Jdi na obsah Jdi na menu

2014

2. 1. 2014

Leden 2014

 

Teploty dosahující až dvouciuferných hodnot nad nulou, to je průvodní jev letošní zimy. Nový rok přivítali občané na mnoha místech naší obce. Krátce po půlnoci rozzářily oblohu rachejtle a další produkty zábavné pyrotechniky.

 

Vůbec poprvé se v popoledním čase na Nový rok nedočkali diváci novoročního projevu prezidenta republiky. Ten byl součástí svátečního dne po několik desetiletí. Vůbec první novoroční projev pronesl v roce 1949 prezident Klement Gottwald. Prozatím posledním prezidentem, který se k národu obrátil na Nový rok, byl Václav Klaus. Jeho nástupce, současný prezident, Miloš Zeman svůj projev pronesl již o Vánocích.

 

1-republika.jpg

První tři českoslovenští prezidenti (Masaryk, Beneš, Hácha) pronášeli svá poselství v době vánočních svátků. Na tuto tradici se rozhodla navázat i současná hlava státu, Miloš Zeman.

 

komunisti.jpg

Komunističtí prezidenti (Gotttwald, Zápotocký, Novotný, Svoboda, Husák) přesunuli projev k národu na Nový rok. Nejvíce jich pronesl Gustáv Husák, který byl prezidentem 14 let.

 

havelklaus.jpg

Ani porevoluční prezidenti (Havel, Klaus) nemínili tuto tradici měnit. K občanům se pravidelně obraceli 1. ledna.

 

V roce 2013 se v Pardubickém kraji narodilo 4 482 dětí, což je o 267 dětí méně než v roce 2012. 

 

5. ledna 2014 - Na začátku ledna  v celé zemi probíhala tradiční Tříkrálová sbírka. Nejinak tomu bylo o prvním lednovém víkendu  i v naší obci. Výtěžek sbírky pomůže s financováním mnoha projektů oblastní Charity. 11. ledna 2014 se v kostele sv. Jakuba v České Třebové uskutečnil "Tříkrálový koncert", který celou letošní sbírku završil. V letošním roce se vybralo 338.136 Kč. V Dlouhé Třebové se vybralo 22.066 ,- Kč.

 

vykres2.jpg

 

 

vykres1.jpg

 

 

8. ledna 2014 - výtvarná soutěž Zdravá a nemocná příroda, která je co do rozsahu největší svého druhu v Pardubickém kraji, zná vítěze. Odborná porota vybírala z téměř patnácti set soutěžících, kteří se snažili postihnout kontrast mezi zdravou a nemocnou přírodou. Mezi nejlepšími devíti oceněnými pracemi se v příslušné kategorii objevily i výkresy (osobní údaje) z Dlouhé Třebové.

 

p1010698.jpg

11. ledna 2014 - na přelomu roku se konají výroční schůze jednotlivých spolků a organizací. Druhou lednovou sobotu tomu tak bylo u Sboru dobrovolných hasičů. Schůze se konala od 18.00 hod. v sále Hostince Na Rychtě.

 

16. ledna 2014 - polovina prvního měsíce v roce přináší i smutné zprávy. Zemřel pan Ladislav Hes. Bylo mu 72 let. Čest jeho památce!!

 

18. ledna 2014 - v tělocvičně v Dlouhé Třebové byla zahájena letošní plesová sezóna, která slibuje o něco více počinů, než tomu bylo v loňském roce. Prvním byl Myslivecký ples, který pořádalo Myslivecké sdružení Třebovská obora.

 

21. ledna 2014 - osmnáct dětí dorazilo se svými rodiči k zápisu do 1. třídy Základní školy v Dlouhé Třebové.

 

Únor 2014

Na konci měsíce ledna přišlo výrazné ochlazení, které bylo doprovázeno velmi silným větrem. Průměrná denní teplota se dokonce dostala pod dlouhodobý průměr. Na sněhové srážky je však letošní zima skoupá, oteplení by mělo přijít ve druhé polovině února.

 

1. února 2014 - v České Třebové se konal turnaj v nohejbale za účasti sedmi týmů. Dlouhou Třebovou reprezentoval tým Draci ve složení: (osobní údaje). Ve vyrovnaném turnaji obsadili Draci páté místo.

 

img_20140203_073044.jpg

img_20140203_073018.jpg

3. února 2014 - na všechny, kteří mrazivého rána vyrazili do ulic - čekalo nemilé překvapení. Silnice i chodníky byly pokryty silnou vrstvou ledovky. Hned několik autobusových spojů nevyjelo, lidé se těžko dostávali do svých zaměstnání. Ojedinělé nebyly ani pády chodců.

