Polévky
Domácí česnečka
3 hlavičky česneku, 2-3 vajíčka, pepř, sůl, podravku, česnekový bujon nebo zeleninový (v kostce)
Dáme vařit vodu v hrnci a po 3 minutách vařeni vody přihodíme bujon mezitím než se bujon rozpustí tak oloupeme česnek, přidáme ho s kořením do vařící vody. Po 10 minutách vařeni přihodíme vajíčko smíchané s moukou a vaříme asi 10 minut. Podáváme na talíř s pravým nefalšovaným a českým chlebem
Sýrová polévka
1 houska, 30g másla, 60g mouky, 1 l vývaru (lze použít i z kostky), 1/8 l sladké smetany, 150g tvrdého sýra, sůl pepř, cukr, 1 žloutek, zelená petržel, sladká paprika.
Housku nakrájíme na kostičky a osmažíme na másle. Zbytek másla v hrnci rozpustíme a smícháme s moukou a přelijeme vychladlým vývarem. se smetanou. Vaříme 10 min. sýr nastrouháme a necháme v polévce rozpustit. Podle chuti přisolíme a opepříme, můžeme použít i špetku cukru. Přidáme žloutek rozkvedlaný v malém množství polévky a nakonec přidáme osmaženou housku a zasypeme nasekanou petrželkou a dokořeníme sladkou paprikou.
Soljanka
2 lžíce oleje, 1 větší cibule, 1 lžíce rajského protlaku, vývar, 250 g vařeného masa, 2 sladkokyselé nakládané okurky, 2 bobkové listy, 1/8 l kysané smetany, citron, sůl.
Osmažíme cibuli, doplníme protlakem, zalijeme vývarem. Přidáme okurky, bobkový list a 15 minut vaříme. Osolíme, dochutíme citronem a na talíři přidáme lžíci smetany a posypeme petrželkou, pažitkou nebo koprem.
Jemná sýrová polévka s fazolkou
3 lžíce Hery, 1 cibule, 2 lžíce mouky, 2 trojúhelníčky tav. ementálu, 1/2 l mléka, 1/2kostky slepičího vývaru, 1/2 lahve zelených fazolek i s nálevem, 1 žloutek, petrželka.
Připravíme si cibulovou jíšku, přidáme nastrouhaný sýr a za stálého míchání necháme změknout. Zalijeme mlékem a povaříme. Přidáme bujon a fazulku s nálevem . Necháme jen prohřát- Zjemníme žloutkem a zasypeme zelenou petrželkou nebo jinými zelenými bylinkami.
Vydatná moravská zelňačka
2 lžíce sádla, 1 velká cibule, 1 lžička sladké a špetka pálivé papriky, sáček kysaného zelí, 1 vepřová konzerva nebo 2 nožičky lepší moravské klobásy, 1/2 kostky masoxu, 1/2 l kávové smetany nebo mléka ( lze použít i kysanou smetanu), 4 lžíce sušené bramborové kaše (není nutná), sůl, česnek,.
Cibuli zpěníme, přidáme papriku a zelí i s nálevem. Zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Přidáme maso nebo klobásku na kolečka nakrájenou, masox a zalijeme smetanou s rozšlehanou sušenou kaší. Necháme zhoustnout a dochutíme solí a nastrouhaným česnekem. Podáváme s pečivem.
Kerblíková polévka
1 svazek polévkové zeleniny, 10g rostlinného tuku, 40 dkg brambor, 1 svazek kerblíku, 3/4 l vývaru, 125 ml smetany ke šlehání
Polévkovou zeleninu omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Rozehřejeme tuk na něm podusíme zeleninu, brambory omyjeme oloupeme a nakrájíme na malé kousky, kerblík opláchneme a s podušenou zeleninou zalijeme vývarem, osolíme a přivedeme do varu. Povaříme a prolisujeme sítem. Přidáme smetanu, polévku zahřejeme dochutíme a ozdobíme nadrobno nakrájeným kerblíkem.
Morkové knedlíčky do polévky
50g morku, sůl, 1 vejce, 2 lžíce mléka, mletý pepř, 60g strouhanky, špetka kypřícího prášku do pečiva.
Uvařený a z kosti vyklepnutý morek protřeme hustým sítem, aby jsme odstranili úlomky kostí. pak jej utřeme se solí a vejce, přidáme mléko, pepř, přidáme strouhanku rozmíchanou s kypřícím práškem do pečiva. Tvoříme malé knedlíčky, které vkládáme do vroucí vody a vaříme asi 5 minut. Strouhanku lze nahradit krupicí a pepř muškátovým květem.
Cibulová polévka
1/2 kg cibule, 5 dkg másla nebo rostlinného tuku, 1 l masového vývaru (může být i z kostky), 1/8 l bílého vína, 2 plátky veky, 5 dkg sýra (nejlépe parmazánu).
Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Podusíme na tuku v otevřeném tlakovém hrnci. Nalijeme na ni vývar a hrnec uzavřeme. Povaříme. Poté přilijeme víno a okořeníme solí, mletým bílým pepřem. Z veky připravíme drobné kostky opečené na tuku. Rozdělíme je na talíře a zalijeme polévkou. Nakonec zasypeme strouhaným sýrem.
Pivní polévka
10 dkg černého chleba, litr piva (max. desetistupňového), sůl, kmín cukr, lžička másla, 2 žloutky, 1 dcl šlehačky nebo smetany, podle chuti mletý zázvor a citrónová kůra.
Chleba nastrouháme a nasypeme do vařícího piva, rozvaříme a rozmixujeme. Přidáme sůl, kmín a máslo. Přisladíme. Ztlumíme oheň a polévku zjemníme smetanou, do které jsme rozšlehli žloutky. Již nevaříme. Můžeme dochutit zázvorem a citrónovou šťávou.
Boršč
20dkg hovězího masa, 1 nožka klobásy, 10 dkg červené řepy, může být i sterilizovaná, čtvrt hlávky zelí, 1 velká mrkev, 1 petržel, 1 celer, 2 rajčata nebo malý protlak, sůl cukr, ocet, bobkový list, kelímek zakysané smetany a 1,5 l vody.
Maso nakrájíme na menší kousky a vložíme do papiňáku s vodou. Vaříme asi 20 minut. Po té přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu, sůl bobkový list, oloupaná rajčata nebo protlak, řepu a kolečka klobásy a dovaříme do měkka. Když je hotovo v mícháme smetanu a dochutíme. Podáváme s krajícem chleba jako vydatnou večeři.
Římská polévka
15 dkg hovězího masa, 2 lžíce vařené rýže, 1 menší cibule, malá konzerva žampionů i s nálevem, 1 mrkev, olej, sůl, pepř, petrželka na ozdobení, hrst strouhaného sýra, 1 l vývaru.
Cibuli nakrájíme na kroužky, které osmahneme na oleji, zalijeme vývarem a přidáme drobně nakrájené maso, které vaříme do měkka. Ke konci vložíme do polévky kostičky mrkve, přidáme žampiony i s nálevem a vmícháme rýži. Dochutíme a na talíři posypeme sýrem a petrželkou.
Hovězí polévka s banánem
1 kostka masoxu nebo hovězí vývar, 10 dkg cibule, 2 banány, olej, 2 lžíce rajčatového protlaku, lžička Solamylu, 2 dl smetany, 2 žloutky.
Cibuli rozkrájíme na tenké plátky a rozebereme na kroužky a spolu s oloupaným a na plátky rozkrájeným banánem osmahneme na oleji. Přidáme rajčatový protlak a zředíme vývarem z masa nebo z kostky. Zahustíme Solamylem rozmíchaným v trošce vody a krátce povaříme. Hotovou polévku zlepšíme smetanou s rozšlehanými žloutky - již nevaříme. (Polévka je chutná, nevhodná pro konzervativní jedlíky).
Brynzová polévka
20 dkg brynzy, cibuli, 20 dkg brambor, olej, petrželka nebo pažitka, mletá sladká paprika, sůl
Sekanou cibuli jemně osmahneme, přisypeme mletou papriku a zamícháme. Zalijeme horkou vodou, přidáme kostičky brambor, osolíme a uvaříme brambory do měkka. Do talířů rozdrobíme brynzu a přelijeme polévkou. Povrch posypeme nasekanou petrželkou nebo pažitkou.
Papriková polévka s vejcem
20 dkg zelených paprik, 20 dkg brambor, cibule, mouku (hladkou nebo polohrubou, máslo, 2 dl kysané smetany nebo acidofního mléka, 2 vejce, petrželka, mletá paprika, sůl.
Brambory rozkrájíme na kostičky, zalijeme horkou vodou, osolíme a povaříme. V kastrolu zahřejeme máslo, přidáme cibuli, proužky zelených paprik a lehce osmažíme. Zasypeme mletou paprikou, zamícháme a přidáme k bramborům. Polévku zahustíme smetanou nebo mlékem, s rozmíchanou moukou a povaříme. Nakonec přidáme petrželku. Plátky vařených vajec dáme na talíř a zalijeme polévkou.
Italská rajčatová polévka
4 lžíce oleje, 4 cibule, 2 stroučky česneku, 1 kg rajčat, 1 l vývaru, sůl pepř a cukr, 8 lístků bazalky, snítka tymiánu, 1 dl smetany, 5 dkg vařené rýže, hrstka strouhaného tvrdého sýra.
Na oleji osmahneme posekanou cibuli a česnek, přidáme nakrájená rajčata (osobně jich loupu), lze použít i konzerva a zalijeme vývarem. Vaříme 20 minut, přidáme sůl mletý pepř a cukr. Protlačíme přes síto, přidáme snítku tymiánu, smetanu a rýži, povaříme a nakonec přidáme drobně nasekanou bazalku. Můžeme doplnit kostičkami bílé veky a na talíři zasypat strouhaným sýrem.