Bezpečné a nebezpečné přísady
typ přísady | označení přísady | popis a vlastnosti |
Antioxidanty | E304 - 321 | Látky, které zabraňují působení kyslíku na skladované potraviny. Ochraňují například před žluknutím tuků |
Barviva | E100 - 180 | Užívají se k zlepšování vzhledu cukrovinek, zmrzlin, ale i ostatních produktů. Zdravotně nezávadná jsou přírodní barviva. |
Konzervanty | E200 - 285 a další | Prodlužují trvanlivost a slouží jako ochrana před bakteriemi, plísněmi a jinými mikroorganismy. Zabraňují kažení výrobků. |
Regulátory kyselosti | hlavně E260 - 640 | Mohou být kyseliny a jejich soli, ale i zásady. Jedná se o způsob úpravy potravin známý v minulosti. Nejčastěji se používal ocet. |
Náhradní sladidla | hlavně E420 - 959 | Slouží k přislazování potravin bez použití klasického cukru. Jsou vhodné pro diabetiky. |
Látky chuťově povzbuzující | E620 - 635 | Mají zlepšit a zvýraznit chuť potravin. Používají se k zamaskování ztráty kvality potravin během zpracování. |
Zahušťovadla a stabilizátory | Slouží ke zlepšení konzistence omáček či krémů. V domácích podmínkách se nejčastěji používá zapražená mouka a škrob. | |
Emulgátory | E432 - 495 | Jsou používány k propojování odlišných typů látek, například tuků a tekutin. Dříve se používal lecitin z vaječného žloutku. |
Neškodné přísady: E 100, 101, 140, 150a, 160a, c, d, e, 161b, 162, 163, 170, 175, 270, 290, 300, 306, 307, 308, 322, 410, 440, 901, 948
Přijatelné přísady: E141, 172, 174, 260, 296, 301, 302, 304, 309, 315, 316, 325, 326, 327, 334, 350, 351, 352, 363, 406, 460, 470b, 551, 552, 553, 640, 650, 902, 903, 904, 920, 949, 1102, 1103
Méně vhodné přísady: E 150b, c, d, 153, 160b, f, 171, 200, 202, 203, 261, 263, 297, 330, 331, 332, 335, 337, 353, 354, 400-404, 407, 415-418, 420-422, 425, 445, 461, 463-466, 469, 470-475, 481-483, 491-495, 500-504, 508-511, 514-517, 524-530, 554-559, 570, 574-579, 585, 912, 914, 938, 939, 941, 942, 953, 956, 957, 965, 966, 967, 999, 1105, 1200, 1404, 1420, 1422, 1451, 1520
Přísady působící nepříznivě: E120, 161g, 173, 234, 236, 251, 252, 262, 280-283, 338-341, 343, 355-357, 380 385, 405, 407a, 412-414, 432-436, 442, 444, 450-452, 459, 468, 476, 477, 479b, 507, 513, 518, 520-523, 535, 536, 538, 541, 620-636, 900, 943, 950, 951, 959, 1201, 1202, 1410-1414, 1440, 1442, 1450, 1505, 1518
Přísady s výrazně nepříznivým účinkem: E102, 104, 110, 122-124, 127-133, 142, 151, 154, 155, 180, 210-224, 226-228, 230-233, 235, 242, 249, 250, 284, 285, 310-312, 320, 321, 512, 905, 927, 944, 952, 954
Názory se různí
Podobné tabulky se na internetu vyskytují v hojném počtu. Naleznete je na webech nezávislých organizací, občanských sdružení nebo osobních stránkách nadšenců. Varují před potravinami způsobujícími zdravotní problémy. Na druhou stranu se objevují hlasy z opačného tábora, které poukazují na nepodloženost některých výroků o škodlivosti aditiv. Jako příklad může sloužit tento článek z webu Společnosti pro výživu, vyvracející nejčastější mýty o aditivech. Pravda asi leží, jako v mnoha případech, někde uprostřed. Aditiva nám neprospívají, ale nelze jim přisuzovat podíl na veškerých potížích.
Základní dělení aditiv
Na závěr uvádíme krátké členění umělých aditiv dle jejich typického použití. Jednotlivé skupiny jsou odlišitelné první číslicí za písmenem E. Detailní popis naleznete v knize Terezy Vrbové, která je na internetu volně ke stažení. Jmenuje se Víme, co jíme?
autor: MéBio