Deset minut před osmou hodinou ráno byl nedaleko prodejny Konzum sražen dvaatřicetiletým řidičem osobního vozu BMW nezletilý chlapec. Dítě utrpělo zranění, které si vyžádalo transport do nemocnice v Ústí nad Orlicí k nezbytnému ošetření.

 

foto-pcr-.jpg

Pohled na místo střetu chlapce s vozem. Zdroj: policie.cz

Odpoledne se v zasedací místnosti Obecního úřadu sešel k první schůzi přípravný výbor k Setkání rodáků, občanů a přátel obce, které je plánováno na září letošního roku.

 

15. února, 22. února 2014 - po dva víkendy za sebou se plesalo. Nejprve to byl tradiční Hasičský ples a poslední únorový víkend to pak byl ples Hokejový, který se konal v sále Na Rychtě.

 

15. února 2014 - (osobní údaj) z Prahy byly opraveny varhany v kostele sv. Prokopa.

 

28. února 2014 - obcí prošel Masopustní průvod. Pořádalo Občanské sdružení Dlouhotřebovské tradice. Po průvodu následovalo posezení v hostinci Na Rychtě.

 

Březen 2014

dscn5836.jpg

Foto: Petr Špatenka

1. března 2014 - první březnový den patřil v Dlouhé Třebové dětem. Sdružení rodičů při ZŠ pro ně v tělocvičně pořádalo Dětský karneval, který přilákal velké množství malých i velkých návštěvníků z místa i okolí. Letošním tématem pro maškarní rej bylo "Nebe, peklo, ráj."

 

Tak mírnou zimu - jaká byla ta letošní, už dlouho nikdo nepamatuje. Přes občasné ranní mrazíky panovaly po většinu měsíce února a počátkem března teploty vesměs jarní. Vyznavači zimních sportů byli s letošní sezonou v tuzemsku spíše zklamáni, stejně jako provozovatelé zimních středisek, kde byla klientela odkázána na technický sníh.

 

8. března 2014 - v zasedací místnosti Obecního úřadu proběhlo vítání občánků. Do života bylo slavnostně přivítáno pět dětí, dvě holčičky a tři kluci.

 

Večer se v klubu Modrý Trpaslík v České Třebové konalo autorské čtení (osobní údaj), který pochází z Dlouhé Třebové. Představil zde svoji sbírku Čas popeleční. Sbírka je prvotinou mladého básníka. Sbírka byla přečtena za livesamplingového doprovodu (osobní údaj).

 

1973556_10201141997386713_487465727_o.jpg

Volejbalistky jako vždy originální. Převlek ala pytlík rýže slavil úspěch. Foto, zdroj internet: Pavla Vytlačilová

Tentýž večer se v sále Na Rychtě konal další z tematicky zaměřených plesů, tentokrát byla motivem oblast Východní Asie. Organizátorkou byla tradičně (osobní údaj), která se svým týmem zdárně uspořádala akci pro široké spektrum návštěvníků. Převleky jednotlivých zúčastněných nepostrádaly originalitu a komický nadhled. Hudbu obstaral DJ Houdy. Ples na téma Východní Asie zároveň letošní sezonu v obci uzavřel.

 

dsc_0137.jpg

 

Další dopravní omezení si vyžádala pokračující výstavba kanalizace v obci. Dotčená je ulice Na Rybníku, odbočka na Řetovou, která je do 22. března 2014 uzavřena. Objízdná trasa vede po silnici I/14 přes Českou Třebovou. Neprůjezdná je i část cyklostezky, která tudy prochází.

 

12. března 2014 - zasedali obecní zastupitelé. Starosta informoval o činnosti Obecního úřadu, ve fázi příprav jsou akce: Setkání důchodců (26. dubna 2014) a Setkání rodáků, občanů a přátel obce 2014 (6. září). Zastupitelé mj. zrušili povinnost odvádět poplatek ze vstupného těm spolkům, které působí v místě a dlouhodobě se angažují pro občany.

 

Živá diskuze se vedla i kolem kanalizace. Další fáze asfaltování by měla proběhnout kolem 23. března t. r. V příštím týdnu by zde měl jeden den operovat uklízecí stroj z České Třebové, v době do 6 týdnů by se v inventáři obce měl objevit vlastní uklízecí stroj, který bude nasazen na čištění veřejných komunikací.

 

Byl oznámen termín sběrných dvorů, na dny 14. - 17. dubna 2014, vždy od 10.00 - 17.00 hodin. Zastupitelé obce schválili účetní uzávěrku pro rok 2013 a výsledek auditu. K 31. červenci letošního roku končí současná ředitelka školy a školky paní (osobní údaj), v dohledné době bude vypsáno výběrové řízení na obsazení uvolněné pozice v čele místní vzdělávací instituce.

