Jdi na obsah Jdi na menu
 


MLK Úročnice - Pozvánka

25. 1. 2010

 

Přijďte nás navštívit!

 


 

 

Přijďte si prohlédnout nejen tituly známých českých i zahraničních autorů. Můžete si vybrat z řady historických, romantických a detektivních románů, ale i nové kuchařky s rozmanitými druhy jídel. Máme výběr knížek pro domácí kutily, zahrádkáře a jiné. Nebojte se, nezapomínáme ani na naše nejmenší čtenáře. Jsou zde knížky jak pro děti předškolního, tak i školního věku.

 

 

 

Vybíráme například:

 

 

 

NEZRALÝ PRO LÁSKU – BARBARA DAWSON SMITH

 

 

 

Romantický milostný příběh o probouzející se lásce se odehrává v Anglii.

 

Ethan Sinclair, hrabě z Chaselbournu, je snad nejnebezpečnější ze všech svůdníků celé Anglie. Jakmile se ale u jeho dveří objeví Jane Mayhewová, bystrá a energická mladá žena, jíž by si však normálně ani nevšiml, je náhle nucen řešit následky svého neodpovědného jednání. Na Janině prahu totiž kdosi zanechal nemluvně a zpráva na přiloženém lístku tvrdí, že dítě je jeho. Ethan ví, že mu nezbývá, než se o ně postarat, avšak to poslední, po čem by toužil, je zaplést se s upjatou a počestnou Jane. Někdy ovšem osud nehledí na to, co si člověk přeje.

 

 

 

 

 

MÁ JEDINÁ LÁSKA – KATHERINE SUTCLIFFE

 

 

 

Olivia Devonshirová rozhodně nepatří k těm ženám v Anglii, které by mohly snít o šťastném manželství z lásky a spokojeném životě. Kdo z urozených a bohatých šlechticů by stál o ženu, která nahá tančila před cikány, tělo má poseto nesčetnými tetovanými obrazy a ještě k tomu má nemanželského čtyřletého syna? Její otec však potřebuje, aby se vdala a aby její poskvrněná pověst dál nekazila šťastnou budoucnost mladší Emily, která svému otci tolik připomíná milovanou zesnulou manželku. Proto otec Olivii s velkým věnem nabízí nechvalně známému Milesi Warwickovi, který se topí v dluzích. Miles by se však rád oženil s mladší Emily, s kterou měl před lety milostný poměr a ještě stále ji miluje. Finanční situace ho však donutí, aby změnil svůj názor a s Olivií se oženil. Ještě před svatbou se však spolu domluví, že jejich vztah bude čistě obchodní. Zpočátku jde všechno tak, jak si Miles představoval. Olivie nechá opravit chátrající sídlo, najme nové služebnictvo a kuchaře, a dokonce Milesovi pomůže zachránit jeho krachující doly. Zakrátko Miles zjišťuje, že Olivie vůbec není tak ošklivá, jak si původně myslel, že je velmi chytrá, milá a že ho začíná přitahovat. Jeho city jsou stále silnější a nakonec se do Olivie beznadějně zamiluje. Olivie se mu svěří, že ho miluje už velmi dlouho a že je vlastně jediným mužem, kterého kdy chtěla. Když do Oliviiny lásky k Milesovi vstupuje její mladší sestra Emily, musí se Miles najednou rozhodnout mezi dvěma ženami...

 

 

 

 

 

KRÁSKA ZE SANTA FE – JOAN JOHNSTON

 

 

 

Anabeth Calhounová vyrůstala v opuštěném údolí poblíž texaského Santa Fe jen s otcem a strýcem. Když jí bylo šestnáct a otec zemřel, zjistila s úžasem, že strýc vede druhý život v čele loupeživé bandy, která přepadá dostavníky. Ze zvědavosti i touhy po dobrodružství se převlékla za chlapce, dlouhé černé vlasy ukryla pod klobouk a připojila se ke gangu. Tři roky poté Anabeth zatouží navrátit se opět k běžnému životu, chovat se nenápadně a oblékat normální ženské šaty, jenže její plány zhatí nepovedené přepadení a muž zákona Jack Kearney...

