Jdi na obsah Jdi na menu

Ústí nad Labem na nás kašle

 

 

 

 

Církvice: Ústí nad Labem na nás kašle!

Církvice /DENÍK NA VAŠÍ STRANĚ/ - Místním vadí poškozené veřejné osvětlení, projíždějící automobily, zničené silnice a zdi.

 
 

 

Rozestavěná křižovatka ještě není hotová a už si na její velikost řidiči stěžují.
Rozestavěná křižovatka ještě není hotová a už si na její velikost řidiči stěžují.
Autor: DENÍK/Karel Pech

Zničená silnice ve vsi. Roky nefunkční část veřejného osvětlení. Praskající zdi. Na to si stěžují obyvatelé Církvic. „Byli tu starostové i úředníci. Jen se podívají, občas něco slíbí, ale jinak se neděje nic a Ústí na nás kašle,“ postěžoval si Deníku třeba František Krejčí.

Za většinu potíží prý mohou projíždějící automobily, které si tudy zkracují cestu do Litoměřic. Původní trasa je totiž kvůli rekonstrukcimostu uzavřená. Miroslava Lazarová (ODS), starostka střekovského obvodu, k tomu vysvětlila, že o potížích Sebuzína a Církvic na radnici vědí.

„O špatném stavu komunikací víme a stále na to upozorňujeme magistrát,“ řekla Lazarová s tím, že co se týká veřejného osvětlení, tak tam co nejdříve pošlou kontrolu. „V létě se lidem konečně uleví, rekonstrukce skončí.“

Stavbu kruhové křižovatky provádí firma Silnice Žáček z České Lípy. Shoda jmen s bývalým starostou Střekova, Vlastimilem Žáčkem (ODS), je ale náhodná. „Měli bychom být hotovi v termínu. Jsou tu sice práce navíc, ale ty by to neměly nijak ohrozit,“ uvedl stavbyvedoucí Václav Roth.

Dělníci na stavbě zrovna pokládají poslední podkladní vrstvy pod silnici, obklad železobetonových zdí kamenivem, obrubníky a zámkové dlažby. „Stavbu komplikuje stísněný prostor a množství velkých kamenů, které jsou pod zemí.“ dodal Roth.

Podobně odpověděl i krajský úřad. Magdalena Hanáčková, krajská mluvčí, potvrdila, že práce pokračují podle harmonogramu. „Termín pro ukončení obou staveb v Sebuzíně zůstává nezměněn,“ sdělila. „Stanoven je na srpen tohoto roku. Žádosti o vydání kolaudačního rozhodnutí podáme po ukončení staveb.“

Trable Sebuzína
Vše začalo před třemi a půl roky, kdy se u kapličky sesunula silnice. Rekonstrukce se údajně vlekla kvůli vrtům i jednáním o odkupu pozemků. Objížďka vede přes ves a auta ničí majetek místních.

Cena okružní křižovatky dle smlouvy má dosáhnout maximálně 50,5 milionu korun s DPH, ke konci měsíce května doposud vynaložené investice dosáhnou zhruba 35 milionů s DPH. Železniční most by pak měl stát 50,9 milionu, ke konci měsíce května už bude vynaloženo asi 32 milionů, opět s DPH.

Co se objízných tras týká, ty prý nikdo oficiálně nestanovil a proto prý ani nikdo nestanovil případné opravy a náhrady případných škod.

S opravou silnice II/261 se však kvůli špatnému stavu počítá a to na dvou úsecích v délce 600 metrů mezi Sebuzínem a Církvicemi a v úseku v délce 300 metrů od kruhové křižovatky směrem na Ústí. Krajmá na opravy 6 milionů korun, práce navážou na dokončení kruhové křižovatky.