V závěru upozornil František Mikeš na dočasnou neobslužnost  železniční stanice Ústí nad Orlicí. Vlaky všech kategorií, které zde dosud zastavovaly, budou mít zastávku na stanici Ústí nad Orlicí - město. Stanice Ústí nad Orlicí je uzavřena z důvodu pokračující přestavby železniční stanice. Opatření potrvá do konce srpna.

 

1024x768.jpg

Foto: zdroj pozary.cz

27. března 2014 - v ulici Na kopci byl nahlášen požár. Hořel nábytek v jedné z místních nemovitostí. Na místě zasahovaly jednotky HZS CSP Ústí nad Orlicí, JSDHO Česká Třebová, Ústí nad Orlicí a Dlouhá Třebová.

 

27. března - 28. března 2014 - (osobní údaj) z Ostrova provedl opravu poškozené sochy Ježíše Krista na kříži u kostela. Hrazeno z obecní pojistky.

 

vyrocka.jpg

28. března 2014 -  proběhla výroční schůze Tělovýchovné jednoty. Předsedou výboru TJ je v současnosti (osobní údaj). Ve funkci předsedy se do dnešního dne vystřídali: (osobní údaje). Novodobá historie se datuje od roku 1975, přičemž tělovýchova jako taková má v obci tradici mnohem starší.

 

kukus.jpg

Podle informací ČHMÚ byl měsíc březen v Česku podle předběžných výsledků teplotně silně nadprůměrný, průměrná teplota vzduchu byla 6,1 °C (tepleji než průměr 1961 — 2000 o 3,6 °C). Touto průměrnou měsíční teplotou vzduchu byl vyrovnán teplotní rekord z roku 1990 za období let 1961 – 2013. Průměrná republiková srážka, 31,4 mm, odpovídá přibližně 79 % srážkového průměru, což hodnotíme jako srážkově normální měsíc. Průměrná délka slunečního svitu činila 172,2 hod., což odpovídá 149 % průměru.

 

31. března 2014 - vitráže za oltářem v kostele sv. Prokopa byly vyjmuty k následné opravě. Provede firma Bruštík Zábřeh na Moravě.

 

Duben 2014

 

Měsíc duben nepřinesl žádné zásadní zvraty v teplotně nadprůměrném období. Mírná zima definitivně skončila a přes občasné ochlazení se teploty udržují nad normálem.

 

6. dubna 2014 - neděle patřila kultuře. Občanské sdružení Dlouhotřebovské Tradice pozvalo veřejnost na "Vítání Jara". Součástí programu bylo vystoupení Hudrovníků s pásmem jarních říkadel a písniček. Nechyběla dílnička pro děti a bohaté občerstvení.

 

9. dubna 2014 - Jaroslav Kašpar se stal předsedou Komise pro výběr ředitele ZŠ a MŠ Dlouhá Třebová. Zástupcem obce v komisi je dále Jan Horák, tajemnicí komise Jana Nováková.

 

12. dubna 2014 - v sále Hostince Na Rychtě se konal Country bál s ukázkami stylových tanců.

 

15. dubna 2014 - zemřel pan Ladislav Šťastný. V červenci letošního roku by se dožil 71 let. Čest jeho památce!!

 

18. dubna 2014 - dlouhotřebovák Radovan Švarc obdržel mnimořádné ocenění starosty města Česká Třebová za vynikající reprezentaci tamního gymnázia na mezinárodních soutěžích.

 

24. dubna 2014 - dlouhotřebovský občan Jaromír Novotný obdržel Medaili Svazu bojovníků za svobodu II. stupně u příležitosti jeho 90. nerozenin, kterých se dožil v pátek 18. dubna t. r. Podrobnosti zde.

 

26. dubna 2014 - již potřiadvacáté se sešli místní senioři a seniorky na tradičním Setkání důchodců. Téměř sedm desítek dříve narozených shlédlo program ve kterém účinkovaly děti z místní školky a školy. Nechyběla ani dynamická ukázka z činnosti místní Tělovýchovné jednoty.

 

30. dubna 2014 - na Starém hřišti bylo od 17.00 připraveno tradiční Pálení čarodějnic. Pořádalo Sdružení rodičů.

 

Květen 2014

 

Pokračuje teplotně nadprůměrné období. Obdobný ráz měl i čtvrtý měsíc v roce. Ač se počasí vyznačovalo vysokou proměnlivostí, na srážky byl duben spíše chudší. Naopak nad průměrem byl výskyt bouřek z tepla, kterých jsme si v dubnu užili dostatečně.

 

3. května 2014 - vážným zdravotním problémům podlehl pan Jaroslav Kopal. Bylo mu 48 let. Čest jeho památce!!

 

5. - 6. května 2014 - 26 dětí přišlo na zápis do Mateřské školy. Přijato jich bylo 20. Kapacita školky byla naplněna.

