Jdi na obsah Jdi na menu

Expedice Pamir 2007

4. 2. 2008

ObrazekPo našich předchozích úspěších ve výstupech na kopce v Čechách, v Tatrách (Gerlachovský štít 2655 m), Alpách (Mont Blanc 4807 m a Gran Paradiso 4061 m) a nejvyšší vrchol Evropy (Elbrus 5624 m) jsme se rozhodli uskutečnit pokus vystoupat ještě výš. K tomu jsme si vybrali pohoří Pamír, kde se nachází jedna z nejdostupnějších sedmitisícovek – Pik Lenin. Výstup na Pik Lenina patří ke klasickým výstupům na nejvyšší vrcholy celého pamírského masívu. Pamír je zvrásněný masív ve Střední Asii, ke kterému se přiřazují výběžky tří mohutných horstev Hindukúše, Ťan-Šanu a Kuen-Lunu. Pamír je třetím nejvyšším pohořím světa a člení se na Pamírsko – Altajskou oblast, centrální Pamír, jihozápadní a východní Pamír. Pik Lenina se nachází ve významném zaalajském hřebenu. Pro velké sucho leží sněžná čára poměrně vysoko, až od 3500 m. Plocha zalednění je značná, až 8000 km2 a taktéž délka ledovců je úctyhodná, největší ledovec je Fedčenkův délky 77 km.

V naší prezentaci uvidíte průběh celé expedice počínaje leteckýmObrazek přesunem z ČR přes Moskvu do Biškeku – hlavního města Kyrgyzstánu, přelet do Oše, starobylého města ležícího na Hedvábné stezce, přesun z Oše do základního tábora Ačik – Taš (3700 m) přes průsmyky Čirčik (2500 m) a Taldyk (3600 m).

Postupnou aklimatizaci v oblasti Piku Lenina, kterou jsme absolvovali formou jednodenních aklimatizačních výstupů na okolní čtyřtisícové vrcholy a samotný postup po ledovci Lenina přes výškové tábory k pokusu o výstup na 7134 m vysoký Pik Lenina. Komplikované, neustále se měnící povětrnostní podmínky ve spojení s náročností hory a nadmořskou výškou nám nakonec nedovolily uskutečnit bezpečný výstup na vrchol.

Přesto věříme, že naše vyprávění doplněné snímky jak ze samotného výstupu, tak i z dalšího programu, který jsme v Kyrgyzstánu podnikli Vás zaujmou, proto Vás zveme, přijďte se podívat 15. února 2008 od 19.00 do Víceúčelového sálu.

V připojené galerii jsou náhledy několika snímků, které uvidíte.

Saša a Ondra Mikulášovi

Obrazek

 

 
 

Náhledy fotografií ze složky Pamir 2007