Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zpráva JSDH

3. 3. 2021

Zpráva o činnosti výjezdové jednotky Sboru dobrovolných hasičů Ostřetín za rok 2020

 

Uplynulý rok byl pro výjezdovou jednotky velice náročný nejen počtem výjezdů a jiných činností, ale i z důvodu nově vzniklých opatřeních spojených s onemocněním COVID-19.

Výjezdovou jednotku tvoří k dnešnímu dni 17 členů. Naše řady rozšířil koncem letošního roku Rudolf Svoboda, který nyní prochází vstupním školením a adaptací.

Událostí měla jednotka v uplynulém roce 43, jednotka bojovala snad se všemi možnými živly-vítr, oheň a voda, dopravní nehoda s vyproštěním zaklíněného řidiče, vytahování uhynulé srny z vodní plochy apod. Asi nejzajímavější výjezd pro naši jednotku byl dne 17.4.2020, kdy jednotka zasahovala u dopravní nehody s vyproštěním a se zraněním. Zde je článek z oficiálních stránek HZS PAK:

HZS Pardubického kraje - 17. dubna  · 

Hasiči vyprošťovali dnes ráno před osmou hodinou u dopravní nehody mezi obcemi Horní Jelení a Borohrádkem. Jednalo se o osobní vozidlo, které narazilo čelně do stromu. Řidič cestoval ve vozidle sám.

Na místo jako první přijeli dobrovolní hasiči z Ostřetína, zraněné osobě poskytli předlékařskou první pomoc. Bylo nutné řidiče vyprostit pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení, profesionální jednotka z Holic vylomila levé dveře u řidiče a bokem zraněného vynesla ven z vozidla. Řidič komunikoval a byl při vědomí. Zdravotnická záchranná služba si zraněného převzala a odvezla do nemocnice. Řidiči, vyhýbejte se těm stromům.

Příchodem pandemie virem COVID 19 jsme museli jednak rozšířit rozsah našich činností a jednak úplně změnit naši činnost v hasičárně, jako je odborná příprava, praktické výcviky a údržba techniky. Vždy bylo cílem, aby se nás v hasičárně scházelo co nejvíce, jak při školení, tak při vyhlášení poplachu. To bylo nutné s příchodem pandemie změnit a scházíme se jen v nutných případech v malých tříčlenných skupinkách. V případě výjezdu se dle charakteru události domlouváme, kolik nás pojede. Díky těmto opatřením by v případě nakažení jednoho z nás nemělo dojít k ohrožení akceschopnosti jednotky.

Po domluvě se starostou obce, byla jednotka od úterý 17.3. připravena zajišťovat zásobování seniorům nad 70let po dobu trvání opatření proti šíření COVID 19. Služba probíhá tak, že si senioři telefonicky objednají v dopoledních hodinách to, co potřebují nakoupit na obecním úřadě, jednotka obstará požadované položky a rozveze seniorům domů, kde je předá před dveře, tak aby nedošlo ke kontaktu se seniorem. Každý, kdo využije tuto službu bude mít vedený účet na OÚ a zaplatí až po uklidnění situace. Tuto službu žádný senior nakonec nevyužil.

Další nová činnost pro jednotku byla dezinfekce veřejných prostor, prováděna pomoci nově zakoupených akumulátorových postřikovačů, které byly pořízeny díky dotaci od ČEZu.

Velice děkujeme Radce Pištorové za ušití roušek.

V jarních měsících z důvodu obrovského sucha jednotka na žádost starosty obce zajišťovala zalévání menších stromků na veřejných prostranstvích v Ostřetíně i ve Vysoké u Holic s cílem zamezit jejich usychání. Dále bylo prováděno kropení prašných místních komunikací za účelem zamezit obrovské prašnosti. Zalévání a kropení bylo prováděno dvakrát týdně. Zde mi prosím dovolte poděkovat všem členům, kteří se na této činnosti podíleli, protože to bylo časově velice náročné.

Všichni jsme si přáli, aby začalo pršet a přestalo být obrovské sucho. To se nám splnilo, ale bohužel vody bylo najednou tak mnoho, že 20.6. vlivem vytrvalých dešťů došlo k vzestupu hladin místních potoků. Jednotka od sobotního rána zajišťovala odčerpávání vody od místního kostela, dále prováděla uvolňování překážek ve vodních tocích po celé obci. V odpoledních hodinách se jednotka rozdělila na dvě skupiny, první skupina zajišťovala odčerpávání vody ze zatopených zahrad pomocí plovoucího čerpadla, což mělo za cíl zabránit vzestupu hladiny až k obytným domům. Tato skupina se přesunovala DA Fordem Tranzit. Druhá skupina kontinuálně zajišťovala odčerpávání vody od místního kostela (čímž se podařilo zachránit kostel před vyplavením) a monitoring po celé obci a uvolňování překážek ve vodních tocích. Tato skupina se přesunovala s CAS 16 MAN. Celý zásah trval od sobotního rána přes noc až do nedělního dopoledne. Velice děkuji všem zasahujícím za jejich nasazení. Bohužel po týdnu se situace opakovala, ale s mnohem vyšší intenzitou. Dne 28.6.2020 v odpoledních hodinách po silné bouřce naše jednotka vyjela nejprve na odstranění popadaných stromů na komunikaci, poté se přesunula na čerpání vody a monitoring vodních toků.