 

12. května 2014 - další komunikace v obci jsou pokrývány asfaltovým povrchem v souvislosti s koncem výstavby kanalizace. Některé úseky jsou znovu frézovány v rámci reklamace odvedené práce.

 

16. května 2014 - náhle zemřel pan Antonín Štancl. Bylo by mu 76 let. Čest jeho památce!!

 

21. května 2014 - uplynulo 710 let od první písemné zmínky o obci v listině českého krále Václava II. z roku 1304.

 

noc-kostelu---14.jpg Pětice hudebníků obstarala hudební vystoupení během "Noci kostelů". Vedle klasického repertoáru nabídla i skladby ze současné doby. Foto zdroj gracie.estranky.cz

23. května 2014 - proběhla další akce z každoročního počinu "Noc kostelů". V kostele sv. Prokopa vystoupila Schola od sv. Prokopa,  flétnový soubor Grácie, které doprovodili mladí umělci z Pardubic na kytaru i zpěvem. Kytara zazněla i v podání Pavla Nováka, který na ni odprezentoval Španělskou romanci. S mluvenými vstupy vystoupili Martin Lamplot a František Mikeš. Závěr obstarala hudební formace Barokteto.

 

10325423_10201953401708702_2964465593248210017_n.jpg

Foto: Jan Vaněk

Tentýž večer se nad obcí strhla silná bouřka s blesky, nikterak výjimečná v tomto roce, kdy výskyt bouřek z tepla je nad průměrem pro toto období. Bouřky jsou mnohde doprovázeny kroupami a velmi silnými dešti, které způsobují i lokální povodně. Bleskové povodně se nevyhly ani našemu regionu. Jedna z nich postihla v pondělí 26. května 2014 nedalekou obec Sopotnici.

 

24. května 2014 - smíšené družstvo místního Sboru dobrovolných hasičů se účastnilo hasičské soutěže v rámci oslav 110 let od založení SDH v sousední obci Lhotka (dnes součást města Česká Třebová). Naši hasiči skončili v celkovém hodnocení na sedmém místě.

 

Červen 2014

 

Jak informoval ČHMU: "Období prvních deseti dní pátého měsíce bylo v průměru teplotně normální se slabou zápornou odchylkou. Nejchladnějším dnem byl 3. květen a nejteplejším 9. květen. Na našem území bylo toto období nejchladnějším v roce 1941 a nejteplejším v roce 1934. Z hlediska úhrnu atmosférických srážek bylo toto období rovněž normální. Z celorepublikového hlediska spadlo v průměru 105 % srážkového normálu. Nejvíce srážek spadlo 2. 5., naopak 4. 5. a 5. 5. se srážky nevyskytly. Na našem území bylo toto období nejsušším v roce 1947 a nejvlhčím v roce 1951."

 

1. června 2014 - děti slaví svůj svátek. Sdružení rodičů pro ně na 14. června t.r. přichystalo  výlet do Poličky a okolí s návštěvou IQ parku, minigolfu s obědem -  a odpoledne procházkou po Toulovcových maštalích.

 

4. června 2014 - v rámci akce "Město v pohybu" se na stadionu v Ústí nad Orlicí konaly Sportovní hry Mateřských škol. Celkem se soutěží zúčastnilo 9 školek. Děti z dlouhotřebovské MŠ  skončily na pěkném sedmém místě.

 

dsc_0624.jpg

Jedno z letošních hříbátek na snímku z května 2014.

15. června 2014 - Hřebčín Karlen Lenky a Radka Kašparových pozval širokou veřejnost na akci "Ze sedla vidíš mnohem dál". Akce se konala podruhé a k vidění bylo mnoho zajímavého, jako např. závod ve spřežení, hipoterapie, přetahování lanem s nejsilnějším koněm z Hřebčína Áronem. Počasí akci přálo a tak milovníci krásných koní si zde nepochybně přišli na své.

 

 

4d3c44f4ad_98249785_v1.jpg

Děti si některá ze zvířátek mohla i pohladit.

16. června 2014 - přelom měsíce června je doba školních výletů. Na jeden z nich vyrazily i děti z místní Mateřské školy. Cílem jejich cesty se stal zámek Častolovice s tamní ZOO.

 

dscn8702.jpg

17. června 2014 - na zdejší škole byla pokřtěna již Pátá kniha, kterou autorsky připravují děti školou povinné za editace místní pedagožky Aleny Kopecké. Křest doprovázel kulturní program místních žáků a žákyň.

 

20. června 2014 - v sále Hostince Na Rychtě se naposledy sešlo ve stávajícím složení Sdružení rodičů při ZŠ. Se zástupci rodičů se zde rozloučila odstupující ředitelka zdejší školy (osobní údaj), která po deseti letech odchází ze své funkce. Končí i řada rodičů a dobrovolných spolupracovníků.

