Jdi na obsah Jdi na menu
 


13. 5. 2024

Jarní závod Seč 11. - 12.5.2025

 

img_20240511_j503.jpg

A přece nebylo vše jako předchozí roky. Ostatně v průběhu let se tento závod taky vyvíjel a měnil, takže asi i letošní změna se vcelku dala čekat.

Poslední léta byl závod vypisován jako pohárový závod LT Vaurien s koeficientem sedm a s tím se svezly i další lodní třídy avšak pouze  s koeficienty dva. Obvykle to bývala LT Finn a LT Optimist. Nicméně finnařům na Seči přibývají roky a s tím i zdravotní trable a mladé už tato třída příliš netáhne. Finn se za mnoho let, pokud byl ještě Olypijská třída, výrazně proměnil, ale také pořádně podražil. Ten kdo chtěl uspět v závodech musel investovat do nového poměrně dost drahého materiálu. To do značné míry limitovalo masivní příliv mladých zájemců o tuto lodní třídu. Současně s novými technologiemi začalo vznikat množství nových tříd, které byly pro mladé zajímavé a tak došlo i na eliminaci Finna z Olympijských her. A obávám se, že to je pro tuto třídu začátek konce. Na Seči se už při letošním Jarním závodě tato třída nesešla, byť byla vypsána.

Tak jelo jen šest lodí třídy Vaurien a čtyři lodě třídy Optimist. Navíc nebylo ani moc větru a proto se v sobotu odjely horko-těžko jen tři rozjížďky za slabého SZ větru a v neděli už nic. Vítr se otočil a pokud foukal pak od V a to na Seči vytváří obvykle naprosto neregulérní podmíky pro jakékoliv závodění. Takže se už ze soboty nic neměnilo.

Na závěr uvádím přehled výsledků a předpokládám, že na www.sailing.cz budou již také a jistě v lepší kvalitě zobrazení.

T.

img_20240512_j501.jpg