 

 

 

 

 

OTCOVSKÝ DŮM – VLASTA JAVOŘICKÁ

 

 

 

Hrdá a neústupná rodina Brodova se brání ze všech sil opustit z generace na generaci děděný statek, v jehož blízkosti bylo objeveno bohaté uhelné ložisko. Zvítězí láska k půdě nebo touha po penězích?

 

Rušný děj plný zvratů a zápletek, v duchu evangelia však vrcholící ve smíru a odpuštění, se odehrává na pozadí krásné přírody Českomoravské vysočiny.

 

 

 

 

 

VÍTĚZNÁ LÁSKA – VLASTA JAVOŘICKÁ

 

 

 

Poslední literární dílo Vlasty Javořické, dokončené v roce 1970, přináší na pozadí historických změn čtyřicátých a padesátých let tohoto století pestrý a zajímavý děj. Autorka sleduje životní osudy rodiny továrníka Karáska a rolníka Soukupa, odehrávající se na venkově i v prostředí malého města. Z mnohých náznaků je patrné, že je to Studená a její krásné okolí. Lucie i Zdeněk prožívají radosti i smutky, prohry i pády, ale jejich věrná láska, podpořená svatým knězem P. Ondřejem Pilkou, je nakonec vítězná.

 

 

 

 

 

rámci výměnného fondu Vám nabízíme např. následující tituly:

 

 

 

Anthony Horowitz – Zlověstná hvězda: Síla pětice 2. díl (autor scénářů známého seriálu Vraždy v Midsomeru)

 

Shana Abé – Příslib deště; Barbara Cartland - Čarodějka

 

Jeffery Deaver – Kamenná opice (autor scénáře filmu Sběratelé kostí); John Harvey – Krev mé krve

 

Betty MacDonald – Všechno nejlepší, paní Láryfáry; Markéta Zinnerová – Čtyři uši na mezi

 

 

 

 

 

KAMENNÁ OPICE – JEFFERY DEAVER

 

 

 

K přístavu na Long Islandu se blíží velká čínská nákladní loď s uprchlíky a lidskými otroky. Lincolnu Rhymovi a jeho týmu včetně Amélie Sachsové se podařilo zjistit, že na palubě se nachází i mezinárodně hledaný zločinec Ju Lin zvaný Duch. Ju Lin pracuje jako „še-tchou“, což je čínský výraz pro „hadí hlavu“ – profesionálního pašeráka lidí. Kromě toho je Duch také vrah, kterého hledají úřady v USA i v zahraničí, a právě to je důvod, proč se dal Rhymův vyšetřovací tým znovu dohromady. Pobřežní hlídka se vydává Ducha zatknout, avšak loď podle všeho záměrně exploduje a Duch uniká na člunu.

 

Na pevninu se však dostávají také další dva čluny, což Duch vnímá jako ohrožení vlastní osoby a začíná postupně vraždit někdejší spolupasažéry. Dvě rodiny naštěstí jeho běsnění přežijí a Duch mizí ve spletitém labyrintu čínské čtvrti v New Yorku, kde se mu dostává podpory podsvětí. Lincoln s Amélií vyrážejí na zběsilý závod o jeho dopadení, přičemž musejí vyhledat a ochránit rodiny, jež přežily, a vykořenit Duchovy komplice. Lincolnovi nezbývá než se plně ponořit do čínské kultury, chce-li odhalit stopy, které ho nakonec dovedou k úspěchu..., anebo ke smrti.