 

20. - 22. června 2014 - Sbor dobrovolných hasičů pořádal pro své členy i pro zájemce ze strany veřejnosti zájezd do Jeseníků.

 

26. června 2014 - v posledním  týdnu končícího školního roku proběhl konkurz na novou ředitelku školy. Do konkurzu se přihlásily dvě uchazečky. Na prvním místě se umístila (osobní údaj), která doposud působila v Rudolticích. V pedagogickém sboru dojde během prázdnin ke změnám, do Řetové odchází dosavadní ředitelka (osobní údaj). Na nová působiště odcházejí  (osobní údaj). Nová ředitelka se výkonu své funkce ujme 1. srpna 2014.

 

28. června 2014 - na Rychtě se uskutečnily Pecky - fláky. Hity let minulých přilákaly několik desítek lidí. Vstupné činilo 50,- Kč. Večer se podle ohlasů vydařil.

 

Červenec 2014

 

Teploty se pohybovaly v průměru pro dané období. Na počátku druhého týdne došlo k ochlazení, přibylo srážek a silných bouřek. Dětem začaly dva měsíce prázdnin. Lidé v hojné míře opouštějí obec a odjíždějí na různé prázdninové pobyty v tuzemsku i zahraničí. Roste obliba aktivní dovolené, kdy lidé v době svého volna vyrážejí na vodu, cyklovýlety, in-liny. Oblíbená je i chůze s holemi, tzv. nordic walking. Vzrůstající oblibu aktivního trávení volného času dokumentuje i silný provoz cyklistů v ulicích naší obce. Mimo výhod např. pro provozovatele občerstvení s venkovním posezením, přináší nárůst cyklistů i nešvary. Jedním z nich je často  arogantní jednání "pánů cyklistů a bruslařů" vůči občanům bydlícím v okolí cyklostezky. Je třeba shovívavosti a dobré vůle na obou stranách.

 

I v létě neustává práce obecních zaměstnanců, které rok co rok posilují o prázdninách brigádníci - především z řad studentů. Mimo pravidelnou údržbu - připravují obec na Setkání rodáků, občanů a přátel obce, které se uskuteční v září t. r. V současnosti je mj. prováděna  úprava okolí pomníku Obětem válek.

 

5. - 6. července 2014 - na Starém hřišti proběhla Staročeská pouť. Pořádal místní SDH. Nechyběly atrakce pro malé i velké, pouťová zábava se skupinou Náhoda, nedělní posezení pak podbarvila hudební formace Makadam. Nedělní ráno bylo vyplněno poutní bohoslužbou, které předcházela pouť od sochy sv. Prokopa.

Tradičně nechyběl ani hon MS Třebovská obora.

Přes obec vedla trasa vytrvalostního kroužení pro cyklisty amatéry. Závod "24 hodin na kole" odstartoval v sobotu v 10 hodin. Účast na 60 závodníků. Nejlepším v kategorii jednotlivců se stal (osobní údaj) z Dlouhé Třebové, který najel 764, 4 km. Blahopřejeme!!

 

8. července 2014 - dopoledne v části obce "Na Hrázi" netekla voda. Důvodem bylo přepojení vodovodního řádu.

 

img_20140717_141453.jpg

15. července 2014 - zemřela paní Růžena Rybková. Bylo jí 89 let. Čest její památce!!

 

19. července 2014 - zranění třiadvacetiletého řidiče a jeho spolujezdkyně si vyžádala dopravní nehoda v Dlouhé Třebové. Podle informací Policie ČR měl řidič felicie  na rovném úseku po průjezdu zatáčkou přejet do protisměru, kde se dostal do hlubokého příkopu a vozidlo zastavil až náraz do vzrostlé břízy. Zranění si vyžádalo ošetření v nemocnici. Alkohol nebyl zjištěn.

 

Srpen 2014

 

3. srpna 2014 - silné bouřky, které zasáhly Pardubický kraj, si vyžádaly i omezení vlakové dopravy.  Vlaky stály mezi Dlouhou Třebovou a Ústím nad Orlicí z důvodu poruchy na železničním zebezpečovacím zařízení. Na této trati probíhá výluka a jezdí se po jedné koleji. Na ní byl obnoven provoz kolem 16. hodiny.

 

V Ústí nad Orlicí zaplavila voda část hlavního silničního průtahu městem - ulice Moravská. Doprava byla odkloněna.

 

5. srpna 2014 - v 16.00 vypršel termín, dokdy jednotlivé volební strany mohly podat své kandidátní listiny pro Komunální volby, které proběhnou ve dnech 10. - 11. října 2014. Registračním úřadem, který má oprávnění přijímat kandidátky pro Dlouhou Třebovou, byl Městský úřad v Ústí nad Orlicí. V Dlouhé Třebové podaly kandidátku do patnáctičlenného zastupitelstva čtyři subjekty. Jedničku má KDU-ČSL, dvojku mají Dlouhotřebováci 2014, trojku pak Volba pro obec a se čtyřkou se o hlasy voličů uchází ODS.

 

16. srpna 2014 - Myslivecké sdružení Třebovská obora uspořádalo tradiční vycházku ke své chatě.

 

Prázdniny se rozloučily vydatnými dešti. Koryto řeky se povážlivě plnilo, ale i díky regulaci k vylití vodního toku nedošlo. Žádné velké tropy se během druhého prázdninového měsíce nekonaly. Srpen byl teplotně spíše průměrný.

 

Září 2014

 

1.-trida.jpg

1. září 2014 - 15 prvňáčků zasedlo do školních lavic a zahájilo tak svoji povinnou školní docházku. Pedagogický kolektiv Základní školy doznal zásadních změn. Odešla dosavadní ředitelka školy (osobní údaj), kterou vystřídala (osobní údaj).

 

Odpoledne se uskutečnilo zasedání obecního zastupitelstva. Zastupitelé se seznámili  mj. s činnosti Rady obce, Obecního úřadu. Byl projednán stav výstavby kanalizace. Na programu byl i prodej pozemkových parcel jejich dlouholetým uživatelům.

 

1rodaci.jpg

6. září 2014 - v obci se uskutečnilo Setkání rodáků, občanů a přátel obce. Setkání bylo zahájeno před kostelem sv. Prokopa, kde hosty přivítali starosta obce Dlouhá Třebová Jaroslav Kašpar a kronikář obce Martin Lamplot. Dopolední program sestával z programu v kostele, dne otevřených dveří ve školce, škole, hasičárně. Výstavy byly rovněž tradiční. Kronikářská výstava ve Výstavní síni Obecního úřadu, TJ a Myslivci pak svoji činnost prezentovaly v prostorách tělocvičny.

 

Dopolední program vygradoval odhalením pamětní desky na hřbitově se jmény identifikovaných obětí Transportu smrti z ledna 1945. Oběd byl pak zajištěn v prostorách školní jídelny Mysliveckým sdružením  Třebovská obora.

 

Lidem na odiv byly dány i nová fasáda na budově Obecního úřadu a upravené prostory kolem Pomníku Obětem válek a kříže u kostela.

 

Odpoledne se návštěvníkům prezentovala hudební vystoupení Řetůvanky, pěveckého dua Evy a Vaška, místního souboru Hudrovníků, které vede (osobní údaj). Vřelého ohlasu u publika se dočkalo i bubenické vystoupení (osobní údaj). Svůj um předvedla Tělovýchovná jednota se svoji perfektně nacvičenou gymnastickou sestavou, kterou společně se svými svěřenci provedli i oba cvičitelé (osobní údaje).

 

Večerní program pak obstaraly hudební formace: ABBA REVIVAL, Sekwenza a Petrowar.

 

Celkově se počin -  co do počtu spokojených návštěvníků i počasí - vydařil. Fotoreportáž zde. Videoreportáž zde.

 

Počasí - v měsíci září se vyznačuje značnou proměnlivostí. V prvním týdnu bylo převážně polojasno a teploty stoupaly k příjemným letním hodnotám. Zatímco teplé počasí zůstalo, jasnou oblohu vystřídalo převážně oblačno až zataženo se srážkami. Hydrometeorologové několikrát za sebou upozorňovali na jejich intenzitu. Na vydatné deště je letošní rok opravdu bohatý. Radost z toho mají především houbaři, kteří zažívají v těchto dnech pravé žně. 

 

15. září 2014 - nový cvičební rok 2014/2015 zahájily oddíly Tělovýchovné jednoty Dlouhé Třebové. Rozpis zde.

 

17. září 2014 - ve škole se konala schůzka s rodiči. Představila se na ní nová ředitelka školy, paní (osobní údaj), byl zvolen nový výbor Sdružení rodičů. Novému Sdružení rodičů přejeme hodně úspěchů. Odstupující členové Sdružení rodičů se s dětmi a veřejností rozloučí dobrodružnou hrou s detektivní zápletkou, která je plánovaná na říjen letošního roku.

 

28. září 2014 - sdružení Dlouhotřebovské tradice uspořádalo v sále hostince Na Rychtě akci s názvem "Dlouhotřebovské dožínky". Vystoupil sbor z místní školy Hudrovníci, k dostání bylo bohaté občerstvení: koláče, štrůdl, mrkváče, domácí chléb, gulášek. K tanci a poslechu hrála blue-grassová formace Přátelé.

