Jdi na obsah Jdi na menu

květen 2010

Návštěva Hradce Králové

V rámci oslav šedesátého pátého roku vysílání rozhlasu Hradec Králové a ke dni Otevřených dveří, jsme se i my, členové naší odbočky vydali za poznáním pracoviště redaktorů kteří zprostředkovávají každodenní vysílání.
Když jsme dorazili k rozhlasu, stála už před vchodem pěkná řádka zvědavců. Po chvilce se nás ujal průvodce a začala prohlídka celé budovy počínaje kanceláří pana ředitele a postupnou prohlídkou všech přípravných pracovišť. Redakční stoly jsou už vybavení novou počítačovou technikou a k rychlému sledu stále nových zpráv jsou vzájemně propojená. Nejvíce nás zaujalo samostatné vysílací studio. Z tohoto místa se vysílají veškeré pořady , které si můžeme naladit na frekvenci rozhlasu Hradec Králové.
Po prohlídce hradeckého rozhlasu jsme se vydali na další zajímavou akci která se konala na letišti pod názvem Gurmán show.

 Po úspěšném zvládnutí strastiplné cesty na letiště nás čekalo překvapení v podobě mnoha stánků hoteliérů a restauratérů, kteří předváděli své gastronomické umění s ochutnávkou pro veřejnost. Také my, jsme neodolali lákavé nabídce a ochutnali některé z těchto voňavých výrobků.

 K dobrému gurmánskému zážitku patří i dobré české pivo. České i některé moravské pivovary zde nabízeli své nejlepší výrobky a každý návštěvník si mohl vybrat podle své chuti.
Domů, do Semil jsme se vrátili skoro k večeru, sice trochu unavení z celodenního chozeni, ale spokojeni, že jsme poznali opět něco nového.

  Milan Janočko

 

 

Vzhledem k deštivému májovému počasí jsme se nemohly vydat na další plánovaný výlet na Riegrovu stesku. Zvolili jsme náhradní program v klubovně odbočky. Zde jsme si promítly komentovaný film PROTEKTOR a poseděli při kávě a čaji.

 

 

 

Libštát - záchranná stanice pro handicapovaná zvířata 

Ve čtvrtek 13. května dopoledne jsme se vydali vlakem do Libštátu navštívit Stanici pro handicapované živočichy. Zde se nám plně věnoval, provázel nás a zodpovídal na naše dotazy p. František Včelák. Ten je zakladatelem libštátské stanice, kterou postupně a zprvu pouze z vlastních zdrojů budoval.

Je to taková, z pohledu laika, mini ZOO, či spíše „zooparčík“, kde je systém klecí, voliér, výběhů, pastvin

a malých vodních ploch. Zde poraněná zvířata a ptáci žijí, jsou léčeni a po vyléčení, jsou-li schopni se sami opět uživit a přežít, vráceni nazpět do svého přirozeného prostředí.

Ze savců jsou zde například lišky a srnky. Z ptactva dravci jako třeba velmi vzácný a téměř vyhynulý sokol, potom raroh, káně, jestřáb, poštolky, včelojed, dále pak sovy – puštík, sova pálená, sovice sněžná, ale i výr velký. Také labutě a čápi, atp.

 Poranění – u ptáků, zejména popálená a zlomená křídla, jsou způsobena elektrickým proudem /o vedení vysokého napětí/, střetem s auty, atp.

U srnek, resp, malých srnčat zalehnutých ve vysoké trávě, či obilí, jsou nejčastějším poraněním useknuté nohy sekačkou při sečení trávy nebo kombajnem při sklizni. Zde, ve stanici je několik takto postihnutých „trojnohých srnek, které jsou zde na dožití, protože nemají šanci ve volné přírodě přežít.

Exkurze nám mimo jiné umožnila poznat obětavou, téměř nekonečnou a nikdy nekončící práci ochranářů při záchraně zvěře handicapované lidskou činností, kdy je tato poraněna technikou a neúmyslně.

a závěr výletu, než nám jel vlak, jsme se zastavili v místní restauraci na náměstí. Zde jsme si pochutnali na skvělém obědě z nabídky 3 menu, několika dalších hotových jídel a minutek. 

 Pavel Paldus    

Kozí farma a sýrárna Pěnčín

Zemědělská výroba byla vždy nedílnou součástí sklářské výroby. Součástí prohlídky sklářských provozů je návštěva kozí farmy a sýrárny. Při prohlídce kozí farmy se návštěvníkům dostane výkladu o chovaných plemenech a o technologii výroby sýrů. Prohlídka zahrnuje i ochutnávku výrobků, které si návštěvníci mohou zakoupit v prodejně sýrů. Na výběr je cca 13 druhů čerstvých kozích sýrů.

Na této farmě chovají plemeno koza Bílá krátkosrstá a koza Hnědá krátkosrstá. Obě to jsou česká plemena. Jako zajímavost zde mají kozy Búrské původem z Afriky. Tento druh koz je určen na maso a nedojí se.

Nezbytnou součástí stáda je kozel, který se chová odděleně. Do stáda se pouští v době říje, což je v podzimních či jarních měsících. Doba březosti je 5 měsíců. Po této době se rodí jedno až tři kůzlata. V Čechách má chov koz dlouholetou tradici.Mezi další zvířata chovaná na této farmě, která jsme měli možnost shlédnout, patří skot, koně, husy, kachny, ovce, pávi a perličky.Výletní areál dále nabízí projížďku vyhlídkovým vláčkem z Pěnčína na rozhlednu Černá Studnice.Tento výlet se nám vydařil, počasí nám přálo,pochutnali jsme si i na dobrém obědě. Všem vřele doporučujeme.

  Zuzana Podhajská