěji k jedné straně a nedaří se Vám to polohováním zlepšit, určitě RHB potřebuje. My posíláme na RHB do Jeseniovy 58. Pokud se Vám ale navíc zdá hypertonická a prohýbá se do luku, měl by ji vidět neurolog. Zavolejte, prosím, zítra po 13 hodině, domluvíme se, kdy byste přišla s Nelinkou na kontrolu. Podíváme se i na ten její růst. Zdravím, Nováčková

Držení hlavičky

(Hanka Boberová, 6. 1. 2009 23:10)

Dcera Nela Houšková-2měsíce,pořád preferuje pravou stranu pokládání hlavičky,chtěla bych s ní zajít na RHB,tedy jestli si myslíte,že je to třeba,nebo jestli mám jen sama se snažit jí hlídat aby dávala hlavičku rovnoměrně na obě strany a ještě vyčkat než k Vám půjdem koncem ledna na 3měsíční kontrolu.Jestli si myslíte,že by ta RHB byla vhodná,tak mi prosím můžete někoho doporučit zde v okolí??Myslim si ,že je trochu dcera hypertonická,protože se občas prohne do luku a vůbec tak zaklání hlavičku až mě to občas úplně děsí.A nějak hrozně roste do délky,ale to je asi normální??!!Děkuji za odpověď,Hanka Boberová