 

29. září 2014 - naposledy v tomto roce se uskutečnilo zasedání končícího zastupitelstva obce. Byla podána informace o stavu výstavby kanalizace, do-asfaltování jednotlivých lokalit. Dalším bodem bylo zateplení budovy školy a tělocvičny, zastupitel Stanislav Lásko upozornil na určité nejasnosti během výběrového řízení, starosta informoval, že vše proběhlo zákonným způsobem.

Vybrána byla Stavební společnost Navrátil s. r. o. z Prostějova. Celková cena zakázky je stanovena na 5 155 799, 72,- Kč. Financování je z velké části zajištěno získáním příslušné dotace.

 

Současným zastupitelům skončí jejich období ke dni konání komunálních voleb. Ty proběhnou v pátek 10. a v sobotu 11. října 2014.

 

Říjen 2014

 

Počasí v září bylo teplotně nadprůměrné. Průměrná teplota byla 14, 5 °C. I co se týče srážek, byl měsíc nadprůměrný. Objevily se už i mrazíky.

 

s1070001.jpg

Při hře se dobře bavili i dospělí.

4. října 2014 - Sdružení rodičů pozvalo širokou veřejnost ne velkou detektivní hru, která se odehrávala v různých lokalitách naší obce. Děti měly vypátrat identitu tajemné osoby, která byla spatřena ve vsi. Ku pomoci jim byla celá řada stop a indicií, které musely sesbírat (otisky prstů, stopy, tělní tekutiny, vlasy, věci osobní potřeby) a vyhodnotit. Na základě shromážděných důkazů pak určily identitu tajemné osoby. Autorem námětu byla (osobní údaj).

10. - 11. října 2014 - v obci proběhly komunální volby. Nadpoloviční většinu v nich získalo uskupení Volba pro obec, třetinu mandátů obsadí Dlouhotřebováci 2014 a po dvou křeslech má KDU- ČSL. Výsledky zde. Ustavující zasedání, na kterém bude zvoleno vedení obce, by mělo proběhnout ve čtvrtek 6. listopadu 2014 ve víceúčelovém sále.

 

11. října 2014 - na Rychtě proběhla kulturní akce "Pony Expres" s výukou country tanců.

 

22. října 2014 - v noci na středu se obcí prohnala bouře, doprovázená silným větrem. Větší škody naštěstí nenapáchala.

 

24. října 2014 - zemřel pan Oldřich Morkes. V obci se mu přezdívalo "starej rychtář", podle obydlí, kde žil. Pamětník a patriot, jeden z posledních zástupců své generace, zemřel po vleklých zdravotních problémech ve věku 87 let. Čest jeho památce!!

 

duchodci9426.jpg

25. října 2014 - v sobotu zemřel pan Zdeněk Sedláček. V prosinci by mu bylo 81 let. Čest jeho památce!!

 

30. - 31. října 2014 - hned dva dny po sobě vyprovázel zvon Prokop zdejší občany na poslední cestě. Zesnulí Zdeněk Sedláček a Oldřich Morkes byli po církevních obřadech uloženi k věčnému spánku na zdejším hřbitově. S oběma se rozloučili rodinní příslušníci, přátelé i známí.

 

Listopad 2014

 

Podzim udeřil v plné síle. Obloha je zatažená, převažuje nízká oblačnost. Po ránu se objevují mlhy a nízké teploty, které ani přes den nejsou nijak vysoké. Na horách se v druhé polovině října objevil první sníh, což sebou neslo výrazné ochlazení i ve středních polohách.

 

1. - 2. listopadu 2014 - na první listopadový víkend připadl svátek "Památky zesnulých". Na dlouhotřebovský hřbitov zamířily kroky nejenom místních obyvatel, ale i těch, které čas odvál do vzdálenějších koutů naší vlasti.  Bez vzpomínky nezůstal ani hrob 26 obětí z Transportu smrti, který na sklonku léta prošel renovací, a v září 2014 u něj byla odhalena pamětní deska.

Ta nese jména vězňů, jež se kronikáři obce doposud podařilo identifikovat. O pravidelnou květinovou výzdobu, jakožto  celkovou údržbu tohoto pietního místa - se stará Obecní úřad v Dlouhé Třebové.

 

6. listopadu 2014 - konala se ustavující schůze obecního zastupitelstva, které vzešlo z říjnových komunálních voleb. Zastupitelé zde složili slib a ujali se výkonu mandátů. Na své posty rezignovali ještě před ustavující schůzí Petr Najman a David Kubišta. Náhradníky jsou: Jan Horák a Blanka Valachová.

 

Složení zastupitelstva obce: Jaroslav Kašpar, Jan Horák, Ing. Roman  Vodička, Ing. Jiří Slezák, Jana Štanclová, Jaroslav Hamerník, Zuzana Dugasová, Jindřich Novotný, Bc. Martin Lamplot, Mgr. Jana Renčínová, Pavla Vytlačilová, Mgr. Blanka  Valachová, Ilona Šimková, František Mikeš, Stanislav Lásko.

 

Starostou obce byl ve veřejné volbě zvolen Jaroslav Kašpar, místostarostou Jan Horák. Členy rady jsou: Jaroslav Kašpar, Jan Horák, Ing. Roman Vodička, Martin Lamplot, František Mikeš.

 

Kontrolní výbor: Mgr. Blanka Valachová (předsedkyně), David Kubišta (člen), Mgr. Lukáš Razým (člen)

Finanční výbor: Ing. Jiří Slezák (předseda), Zuzana Dugasová (členka), Jaroslav Hamerník (člen) 

 

Za předsedkyni Kulturní a sociální komise navržena Ilona Šimková, členky: Olga Štanclová, Jaroslava Marková, Veronika Valachová, Dis., Pavla Vytlačilová, Pavla Mrštná, Kateřina Slezáková. O personálním složení komise se bude hlasovat na příštím zasedání obecních zastupitelů, které by mělo proběhnout na přelomu listopadu a prosince.

 

8. listopadu 2014 - sobota patřila divadlu. Ochotníci z Dlouhé Třebové pozvali veřejnost na svou premiéru, která se odehrávala v sále Hostince Na Rychtě. V hlavních rolích se zaplněnému sálu představil herecký soubor ve složení: osobní údaje. Nápovědu měla (osobní údaj). Představení se podle ohlasů a reakcí publika vydařilo.

 

15. listopadu 2014 - konalo se Vítání občánků. Do života bylo přivítáno pět dětí: osobní údaje.

 

22. listopadu 2014 - v sále Hostince Na Rychtě se uskutčenila další z akcí pod názvem "Pecky, Fláky". Hudbu obstaral DJ Kočák.

 

30. listopadu 2014 - začal Advent. V Dlouhé Třebové se u Obecního úřadu rozsvítil vánoční strom ,podrobnosti naleznete zde.

 

Prosinec 2014

 

Teplotně spíše nadprůměrné období přerušila hned z kraje posledního měsíce v roce silná námraza. Mimo výpadku dodávky elektrické energie, zastavila železniční dopravu na hlavních koridorech, kdy vlaky nabíraly mnohahodinová zpoždění. Led vytvořil na trakčním vedení izolaci a lokomotiva tak nemohla odebírat elektřinu. Dálkové spoje se tak často zastavily mimo železniční stanice a i řada občanů z naší obce uvízla v nevytopených vlacích, než byla situace ze strany dopravce vyřešena.  Potíže s ledovkou měla i velká města, která se musela potýkat s výpadky v oblasti hromadné dopravy. Nebezpečné byly i cesty do lesa, kde hrozily pády větví, respektive celých namrzlých stromů.

 

12. prosince 2014 - v sále Hostince Na Rychtě se podruhé prezentovali místní ochotníci.

 

17. prosince 2014 - zasedali obecní zastupitelé, mimo jiné schválili:  vyhlášku o místním poplatku za svoz komunálního odpadu (znění vyhlášky zde), rozpočtové provizorium, personální obsazení Sociální a kulturní komise ve složení: Ilona Šimková, Pavla Vytlačilová, Jaroslava Marková, Kateřina Slezáková, Jana Lásková, Olga Štanclová, Veronika Valachová a Pavla Mrštná.

Zároveň byla podána zpráva o postupu prací na zateplení školní budovy a tělocvičny. Práce probíhají za provozu a jsou načasovány s ohledem na dotační politiku. Byla vyměněna okna, budou nově osazeny vstupní dveře do školy a školky. Rekonstrukce tělocvičny bude probíhat podle počasí zjara příštího roku. Podle počasí budou probíhat i ostatní venkovní práce.

duchodci9329.jpg

Zemřeli dva občané Dlouhé Třebové. Ve věku 81  let  skonala paní Marie Rychetníková, bývalá učitelka na zdejší škole. Ve věku 83 let zemřel pan Stanislav Vyhnálek. Čest jejich památce!!

 

19. prosince 2014 - v sále Hostince Na Rychtě sehráli představení přívratští ochotníci. Zdejšímu publiku předvedli hru: "Jak se budí princezny."

 

21. prosince 2014 - v prostorách chrámu Páně sv. Prokopa proběhl další z Adventních koncertů. Účinkujícími: Flétnový soubor "Grácie", který vystoupil v novém složení, pěvecký sbor Otakar z Vysokého Mýta, Schola od sv. Prokopa v Dlouhé Třebové.

 

27. prosince 2014 - v sále Hostince Na Rychtě se odehrála derniéra představení místních ochotníků z Divadelního spolku Prafotra Dlouhána. Návštěva přes dvě stě osob. Diváci odměnili snahu herců bouřlivým potleskem.