Tiramisu dort
7. 10. 2008
Suroviny
260 g kulatých piškotů
400 g pomazánkového másla (2 balení)
400 ml smetany ke šlehání
2 banány
2 lžíce moučkového cukru
2 lžíce rumu
1 kávová lžička rozpustné kávy
dortová forma o průměru 22 cm
400 g pomazánkového másla (2 balení)
400 ml smetany ke šlehání
2 banány
2 lžíce moučkového cukru
2 lžíce rumu
1 kávová lžička rozpustné kávy
dortová forma o průměru 22 cm
Postup
Pro pozorné návštěvníky rovnou uvádím, že tento recept vznikl na základě receptu Tiramisu z pomazánkového másla a navíc byl inspirován vašimi připomínkami. Zatímco původní recept neobsahuje přesná množství surovin, ze zde uvedeného množství lze téměř přesně zaplnit dortovou formu o průměru 22 cm.Nejdříve si uvaříme rozpustnou kávu – lžičku zalijeme asi 100 ml horké vody. Jakmile trochu vychladne, přidáme do ní dvě lžíce rumu (nebo více – podle vlastní úvahy). Pomazánkové máslo vyklopíme z kelímků do větší misky a nejdříve ho zkusíme trochu rozmíchat elektrickým šlehačem nastaveným na menší rychlost. Poté po částech přiléváme smetanu a stále šleháme. Vznikne hustá hladká hmota.
Dno dortové formy poklademe jednou vrstvou piškotů a pokapeme je směsí kávy a rumu. Na tuto vrstvu poklademe tenká kolečka (oloupaného) banánu a poté rozetřeme část připraveného krému. Tuto trojici vrstev stále opakujeme, až vyčerpáme všechny suroviny. Poslední vrstvu piškotů lehce přitiskneme a krém na povrchu uhladíme. Dort uložíme do chladničky a necháme až jeden den odležet, aby se spojila vůně banánů, kávy a rumu. Před podáváním odstraníme okraj dortové formy, spodní část formy raději ponecháme. Povrch dortu můžeme ozdobit – na fotografii je ke zdobení použita nastrouhaná čokoláda a čokoládová kávová zrnka.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář