Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bonitace DKČR

27. 9. 2009

Máme opět rušný víkend: včera jsme do půlnoci slavili svatbu bratránka a dnes ráno jsem se chystala na základní bonitaci do Sadské.

Fína už chovná je, splnila prvotní-popisnou bonitaci DKČR, což je uchovnění dnes většiny dobrmanů, skládající se z měření, vážení, předvedení v pohybu, postoji a střelby. Tuto bonitaci splnila na jaře, ale já jsem přesto chtěla vyzkoušet si i bonitaci základní, která je s kousáním a prověřením na kolíku a je odlišná od německé bonitace ZTP, se kterou už zkušenost mám. 

Jela jsem sama s Fínou a spoléhala na to, že bude přítomen Vláďa Kopecký, chovatel mojí Kelly, který také bonitoval svojí Muriel Černý trůn. Moc mi pomohl při vystavování a něco málo mi i natočil, za což ještě jednou děkuji. Fína byla z dvaceti bonitovaných dobrmanů jediná, která byla přihlášena na bonitaci základní, tedy jsme i nastoupily jako poslední. Figuroval Pepa Kubec, kterého Fína viděla dnes poprvé v životě. Obrazek

Fína je už několik dní správně "nakopnutá", v tréninku "dobře šlape" a jak to bude na bonitaci jsme si zkoušeli dvakrát za světla halogenu u nás na cvičáku... a tak i na bonitaci nastoupila rozjetá jako parní lokomotiva a podle toho to taky vypadalo :o). Nejdřív je klasické předvedení, měření a vážení, prostě popis exteriéru (hmotnost 29,5kg, výška 64cm, délka 64cm, hrudník hloubka 31cm, obvod 81cm, zápěstí 12cm, hlava délka 26cm, obvod 43cm. Popis:  dvouletá černá fena, kvadratická, dobré výšky, fenčí hlava se světlým okem, kompletní chrup, dobré ucho, suchý krk, výrazný kohoutek, dostatečně pevný hřbet, dobrá záď, pěkné předhrudí a spodní linie, strmější zaúhlení předních končetin, korektní zadních, chody volné, syté pálení, čisté) a pak po uklizení cvičáku následovalo přezkoušení povahy přímo v areálu KK Sadská. Nějak jsem opomněla, že součástí je také pohybování se skupinkou různě rachotích lidí (deštník, petka, kamínky..). To zažila totiž Fína jednou na výcvikovém víkendu s Marií Klvaňovou a protože jí to nedělalo problém, neměla jsem potřebu to trénovat. Zvládla to v naprosté pohodě, se zvědavostí. Následovalo uvázání ke kolíku uprostřed placu. Nasadila jsem jí náhubek a odešla za figurantem za plenty. Za dvě minuty čekání se figurant vydal směrem k Fíně, prošel kolem a pokračoval v cestě, ale Fína už věděla, co bude a tak se za ním trochu vydala a pak zas koukala za mnou, kde jako jsem... mamánek jeden. Když na ní figurant zaútočil, jako dosud vždy na něj hopla i s náhubkem a dělala zlou :o)) Pak následoval přepad ze zástěny o tři metry dál proti původním plentám, kde Fína figuranta očekávala. Přesto zákus i následný boj byl bez problému. Po pouštěčce si neodpustila divadýlko alá jsem vytočená a odcházelo se na kontrolák. U něj se teda urvala, ale to se na bonitaci neposuzuje. Posuzuje se práce dál, co pes na to, jakou má chuť, tvrdost a odolost. Boj i tlačení byly bez problému, pouštění také, jen si neodpustila "ďobnout". A měly jsme to zdárně za sebou :o)

Výsledný bonitační kód naší Fíny je 5AO/IIB.

5A- černá fena standardní velikosti
O - světlejší oko k barvě srsti
IIB - vzruchy převažují nad útlumy, síla projevu dle článku 9.5.B přičemž článek 9.5 B říká, že sem spadají: "Všichni ostatní jedinci, kteří splnili podmínky povahové části bonitace, ale nebyli zařazeni do kategorie I."

tedy ideálem (kategorie I.) je:Obrazek
odvaha - sebejistota: výrazná až víc než výrazná
ostrost: střední až výrazná
obranný pud: výrazný až víc než výrazný
bojovnost: výrazná až víc než výrazná
odolnost-tvrdost: výrazná až víc než výrazná
střelba: malá reakce, lhostejný

a Fína byla hodnocena:
odvaha - sebejistota: střední
ostrost: výrazná
obranný pud: výrazný
bojovnost: výrazná
odolnost-tvrdost: střední
střelba: malá reakce

