Jdi na obsah Jdi na menu

Foukané skleněné figurky

img_0662.jpgVe čtvrtek jsme si zajeli do Těpeř (dříve samostatná obec, nyní spolu s okolními obcemi Chlístov, Veselí a Bzí součást Železného Brodu) k panu Sobotkovi, dnes již poslednímu a jedinému skláři provozujícímu tuto konkrétní činnost, prohlédnout si jeho dílnu, kde tvoří nádherné foukané skleněné figurky.

Pan Sobotka ( www.sklenene-foukane-figurky.cz ) nám při práci u kahanu předváděl, jak pracuje, jak jeho nádherné figurky vznikají, vyprávěl jak v této profesi, kterou vykonává již 40 let, začínal a trpělivě zodpovídal všechny naše dotazy. Též nám nabídl, abychom si práci u kahanu vyzkoušeli sami – samozřejmě pod jeho vedením a dohledem, a učinili si tak představu, co tato činnost obnáší. Za nás přítomné členy semilské odbočky SONSu, se ke kahanu posadil Jirka Večerník.

Na závěr nám p. Sobotka ukázal vzorky svých nádherných výrobků. Bylo se opravdu na co dívat a obdivovat jeho kumšt a fortel. A protože platí stará pravda, že je „lépe jednou vidět, než stokrát slyšet“, doporučujeme všem, aby dílnu p. Sobotky a jeho výrobky shlédli osobně. Pokud někdo o dovolené nebo víkendu navštívíte náš nádherný kraj horního Pojizeří, anebo nedaleký Český ráj, či pojedete do Harrachova navštívit Krkonoše – jejich západní část, kde je novosvětské sedlo odděluje od Jizerských hor, určitě navštivte Železný Brod, dříve též nazývaný Skleněné městečko a do Těpeř si určitě zajeďte. Čas strávený v Těpeřích a ukázka foukaných figurek, byl pro nás nádherný zážitek, i když velmi špatně vidíme nebo nevidíme skoro vůbec. Pro ty z vás, co vidíte dobře nebo alespoň lépe než my, to bude rozhodně zážitek také vynikající. MOC DOPURUČUJEME !!

Pro vaši představu si dovoluji přiložit pár foteček.

sobotka_figurky3.jpg   sobotka--1-.jpg

sobotka_figurky2.jpg      img_0666.jpg

img_0668-----kopie.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář