Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jazzová mandolína J5N

Jazzová mandolína J5N

 

 Model J5N( J=jazz,5=od F5,N=natural)je na první pohled inspirován jazzovou kytarou.

Prvotní myšlenka je inspirována již existujícím typem nástroje,takže se nejedná o zcela originální projekt.Není to však kopie,model jsem navrhoval ve spolupráci s majitelem,který stanovil požadavky a zbytek konstrukce a návrhů je moje práce.

Jedním z požadavků byla instalace elmag. snímače ke krku nástroje a tomu je přizpůsobena i délka hmatníku-má jen 16 pražců,důvod je v dostatku místa pro hru pravou rukou.

Moje představa se upírala k velikosti korpusu,je zjevné,že jazzové kytary mají veliké korpusy a to byla i moje inspirace při navrhování tohoto modelu.U mandolín je jeden paradox –mají poměrně velký rozsah tónů i do basů,za to poměrně malý korpus,evidentně poddimenzovaný.

Pro porovnání :model J5 je o cca 15mm širší než F5.J5 má také větší rezonující plochu před kobylkou,což předurčovalo budoucí charakter tónu.

 

 

Popis nástroje:

 

Na jazzovou mandolínu jsem použil tradiční materiál pro stavbu mandolín.Konkrétně-javor na krk,zadní desku a luby.Na vrchní desku smrk sitka.Hmatník je z ebenu,stejně jako kobylka.Plátky na hlavičce jsou z palisandru,jako i lemování okolo korpusu.Mimo tento lem je ještě přidán světlý a tmavý tenký proužek lemování.Na přání je vsazené logo „R“ na hlavici z javoru.Kromě hardwaru a strun vše ze dřeva a kosti,odtud označení „N“-naturál

Co se týče designu a zdobení ,je tato mandolína vybavena v duchu „v jednoduchosti je krása“

Lak je lihový,což odpovídá standardu ručně stavěných mandolín mistrovské třídy.

Jednocívkový snímač je od firmy RM pickups.

Mechanika americké výroby.

Struník bronzový litý též USA.

Struny stojí taky za zmínku,jedná se o ocelové s plochým opředením od firmy Thomastic.Podle přání laděny o tón níž –D,G,C,F.Samozřejmě lze ladit i standardně-E,A,D,G.

 

 

 Dovedu si představit že ti z vás,které tento nástroj zaujal,očekávají i popis a hodnocení zvuku,což je pochopitelně dosti těžké a značně subjektivní.Inu samozřejmě jsem na ni hrál,taky jsme zvuk hodnotili s majitelem…

… Zvuk je sytý,dostatečně dlouhý s rychlým ozevem a živý.Ploše opředené struny nemají tak kovový témbr,zároveň při podladění o tón znějí sametově.Nic ze zvuku nevyčnívá.V porovnání s modelem F5 jde hlouběji v basech,ale ne na úkor vysokých tónů.Takřka plnohodnotně vyhraje i podladění.

Možnost elmag.ozvučení skýtá díky nepřebernému množství krabiček a udělátorů na trhu mnoho možností pro hudební experimentátory.Stejně tak může poskytnout „standardní“jazzový sound…

 

 

 

 

Fotografie