 

 

 

 

 

KREV MÉ KRVE – JOHN HARVEY

 

 

 

Už patnáct let uplynulo od chvíle, kdy zmizela jistá mladá dívka, Susan Blacklocková. Čerstvý důchodce, detektiv inspektor Frank Elder, se dosud nevyřešeným případem trápí. Tehdejší hlavní podezřelí, Shane Donald a Alan McKeirnan, jsou toho času ve vězení, odsouzení za brutální znásilnění a vraždu jiné mladé dívky rok po zmizení Susan. V současné době je ale Shane Donald podmínečně propuštěn, ocitá se na svobodě, což inspektora Eldera nutí vrátit se do minulosti. Shane se zanedlouho po propuštění ztrácí z policejního dohledu, mizí neznámo kam a současně dojde k další vraždě mladé dívky. V tomto okamžiku se už vstup do vyšetřování stává pro Eldera nevyhnutelným. Pachatel ho bombarduje výsměšnými pohlednicemi z místa činu a inspektor je vtažen do soukolí zločinu, kdy je nucen bránit vlastní rodinu, od níž žije už nějaký čas odloučeně.

 

 

 

 

 

Pro každého máme něco. Pro fajnšmekry i vegetariány. Ostrá jídla i sladkosti. Namátkou jsme vybrali následující recepty.

 

 

 

DRŮBEŽ – PAVEL MARTIN

 

 

 

Sladké kuřecí nudličky

 

500 g kuřecích nudliček, karí koření, 2 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 2 lžíce kompotovaných mandarinek, 1 lžíce brusinek nebo klikvy, citron a sůl

 

 

 

Prsíčka nakrájíme na tenké nudličky, pokapeme citronovou šťávou, osolíme a posypeme kořením karí. Promícháme a necháme odležet v chladu asi 1 hodinu. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme máslo a maso za stálého míchání opečeme. Doplníme dobře okapanými kompotovanými mandarinkami a brusinkami nebo klikvou, promícháme a prohřejeme. Dochutíme solí.

 

 

 

 

 

3K: KRŮTA, KUŘE, KRÁLÍK

 

 

 

Králičí maso po ďábelsku

 

4 porce králičího masa, 4 lžíce oleje, 1 cibule, 200-250 g žampionů, pikantní kečup podle chuti, 1 feferonka (nemusí být), mletý pepř, kari koření, sůl

 

 

 

Králičí maso pokrájíme na nudličky, okořeníme, osolíme a opečeme na oleji. Podlijeme trochou vody a dusíme. Přidáme nahrubo pokrájenou cibuli, očištěné a na plátky pokrájené žampiony, kečup, jemně pokrájenou feferonku a podusíme doměkka. Hotový pokrm obložíme zeleninou a podáváme s dušenou rýží nebo bramborovými hranolky.

 

 

 

 

 

ZDRAVĚ A RYCHLE S LUČINOU – HANA OPATŘILOVÁ

 

 

 

Vařený květák s omáčkou

 

2 Lučiny, 1 středně velký květák, 2 rohlíky, 4 lžíce vody, olej, sůl

 

 

 

Květák uvaříme nejlépe v páře. Obě Lučiny rozmícháme s vodou a dochutíme solí. Nepříliš tvrdé rohlíky nastrouháme na hrubším struhadle a vzniklou hrubou strouhanku lehce osmahneme na oleji. Vařený naporcovaný květák přelijeme omáčkou a před podáváním posypeme osmaženou strouhankou. Pro obměnu můžeme omáčku ochutit kečupem, hořčicí nebo křenovou majonézou.

 

 

 

 

 

PEČEME SLADKOSTI PRO KAŽDOU PŘÍLEŽITOST – KAREL HÖFLER

 

 

 

Rychlý broskvový koláč

 

100 g másla, 400 g hrubé mouky, 200 g krupicového cukru, 2 vejce, šálek mléka, 1 prášek do pečiva, cca 1kg broskví, máslo a mouka na vymazání a vysypání plechu, moučkový cukr na posypání

 

 

 

Změklé máslo utřeme s cukrem a vejci do pěny, vmícháme mléko a nakonec po částech mouku s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a necháme v horké troubě asi 20 minut zapéct. Broskve bez slupky a pecky nakrájíme na měsíčky a hustě narovnáme na zapečené těsto. Vše v horké troubě dopečeme dorůžova a ještě horké pocukrujeme. Po vychladnutí nakrájíme na kostky.

 

 

 

 

 

Poznámka: Více informací naleznete v nejbližší době na těchto stránkách.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář