Jdi na obsah Jdi na menu

Praha - 4S

Naši čtvrťáci v Praze

Ve dnech 16. 9. až 18. 9. 2019 se uskutečnil výlet 4S do našeho hlavního města.  Celý byl koncipován v duchu poznávání vývoje architektury a dějin města, a proto bylo nasnadě, že první zastávkou byl Vyšehrad, spojený pevně jak se starými českými pověstmi, tak s románskou architekturou, zpřítomněnou rotundou sv. Martina, tak s dalším vývojem našich dějin. Nejenom učitelku dojala slavná jména pohřbených na tomto kultovním místě, ale mnoho dalších cenných informací poskytly zapálené průvodkyně provázející jak prohlídkou vyšehradským areálem, tak kasematy, skrývajícími cenné originály barokních soch Karlova mostu.

Specializovaná komentovaná prohlídka fasád Národního divadla byla poměrně náročná, ale nabídla možnost pochopit, že fasáda může být i přesahem, vzkazem budoucím generacím, který je sice náročné luštit, ale stojí za to mu porozumět. Večer pak patřil opět Národnímu divadlu, neboť jsme během hry Plukovník Švec na Nové scéně měli možnost pochopit a zažít složitost naší legionářské historie, což některé studenty přimělo k otázkám a úvahám.

Druhý den ráno jsme zahájili plněním pracovních listů Muzea Karlova mostu, neboť jsme se snažili pochopit jedinečnost a krásu architektury gotické. A to se podařilo jak během prohlídky muzea, kdy paní průvodkyně poskytla bohaté informace související i s historií stavitelství, tak během plavby lodí, kdy jsme měli možnost prohlédnout si tuto jedinečnou gotickou památku z pohledu vltavských vln.

A právě po Karlově mostě jsme došli na Pražský hrad, abychom mohli plně obdivovat jak katedrálu sv. Víta, tak baziliku sv. Jiří, ale v rámci malé přednášky jsme zmínili i renesanční architekturu v podobě letohrádku královny Anny a další památky patřící do hradního areálu.

Barokní architekturu jsme spatřili jak na průčelí baziliky sv. Jiří, tak na pravoslavném chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici, v němž nalezli úkryt čeští parašutisté, kteří provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Heydricha.

Závěr dne pak patřil architektuře moderní, neboť jsme obdivovali odvahu a nekonvenčnost Tančícího domu, rozmlouvajícího pohybem a přesahem, a také jsme se spolu se zájemkyněmi poklonili Památníku obětem komunismu od významného sochaře Olbrama Zoubka. Pohledem na Petřín a především z něj jsme se pak pokochali krásou celopražské architektonické zástavby.

Poslední den patřil ForArchu, místu setkání všech, kteří ve stavebnictví v České republice fandí moderním technologiím a soudobým materiálům ve stavebnictví.

Studenti se vrátili obohaceni mnohými novými poznatky, a pokud poctivě shromažďovali materiály během návštěv památek i na veletrhu, rovněž obtěžkáni i o podklady pro maturitu z češtiny, AutoCADu i architektury v angličtině. Nechť je to všem zúčastněným k užitku nejenom u maturity, ale v celém jejich dalším profesním životě.