Narozeninový dort
Suroviny:
Korpus:
6 vajec,
Punčový rozvar:
100 ml nálevu z jahodového kompotu, 50g krupicového cukru, 50 ml punče (nebo punčové aroma), 50 ml brandy
Krém:
500 ml mléka, 120g krupicového cukru, 2 vanilkové cukry, 2 sáčky vanilkového pudinku, 500g másla
Náplň:
400g kompotovaných jahod, 100g jahodové zavařeniny
Dohotovení:
50g mandlových plátků, 20g strouhaných pistácií, čerstvé jahody a plátky čokolády na dozdobení
Postup:
1. Z bílků a 100g cukru připravíme sníh. Žloutky vyšleháme se zbylým cukrem do pěny. Hmoty propojíme. Vmícháme mouku promísenou s mandlemi a olej. Vymazanou a vysypanou formu o průměru
2. Nálev z jahodového kompotu vlijeme do menšího kastrůlku, přisladíme ho a na mírném ohni asi 15 minut povaříme. Jeho objem by se měl zredukovat na polovinu. Poté ho odstavíme, necháme vychladnout a dochutíme punčem a brandy, Jahody pokrájíme na menší kousky.
3. Z mléka, cukru, vanilkového cukru a pudinkového prášku připravíme pudink. Za stálého míchání ho necháme vychladnout. Změklé máslo vyšleháme do pěny. Po částech k němu přidáme pudink a připravíme hladký krém.
4. Vychladlý korpus vyjmeme z formy a vodorovně dvakrát prokrojíme. Spodní díl potřeme polovinou zavařeniny, poklademe polovinou jahod a potřeme třetinou krému. Přiklopíme ho prostředním dílem. Ten zalijeme punčovým rozvarem, poklademe zbylými jahodami a potřeme druhou třetinou krému. Vrchní díl potřeme zbylou zavařeninou a marmeládou dolů přitiskneme na krém. Dort potřeme zbylým krémem. Po obvodu ho dozdobíme mandlovými plátky, navrch trochou krému, pistáciemi, čokoládou a jahodami.
Příprava: 90 minut
1 porce: 2109 kj/502 kcal
Počet porcí/ kusů: 16
Komentáře
Přehled komentářů
dlouho jsem přemýšlela a hledala jakej dort udělám a díky vašim stránkám jsem na to přišla... a udělala tak .. dort byl výborný a já vám tímto děkuju :-* za výborný recept
Zkouška
(Lůca, 5. 2. 2009 22:57)