V noci z 28. na 29.6 zasáhla naši obec 50 ti letá velká voda. V první fázi jednotka všechny své síly zaměřila na ochranu ohrožených domů, které ještě nebyly zasaženy. Došlo k rozdělení na 4 bojové úseky. První úsek zajišťoval plnění pytlů pískem, 2.úsek zajišťoval monitoring vodních toků, uvolňování ucpávajících se propustků a tvoření hrází z pytlů s pískem u ohrožených domů, 3.úsek zajišťoval odčerpávání vody u domů, kde hrozilo bezprostřední riziko zaplavení, 4.úsek zajišťoval odčerpávání vody ze základní školy a následné vynášení poškozeného nábytku a předmětů. Zásahu, který trval víc než 24 hodin se zúčastnili téměř všichni členové výjezdové jednotky (14), a to i přes to, že se jednalo o všední den a členové jednotky místo aby šli do svých zaměstnání, zůstali v obci a s obrovským nasazením odstraňovali škody způsobené povodní a snažili se zamezit dalším škodám. Všichni zasahující svým obrovským nasazením a odvedenou prací zajistili zmírnění následků povodně a rychlé odstranění škod a především zamezení dalším škodám. Zde se naplno ukázalo, že pokud dojde k mimořádné události, která zasáhne větší území, tak je výjezdová jednotka dané obce pro svoji obec naprosto stěžejní. Při zásahu jednotka používala současně všechny tři vozidla (CAS 16 MAN, DA Ford Tranzit a AS 16 IFA) a veškerá čerpadla a agregáty. Jelikož bylo při zásahu zapotřebí více techniky (hlavně čerpadel) a hasičů, proto už od nočních hodin nám významnou měrou pomáhala naše bratrská jednotka z Vysoké u Holic. V ranních hodinách nám přijela na pomoc jednotka z H. Jelení a v dopoledních hodinách jednotka z Libišan. Všem jednotkám moc děkujeme za pomoc. Úkazem velké solidarity a pomoci v této náročné situaci byla pomoc místních občanů, kteří spontálně přiložili ruku k dílu hlavně při plnění pytlů pískem a vyklízení školy. Těmto lidem patří obrovské poděkování, jmenovitě to jsou: Tomáš Vaněk, Pavel Tobiášek ml., Martin Švancara, Jiří Švancara, Ondřej Špaček, Klára Svatoňová, Miroslav Záleský, Ondřej Medek. Rovněž velké poděkování patří i všem, kteří se postarali o občerstvení pro zasahující, jmenovitě: František a Jarmila Marklovi (starší) Radka a Martina Pištorovi. Pomáhalo určitě více lidí, ale bohužel jsem si v tom shonu nestihl všechny napsat za což se všem kteří nejsou na seznamu omlouvám a děkuji jim alespoň takhle. Takový projev lidské solidarity by v dnešní uspěchané době asi málokdo čekal. Na pomoc přijeli i dva členové Skautu Holice Martina Černá a Jan Horák. Velké poděkování patří také Zemědělské společnosti Ostřetín za výbornou spolupráci a poskytnutí bagru a vleků a za možnost uskladnění pytlů naplněných pískem.

S příchodem slunečného počasí o letních prázdninách bylo opět nutné, aby jednotka zajišťovala zalévání zeleně a kropení cest za účelem snížení prašnosti. Díky rozvolnění opatření kvůli onemocnění COVID-19 jsme se 29.8. zúčastnili oslav 140.let založení sboru dobrovolných hasičů na Horním Jelení. Bohužel nám před odjezdem selhalo naše nejstarší výjezdové vozidlo IFA, vyrazili jsme proto pouze s novějšími vozy- Ford Transit a MAN. Zde mi prosím dovolte vyjádřit poděkování našemu hlavnímu strojníkovi Jiřímu Ročkovi za rychlou opravu naší IFY.

V sobotu 19.9. naše jednotka již tradičně zajistila zdravotní asistenci na Vysockém krosovém půlmaratonu.

Dne 23.9.2020 úspěšně prošla naše zásahová vozidla technickou kontrolou.

Z důvodu poruchy jsme přistoupili k výměně majákové rampy na CAS 16 MAN. Z důvodu zlepšení viditelnosti jsme zvolili červenomodré zbarvení, které již legislativa umožňuje. Stávající rampa byla obtížně viditelná, touto výměnou došlo ke zvýšení bezpečnosti jak naší, tak ostatních účastníků provozu. Na tuto výměnu majákové rampy se podařilo získat státní dotaci.

Na závěr chci poděkovat členům jednotky za odvedenou práci v uplynulém roce, za vysoké nasazení, spolehlivost a obětavost, čímž dělají čest celé jednotce sboru dobrovolných hasičů Ostřetín. Obrovské poděkování patří také starostovi naší obce za jeho podporu a výbornou spolupráci.

 

                                                                                     František Markl

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg