Jdi na obsah Jdi na menu

Opět po roce Den Země

16. 4. 2010

DEN ZEMĚ

6.třída

Žáci šesté třídy se v rámci Dne Země vydávájí vyčistit ledaleký les za Lipovcem směrem k Ostrovu. Nejprve šli cestou za kostelem k místu zvaném Černý kříž, pak se sbíralo ve směru k hájence pana Svobody a odtud po cestě a přilehlých místech až dolů do Ostrova ke spodní závoře, jako každý rok nebyla nouze o velké množství plastů a pneumatik. Až na vyjimečné případy se této činnosti žáci zhostili svědomitě a patří jim velký dík, že něco udělali pro přírodu. Za odměnu pro ně byla připravena od CHKO Moravský kras zdarma prohlídka nově otevřené jeskyně Balcarka.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazek

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.třída

Při  příležitosti  Dne  Země  i  letos  do Kulířova  zavítali  žáci ZŠ a MŠ Lipovec, aby  pomohli  s  jarním úklidem v obci. Tato dobrá spolupráce  proběhla  již  podruhé, loni  v  Kulířově  pracovali  žáci  osmé      a  deváté  třídy, letos   k nám  dorazila  sedmá  třída  s třídní  učitelkou  Martinou  Pekárkovou.

Nejdříve to vypadalo, že počasí  zhatí veškeré plány, nakonec   ale po dvou menších dešťových přeháňkách vykouklo sluníčko a  všichni mohli  pilně pracovat.  Nejvíce se uklízelo v okolí cesty vedoucí na  hřbitov, kolem  silnice a u pomníku padlých. Žáci z rozlehlé plochy vyhrabali a odvezli  obrovské  množství  spadaného  listí a suché trávy, ostříhali  plané  větvičky, posbírali  suché  větve, upravili  terén do roviny. Děvčata  také  zametala  u obchodu, kolem  zastávky  a kulturního domu, podél  silnice a  před pomníkem. Výsledkem  práce  celé  třídy  je  jednak  krásně  uklizená  část obce Kulířov, jednak  více  než  z poloviny  zaplněný  velký  kontejner  navozeným  odpadem.

Jako alespoň malé poděkování  žáci dostali po práci  občerstvení – drobnou sladkost, pití a rohlík s párkem, který si každý sám opekl. Po vykonané práci chutnalo dvojnásob. 

Chtěla  bych  touto  cestou  moc poděkovat  všem  žákům  7. třídy  a  paní  učitelce  Pekárkové   za výbornou  práci  pro naši  obec . Myslím si, že mnohdy  může  být  práce  a  přístup  našich  dětí  dokonce  i  vzorem  nebo  alespoň  návodem  pro  činnost  nás, dospělých.

 

   Mgr. Hana  Buchtová , starostka Kulířova

 

 

 

ObrazekObrazekObrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8.třída

 

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dne 16. 4. jsem vstávala v 7 hodin a začala se chystat na Den Země. Když jsem byla připravená, vyrazila jsem k obchodu na domluvený čas v 7:45 s Klárou. Do toho přišel Michal a šel s námi na osmou do školy. Tam už všichni čekali i s naší třídní Mgr. Kateřinou Veselou. Domluvili jsme se a začali sbírat odpadky podél silnice směrem k Marianínu. Během cesty jsme si dali menší svačinu a pokračovali dále. U Hatmanu jsme si rozdali další úkoly kdo a jak další úsek uklidí. Tam to nepříjemně zapáchalo, ale my jsme to zvládli. U cesty do Marianína jsme se vyfotili a pokračovali v cestě. V osadě jsme si dali další svačinu. Naši šikovní kluci si rozdělali dokonce i malý ohýnek na okraji pole, aby si mohli opéct špekáčky. Pár holek šlo směrem do Rozstání. My se pomalu vraceli k Lipovci těžším terénem přes zablácené pole. Celý den bylo pod mrakem a nepříjemně foukal studený vítr, ale myslím si a snad i můžu za všechny říci, že se náš Den Země povedl a byl to fajn den s naší učitelkou.

 

Adéla Marková, 8. ročník

 

 

1.třída

Den Země je celosvětově den věnovaný Zemi, který každoročně připadá na 22. dubna. Tento svátek je ovlivněn původními dny Země, které se konaly při oslavách jarní rovnodennosti, 21. března, a oslavovaly příchod jara. V moderním pojetí jde o ekologicky motivovaný svátek, upozorňující lidi na dopady ničení životního prostředí, a rozvíjející diskuzi o možných cestách řešení. V tento den (a nejen v tento den) si lidé na celém světě připomínají nutnost ochrany životního prostředí. Žáci naší školy pravidelně pomáhají s úklidem obecních ploch, lesů a luk v Lipovci a okolí.

Svým dílem mohou přispět všichni, což dokazují i naši nejmenší – žáci první třídy, kteří se také zapojili a mohli by jít příkladem mnohým dospělým.

Naši nejmenší žáci vyrazili 16. dubna ven a uklízeli blízké okolí školy, zdravotnického střediska, autobusové zastávky a parku u kostela.

Poctivě a pečlivě sbírali celé dopoledne odpadky a shromažďovali je do plastových odpadkových pytlů. Někdy se sami divili, co všechno dospěláci dokáží odhodit a co se dá v průběhu takovéhoto úklidu najít. V dětech se projevila vrozená soutěživost a sami se předháněli, kdo najde a posbírá více odpadků. Za nimi pak zůstávaly uklizené, čisté prostory, na které byli prvňáčci náležitě hrdí.

 

5.třída 

Den Země

 

Letošní Den Země jsme oslavili tradičně uklízením všeho, co na zem nepatří. Naše trasa vedla od sokolovny k vápence a zpět cestou přes „rybízáky“. Nejdříve jsme si říkali, co tam budeme celé dopoledne sbírat. Vždyť jsou to cesty, kde až takový provoz není. Jaké bylo překvapení hned po pár metrech, když už se vysypávaly první plné igelitky do velkého pytle! Ale byli jsme šikovní a stihli jsme si zahrát i několik her v parku u „benzinky“.

 

Za 5.třídu

Mgr. Iveta Kuchařová