Proti ideálu je tedy méně odvážná, odolná/tvrdá...a s tím tedy nesouhlasím a za pravdu mi dá každý, kdo fenu dlouhodobě zná z osobního kontaktu a při práci....ale nic s tím neudělám :o). Možná je to mým špatným chápáním těch slov v souvislosti s projevem feny ten den. Prý snad proto, že "zpívala" na rukávu...ale to je její normální nadšený projev, který není spjatý s překusy, strachem a nervozitou, prostě jen s nadšením. I pro tenhle občasný hlasový projev, který mi svého času dělal starosti, zda je zdravotně v pořádku, zda ji něco nebolí, jsem pro jistotu Fíně nechala udělat nadstandardní vyšetření spondylozy a v běžném tréningu toto už dávno nedělá a kouše opravdu s chutí a razancí. A že se urvala? Ale na to právě se na bonitaci nehledí tak jako na zkoušce.
Nevadí, bonitaci máme zdárně za sebou a před sebou ještě výběrovou, kterou bych v budoucnu ráda s Fínou taky zkusila složit. Sice jí k ničemu nepotřebuje, jak mi řeklo nemálo lidí, ale já bych jí prostě ráda. Jsme členy českého dobrman klubu a tak mi německá ZTP nestačí :o))

Video z bonitace (kolík, přepad) si můžete prohlédnout na videu. Kontrolák se bohužel Vláďovi natočit nepodařilo, stejně jako skupinku, bohužel, ale fotky mám slíbeny od K.Ř. :o)

 Pro zajímavost je zde odkaz na loňskou základní bonitaci DKČR.

Máte-li potřebu, tak jakékoliv případné komentáře a názory uvítám přímo zde pod příspěvkem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

oči

(Líba, 29. 9. 2009 20:06)

Hani, ale v kodu z prvotní btw to světlé oko nemá..to měla čistý kód. Ale je dobře, že se základní od prvotní nároky liší.

já vím

(Hanka, Deyna a Cara, 29. 9. 2009 13:52)

ahojky, myslela jsem čistý kód v obraně, to světlý oko vím a beru, že tam to na čistý kód není. Ale jak psala Janča, my víme jaká Fínka doopravdy je :o), takže pusu na čumáček naší šikulce. papa

čistý kód

(Líba, 28. 9. 2009 22:29)

Hani, ona si čistý kód, což je 5A/IA nezaslouží: souhlasím se světlejším okem i B povahou, jen ta římská dvojka mi tam nesedí, no...a dík za gratulaci, radost samozřejmně mám, ostudu neudělala :o)

To je fakt,

(Jana, 28. 9. 2009 21:48)

hlavní je že to máte, jak píše Hani, že se nespokojíš s prvotní bonitací a jdeš dál. O kvalitách fíniných obran všichni co ji známe víme a to ji nikdo nevezme. Blahopřejem všichni do Borku! J+P+G+V+kočičinec

Gratulace

(Hanka,Deyna a Caruška, 28. 9. 2009 21:04)

Ahojky Líbo, moc moc ještě jednou gratuluju. Nic si nedělej z kódu a posudku, i když by si Fínka zasloužila čistý kód. My nejlíp víme jaká je to raketka :o), hlavní je, že to máte, jste šikulky a je hezké, že ti nestačí jen prvotní bonitace :o). papa

neva

(Líba, 28. 9. 2009 18:58)

Ale dá...halt tak na komisi působila, no :o) Hele máme to a naštěstí i kus videa, tak ať si každý udělá obrázek, zda se mu Fína líbí nebo ne :o) Radši mám fenu "doleva", než ustrašenou třasořitku. Sebevědomí jí nechybí. A kdo jí zná, ví, že lidi miluje a i figurantovi, když pustí rukáv, jde omejt hlavu :o) celá ona...

Nevěřím svým očím!

(Jana, 28. 9. 2009 18:31)

Uf, to asi není posudek Fíny! Ta, že je méně odvážná či méně odolná a tvrdá? To jsou právě vlastnosti, které ji reálně vystihují! Zdá se že tenhle posudek nereflektuje skutečnost...škoda, myslela jsem, že se české bonitaci dá věřit...