Jdi na obsah Jdi na menu

Prosinec 2008

 Předvánoční výlet na Dlaskův statek u Turnova

 

Statek byl postaven v  roce 1708 nedaleko Jizery a o osm let později byl rozebrán  a znovu postaven na dnešním místě.

Byl to významný statek na kupecké cestě zajišťující 
pohostinství kupcům, povozníkům i všem pocestným.
Statek postavil rod Dlasků a přebývalo zde několik generací.
Byli to vážení a vzdělaní lidé, kteří patřili mezi tu lepší společenskou třídu. V jednom časovém období patřilo ke statku  i rychtářství. Dlaskové byli v širokém okolí váženým rodem, který se zapojoval do společenského života. Na statku se odehrávalo různé veselí, přijímaly se návštěvy a pořádalo se mnoho společenských akcí. Dokonce statek rádo navštěvovalo i panstvo z nedalekého zámku Hrubý Rohozec.

Pro svou rázovitou stavbu je v dnešní době hojně využíván filmaři a bylo zde natočeno mnoho záběrů pro různé pohádky.

I my, členové semilské odbočky SONSu, jsme navštívili tento statek v čase předvánočním, a to čtvrtého prosince minulého roku.
V předsíňce statku nás pozdravila a přivítala usměvavá paní průvodkyně, která pochází ze Semil a pozvala nás do hlavní selské jizby. Tam již bylo zatopeno, kachlová kamna příjemně hřála, na lavici u kamen byly právě vytažené buchty z trouby  a opodál seděla a vyhřívala se dvojice mladých lidí držíce v ruce vánočku. Za kamny na peci bylo připraveno prosté lože, polštář  a slabá duchna povlečená v modrém kanafasu. V rohu jizby  za dubovým stolem seděli statkář se statkářkou, dětmi a čeledí  a právě hodovali při štědrovečerní večeři. V  dosahu statkářky spalo v malované  kolébce malé robátko. U okna na almaře byl postaven vánoční stromeček ozdobený ořechy, jablky, sněhovým pečivem a voskovými svíčkami. No a pod stromečkem  na dřevěném tácu byly pro děti i příchozí připraveny různé pamlsky, ořechy, jablka a cukroví.

Ve druhé světnici právě selka s děvečkami připravovala vánoční dobroty. Zastihli jsme je v plné práci. Měly vykynutá těsta, pekly vánočky, koláče a cukroví. Vedle na kamnech se smažily klobásy a připravovala se sváteční ryba.

Vystoupali jsme do patra, prošli jsme se po úzké dřevěné pavlači s výhledem na prostorný dvůr a širokou klenutou bránu  pro povozy. Nahlédli jsme do hořejších světniček a i zde jsme zastihli obyvatele statku při práci. Čeládka a děvečky byly oděny v prostý to šat, panímáma a pantáta v šatu panském. A po celém statku nenajdeš ani smítka.

Byla to jen výstava, ale my jsme v  tomto prostředí nasáli tu domácí pohodu a klid a nabyli takového vnitřního uspokojení, které nás chytlo za srdíčka. Také jsme zavzpomínali na vánoční atmosféru, kterou si pamatujeme z dětství. Měli jsme velké nutkání zapojit se do té všední práce, pomáhat těmto obyvatelům, péci s nimi koláče a vánočky, posedět a popovídat si. Věřím, že kdyby byli tito lidé oživlí, určitě by nás vřele přijali  a možná bychom odcházeli i s vejslužkou.

Neradi jsme se loučili s výstavou plnou vánoční nostalgie. Tiše jsme se vytratili a ponechali obyvatele statku svému osudu.

   Milan Janočko

 

 

Vánoční posezení 2008

 

Tradiční besídka se konala ve čtvrtek 13. 12. a začínala odpoledne od 14 hodin, ale naší klienti se už scházeli před stanoveným začátkem. Přicházeli v  dobré náladě, s  úsměvem  a vánočními dobrotami a během malé chvilky byla klubovna skoro plná.

V klubovně čekal ozdobený stromeček a pod stromečkem připravené dárky a hlavně vánočně připravený stůl nejen k posezení, ale i ke hrám. Podávala se káva, čaj, chlebíčky, vánoční cukroví a na přípitek se našlo i malinko vínečka.
Pan Vincze opět prokázal své umění v hraní na kytaru   a ve zpěvu známých písniček. K  jeho zpěvu se přidávali i ostatní a rázem bylo veselo a klubovnu opanovala ta správná předvánoční nálada.

Ale nezapomněli jsme ani na soutěže. Zúčastnění byli rozděleni do třech skupin, pokládaly se různé otázky a každá skupina se snažila získat co nejvíce bodů. Soutěž probíhala v naprosté tichosti, ale u některých otázek nastávalo bujaré veselí a velký smích. Ale i přes tyto projevy radosti se panu Burešovi podařilo dotáhnou soutěž až do samého závěru. Otázky byly ze všeobecných znalostí, dále o Libereckém kraji a o známých dvojicích, například: Adam a Eva, Eva a Vašek, Křemílek  a Vochomůrka, Mat a Pat a podobně.

Vyhrálo družstvo s  názvem Pampelišky, ale i družstva Sedmikrásek a Pomněnek byla svými znalostmi a vědomostmi  na vysoké úrovni, zaostala pouze o jeden bod.
Protože čas pokročil, rozdaly se ceny a dárečky, zazpívala se poslední písnička a rozloučili jsme se s přáním prožít vánoční svátky v klidu a pohodě, užít si Silvestra a hlavně být hodně  a hodně zdraví v roce 2009.

 Milan Janočko

 

Čarovné bylinky a koření

Po úspěchu výstavy čokolády je v  semilském muzeu opět připravena interaktivní výstava, tentokrát s tématikou bylinek  a koření. Výstavní prostor zaplnily sušené bylinky a koření.

Ve čtvrtek 20. prosince se vypravila skupinka deseti členů SONSu na tuto výstavu. Seznámili jsme se s tím, jak se bylinky sbírají, suší, jak se připraví odvar, nálev a tinktury. V části výstavy „Co používat při …“ jsme se dozvěděli o léčivých účincích bylinek na různé neduhy. Také jsme mohli poznávat bylinky a koření podle vůní. K zakoupení zde byly bylinné čaje, životabudiče a šláftruňky, octy a oleje, esenciální oleje, koření, koupelové soli, semínka bylin pro vlastní pěstování a také knížky na téma bylinek a koření.      Pavel Bureš

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář