1. Limety
Limety jsou blizke pribuzne citronu a nekdy se take nazyvaji "zeleny citron". Oproti beznemu citronu maji aromatictejsi duzinu, jsou pikantnejsi a vynikaji celou radou mineralu. Jiz v davnych dobach byly oblibene pro svoji schopnost zbavovat tela necistot. Je zajimave, ze obsahuji mimoradne mnoho vapniku, draslik, fosfor, horcik, zelezo a zinek. Jako vsechny citrusove plody maji vysoky obsah vitaminu C. Take obsahuji bioflavonoidy dulezite pro zdrave cevy, pektin, vonne silice, provitamin A a vitaminy skupiny B. Dulezita je i pritomnost kyseliny citronove, ktera pusobi na zaludecni sliznici a tim podporuje zuzitkovani bilkovin, vapniku a zeleza. Krome toho limety posiluji imunitni system, vlasy i nehty, dodavaji zivotni elan, aktivuji metabolizmus vapniku pro kosti a zuby, posiluji cevy a podporuji odtucnovaci kury. Nezanedbatelny je i obsah terpenu- sloucenin rostlinneho puvodu, ktere usnadnuji vykaslavani a dezinfikuji prudusky. Pro svou osvezujici chut a vuni jsou velmi oblibene jako ingredience do ruznych stav a koktejlu.
Hlavni fakta:
bohate na: vitamin C a terpeny
trvanlivost: v chladu a suchu vydrzi jeden tyden
Tip: Stavu z limetek si pro spontanni party muzete zamrazit (v pytliku na ledove kostky) a kdykoli je v pripade potreby pouzivat do napoju!
Recept:
Mojito
ingredience: světlý rum 4 cl
limetka 1 ks
soda na dolití
třtinový cukr 3 lžičky
máta peprná asi 10 lístků
postup:
Ve sklenici rozmačkáme mátu společně s cukrem. Přidáme světlý rum 4 cl a vymačkáme limetovou šťávu. Pak nasypeme led nebo ledovou tříšť a nakonec doplníme sodou.
2. Kokosovy orech
Kokos obsahuje vyznamne mnozstvi vapniku, nasycenych tuku a vlakniny. Pokud byste tedy nahodou ztroskotali na opustenem ostrove, kokosove orechy Vas diky sve velke vyzivne hodnote udrzi pri zivote. Kokosovy orech obsahuje 30-36% tuku, 3% sacharidu, 20% pozadovane denni davky vapniku, vlakniny a protein. Tekutina, ktera se nachazi uvnitr orechu, se nazyva kokosova voda, ne kokosove mleko, jak byva casto zamenovano. Kokosova voda ma vysoky podil organickeho drasliku a mnoha dalsich mineralu a poskytuje temer plne spektrum vitaminu B a vitamin C. Ovlivnuje tak dobry stav pokozky, zubni skloviny, nehtu a vlasu. Mlade kokosy obsahuji mekkou vnitrni duzninu, ktera ma pozoruhodnou vlastnost obnovovat lidskou tkan a muzske pohlavni tekutiny. V kosmetice se pouziva kokosovy olej, ktery diky vysokemu obsahu vitaminu A, C a E predchazi predcasnemu starnuti pokozky a posiluje jeji obranyschopnost. Ma vyborne zvlacnujici, hojive a regeneracni ucinky.
Hlavni fakta:
bohaty na: balastni latky (prevence nadvahy), biotin, mangan a selen
trvanlivost: neotevreny v chladu vydrzi nekolik tydnu
Tip: Pri nakupu celych kokosu dbejte na to, aby orech obsahoval vodu (staci s nim zatrepat), aby nemel zadne znamky plisne a jeho tri vrchni tmavsi skvrnky byly ciste a neposkozene.
3. Kesu
Kdyz se miska s temito orisky ocitne pred Vami na stole, zapomente na veskera predsevzeti. Prestoze ma tato krupava pochoutka povest kaloricke bomby (obsahuje asi 50 % tuku, 20 % bilkovin a 25 % cukru), pysni se vysokym obsahem nenasycenych mastnych kyselin, ktere snizuji hladinu cholesterolu v krvi a tim prospivaji srdci. Krome tuku, bilkovin a sacharidu obsahuji kesu vitamin A, B1, E a mineralni latky. Vyznamny je zejmena obsah antioxidantu zinku, ktery chrani bunky pred pusobenim volnych radikalu a ma vliv na metabolizmus cukru, bilkovin, hormonu a vitaminu. Pomaha take udrzovat plet zdravou a chranit ji proti infekcim, a proto je take casto oznacovan za "strazce krasne pleti". Kesu jsou take bohate na betakaroten a stopove prvky, ktere podporuji rust bunek. Maji lecebny ucinek na oci, sliznici i kuzi a jsou vyznamnym zdrojem horciku, vynikajici antistresove latky, jejiz nedostatek muze napriklad zpusobovat migreny.
