Jdi na obsah Jdi na menu
 


NV Mladá Boleslav, 20.7.2008

23. 7. 2008

Poslední dobou se nějak sešlo, že na výstavy vyrážím sama s holkama. Je to tedy pro nás dost náročný den, nicméně jsem ráda, protože jak si to uděláme, takový to máme a můžu si zůstat až do konce posuzování a projít všechny stánky :o)

Tentokrát posuzoval rozhodčí p. Mach (další rozhodčí do naší sbírky "Každý píská jen jednou"), který v minulosti působil v klubu, vlastnil dobrmany a především s nimi vždy pracoval. Hned jak začal posuzovat, bylo jasné, že nikomu nic zadarmo nedá. Dělal si pečlivé poznámky do připravených anatomických schémat dobrmanů, psy měřil. Upřednostňoval střední velikost psa (velcí psi, až na Archieho Alargo Bohemia (V1, CAC), odcházeli s VD), střední sílu kostry (nejednomu vytkl přílišnou mohutnost, která není u pracovního plemene vhodná), středně silnou hlavu (mohutné hlavy psů vytýkal), temperament (skleslejší jedinci dostali sníženou známku)...Takže spousta prvních, hnědých psů začalo odcházet s VD. Nastupovala jsem s Kelly do kruhu s klepajícíma se kolenama, ale Kelly se předvedla moc pěkně, i výborně běžela v tom kruhu velikosti tak právě pro buldoky, kteří byli před námi. Jak se vystavovatel dostal do pohybu, už byl na konci kruhu a zatáčel.

Kellynka dostala V1, CAC, kterého si tedy opravdu vážím.
Posudek: 3,5letá, středně velká kvadratická hnědá fena, dobrá hlava, korektní, ještě úměrné oko, skus nůžkový, chrup úplný, výborná horní linie těla, hluboký prostorný hrudník, břicho volnější, ještě dobré zaúhlení i postoj obou párů končetin, dobrá mechanika pohybu.

Ve třídě Mladých nastoupilo 6 fen, pan rozhodčí skupinu rozdělil na poloviny kvůli velikosti kruhu...Fífa byla první. Ani jsme se nenadály a odcházely jsme s VD. Konkurence byla veliká, ale myslím, že jsme na Výbornou měli....Nicméně názor rozhodčího je názor subjektivní, takže se nedá samozřejmně nic dělat, respektuji ho. Přesto posudek je, myslím, pěkný:
11.měs. středně velká, kvadratická černá fena, dobré tělesné stavby, dobrá hlava, výborné ucho, lehce ubíhající temeno, tmavě hnědé oko, skus nůžkový, chrup úplný, dobrý krk, dobrá horní i spodní linie těla. Strmější zaúhlení hrudních končetin, korektní zaúhlení končetin pánevních. Dobrá kvalita srsti. V pohybu částečně vázaná (nebylo to tím malým kruhem?)

Zůstaly jsme do konce a já sledovala souboj o místa nejvyšší. Moje favoritka byla "druhá", pan rozhodčí se dlouho rozhodoval, zda titul Národní vítěz-pes vůbec zadá. Nebyla to snadná výstava, přesto nejsem zatrpklá, jen úplně malinko to VD Fífy mrzí, o to víc zase těší CAC naší "maminy".

Z výstavy jsme se vracely za klukama na hory, v podvečer podnObrazekikli výšlap k vodopádům na Jedlovou. To byl takový "krpál", že jsem po tomhle a po výstavě sotva dolezla k autu. Tom si do kopce poskakoval, z kopce se s tátou honili,  holky prozkoumaly v okolí kde co a tak po náročném dnu jsme usnuli všichni jak když nás do vodopádu hodí :o)

Obrazek

Obrazek