Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historická vozidla U.S.Army v prostoru bývalého cvičiště Waffen SS

29. 8. 2020

Jako každý rok tak i letos se konala akce "Drahňovice 2020 - dočasné obsazení obce spřátelenými kluby U.S.Army".

img_20200809_084316upr.jpg

V sobotu 22. srpna 2020 se kolona historických druhoválečných amerických jeepů v rámci spanilé jízdy vydala nejdříve do Konopiště.  

img_20200828_152239upr.jpg

Zde u památníku vzdali holt americkým letcům, kteří byli na konci II. světové války v prostoru Benešovska sestřelení a odvezení na Konopiště. Zde byli pak po výslechu na silnici vedoucí do obce Václavice zastřeleni a nedaleko odsud pak zahrabáni do země (podrobněji viz jiný článek na tomto webu). Odsud se pak kolona vozidel vydala přes obec Chlístov směrem k obci Úročnice.

20200822_121851.jpg

Nad obcí Úročnice byla kolona zastavena a nasměrována na nedalekou louku naproti Pomníku padlých za I. světové války. Tady se kolona seřadila do několika proudů a zastavila.

20200822_125039.jpg Zde se vozidla nacházela nedaleko bunkru č. 4 (viz následující mapka). Následně si účastníci akce i další návštěvníci vyslechli krátkou přednášku o historii vzniku vojenského cvičiště vojsk SS, tzv.Truppenübungsplatz Beneschau. Toto vojenské cvičiště Waffen SS vzniklo na Benešovsku během druhé světové války (podrobněji viz jiné články na tomto webu). Kromě jiného jim bylo sděleno, že se konkrétně nacházejí v prostoru bojového směru  tzv. Kampfbahn IV Chlistow.

 

img_20200828_152142otoc.jpg

 Tento bojový směr začínal severně od obce Chlístov a vedl jihozápadně přes obec Úročnice, přes osadu Hrusice, jižní částí obce Krusičany a končil západně od obce Chrášťany. V tomto bojovém směru mělo být postaveno celkem 25 bunkrů, ale do současné doby se jich zachovalo pouze 22 a to v různém stupni rozestavěnosti i dostavěnosti. Tento bojový směr především sloužil jako střelnice pro dělostřelectvo jednotek Waffen SS, ale i jako prostor pro různá vojenská cvičení dalších typů vojsk jednotek Waffen SS (např, pancéřoví granátníci, ženisti, kavalérie, stihače tanků, atd.).

Po ukončení přednášky si zájemci mohli prohlédnout nedaleký bunkr. č. 4.

Po prohlídce bunkru se kolona vydala směrem zpět ke Chlistovu , ale po nedlouhé jízdě  po silnici z ní odbočila na louku a vydala se k bunkru č. 1.

 

img_20200822_125457.jpg

Zde kolona zastavila a zájemci si mohli prostory bunkru nerušeně prohlédnout. Při prohlídce jim bylo sděleno, že se jedná o jeden z největších bunkrů v tomto bojové směru a i jaké bylo jeho poslání.

Poté se kolona vozidel vrátila na silnici a pokračovala směrem do obce Úročnice, kde na návsi zastavila. 

20200822_132325_hdr.jpg

Zde jak vozidla tak i jejich osádky byli plně k dispozici všem zájemcům, kterých bylo odhadem asi 70. Středem pozornosti zejména malých kluků se staly především jeepy s nalafetovanými kulomety, Nejen kluci, ale i dospělí obdivovali jednotlivá vozidla. Bylo jich celkem 24. Některé osádky zájemcům rozdávali vlaječky s americkou vlajkou, kde některé byly s vlajkou USA tak, jak vypadala za II. světové války (tj. pouze 48 hvězdiček), a jiné s již s poválečnou vlajkou, tj. 50 hvězdiček. Tato  zastávka trvala asi 20 minut a sloužila nejen k prohlídce vozidel jednotlivými návštěvníky akce, ale i k malému občerstvení osádek vozidel.

    Z návse se kolona vydala směrem na kope zvaný Trutinec, kde se nachází další bunkr a to s číslem 10.  

20200822_134602.jpg

 

 

 

   20200822_134712.jpg

 

 

 

    

p1010009.jpg

I tento bunkr si zájemci prohlédli a po společném focení všech zúčastněných historických vozidel se kolona vrátila zpět do obce Úročnice a odsud se vydala přes osadu Hrusice směrem na Neveklov, kde měli účastnici akce další zastávku.

Závěrem lze konstatovat, že se tato mimořádná akce líbila nejen zúčastněným obyvatelům obce a dalším zájemcům o historii, ale bylo vyjádřeno i ze strany účastníků akce Drahňovice 2020 poděkování, že se tato akce v obci Úročnice tak velice zdařila.

 

Další fotky z této akce si lze prohlédnout ve fotogalerii na tomto webu.                                                                                                                                                                                                                                                                             Velč

PS:

Já osobně bych chtěl poděkovat těm obyvatelům obce Úročnice i těm členům místního sboru dobrovolných hasičů, kteří pomáhali zejména při úklidu oněch tří bunkrů a jejich okolí, ale i těm, kteří se podíleli na zabezpečení vlastní sobotní akce např. řízením dopravy či zajištěným nápojů pro osádky vozidel.