Hlavni fakta:
bohaty na: vitamin E, zinek a nenasycene mastne kyseliny
trvanlivost: snadno mohou zezluknout, proto je skladujte v suchu a chladu
Tip: Kesu si muzete doma oprazit sami. Protoze samy obsahuji dost tuku, neni treba pouzivat olej!
Kari rýže s kešu oříšky
200 g dlouhozrné rýže, 1 velké jablko, 3 lžíce rozinek, kešu oříšky nebo mandle, 2-3 lžičky kari koření, najemno nakrájená cibulka, 500 ml vody, lžička soli
Rýži důkladně promyjeme, až voda zůstane čirá a necháme okapat. Omyté jablko zbavíme jádřince a nastrouháme. Rýži dáme do namočeného římského hrnce a promícháme s nastrouhaným jablkem a orestovanými oříšky s cibulkou. Sůl a kari rozmícháme ve vodě a rýži zalijeme. Hrnec přikryjeme a vsuneme do studené trouby.
Dusíme asi 50 minut v elektrické troubě při 200°C, v horkovzdušné při 160°C a v plynové na stupni 4 nebo 5. Kari rýže se hodí jako příloha k drůbeži nebo minutkám. Příprava jídla trvá cca 10 minut, dušení 50 minut.
4. Kardamon
Zelene tobolky kardamonu u nas nejsou prilis zname. Nejvetsi oblibu ma kardamon stale v zemich Orientu, kde je velmi pouzivanym korenim a pridavaji ho zde i do caje a kavy. V asijske medicine se pouziva pri astmatu, zaludecnich problemech, hemeroidech, proti nezadoucimu zapachu z ust i jako prevence proti rakovine. Pomaha pri nachlazeni, dechovych obtizich, zahani unavu a horecku. Podporuje traveni a zmirnuje paleni zahy. Zabranuje rozmnozovani viru, ma diureticke ucinky a udajne potlacuje i alergii na mleko.Je povazovan za afrodiziakum a ma velice uklidnujici vliv na nervovou soustavu. Obsahuje vitamin B1, B2 a B3. Byva castou slozkou kari. Pridava se do sladkeho peciva, polevek, pokrmu z brambor, ryze, masa. Diky obsahu eterickych oleju a sladke vuni se pouziva i v aromaterapii a je castou prisadou parfemu.
Hlavni fakta:
bohaty na: etericke oleje a protirakovinne latky
trvanlivost: cele plody vydrzi v chladu a suchu radu mesicu
Tip: Kardamon je vyborny do puncu a vanocniho cukrovi. Skvele pusobi i proti kocovine!
5. Ryze basmati
Tato "kralovna mezi ryzemi", jak se ji rika, se pouziva zejmena pri priprave tradicnich indickych pokrmu. Jedna se o dlouhozrnnou ryzi s vyraznou vuni a jemnou chuti, ktera ma dlouha, tenka, temer pruhledna zrnicka. Krome Indie roste take v Pakistanu a Iranu, kde vzdy jeden rok "starne", aby se rozvinula jeji plna vune s oriskovym nadechem. Tato ryze je cenena prave pro sve oriskove aroma a chut. Je snadno a rychle stravitelna a pritom bohata na nasycene polysacharidy. Diky tomu pomaha udrzovat stalou hladinu krevniho cukru, obsahuje dostatek vlakniny, a snizuje tak pocit hladu. Dodava telu mnozstvi dulezitych mineralnich latek, jako je napriklad draslik, ktery podporuje latkovou vymenu, umoznuje tak rychle odstranovani odpadnich latek z tela a okyslicuje mozek. Basmati take obsahuje nervy posilujici vitamin B a podporuje produkci hormonu stesti.
Hlavni fakta:
bohaty na: vitaminy sklupiny B, odvodnujici draslik a kvalitni sacharidy
trvanlivost: v suchu a ve tme vydrzi mnoho mesicu
Tip: Lahodne a zdrave jidlo "co dum dal"- osmazte uvarenou basmati se zeleninou, tofu, koriandrem, porkem a pridejte vejce!