Jdi na obsah Jdi na menu

Prosinec 2021

Prosinec je dvanáctým a posledním měsícem v roce.

Významnými prosincovými dny jsou Barbora, Mikuláš a Vánoce, především Štědrý den a Hod Boží vánoční.

Vánoce jsou svátky narození Ježíše Krista a hlavní svátek (narození Páně čili Boží hod vánoční) připadá na 25. prosince. Předchází mu doba adventní končící Štědrým dnem, jako příprava na vlastní svátek.

Advent ( z lat. adventus = příchod) je období čtyř nedělí před 25. prosincem (letos od neděle 28. listopadu do pátku 24. prosince). Je to doba radostného očekávání příchodu Spasitele a duchovní přípravy na Vánoce. Doba rozjímání a dobročinnosti. Dříve byla doba adventní zároveň dobou postu, kdy byly zakázány zábavy, svatby a hodování.

V západní tradici je advent také dobou zklidnění. Odpovídalo to životnímu stylu našich předků, jejichž přirozeným rytmem byla intenzivní práce v době od jara do podzimu, kdy bylo nutné zvládnout veškeré zemědělské práce a odpočinek v zimě, kdy se vykonávaly domácí práce jako draní peří, šití, pletení, předení, tkaní, apod.

Ještě před Štědrým dnem (21. prosince nebo 22. prosince) je zimní slunovrat, kdy se slunce nachází nad obratníkem Kozoroha. V tento den je na severní polokouli nejkratší den v roce. Noc je nejdelší.

My jsme si v tomto závěrečném měsíci roku se spoustou křesťanských svátků naplánovali a chceme realizovat několik akcí.
Samozřejmě pouze v případě, že je nebudeme nuceni zrušit, že nás nezastaví ani Covid, ani další opatření Vlády ke tlumení epidemie, která již učinila a bude činit nadále během nouzového stavu vyhlášeného 26. listopadu na dobu 30 dnů.

 

nisbrx.jpegVe čtvrtek 2.12. to bude Dvůr Králové nad Labem a exkurze v DUV - družstvo, kde vyrábějí ručně vánoční ozdoby

 

 

 

 

wreath-3005547_1280.pngZa týden, ve čtvrtek 9.12. zůstáváme v Semilech a sejdeme se v klubovně SONS – Nácvik motoriky, při kterém si vyrobíme vánoční dekoraci

 

 

 

 

 

img_1080.jpga poslední akce v letošním roce: ve čtvrtek 16.12. se sejdeme opět v klubovně.

Proběhne Nácvik sebeobsluhy s vánoční besídkou.

 

 

 

Všem členům a příznivcům přejeme hezké, příjemně

prožité vánoční svátky, spoustu zdraví, pohody

a všechno nejlepší i v novém roce.

  pokoj-lidem-dobre-vule.jpg

Pokoj lidem dobré vůle