Jdi na obsah Jdi na menu

Dům čp. 202 čeká demolice

16. 8. 2018

dsc_1240.jpg

Dlouhá Třebová: Rada obce a následně zastupitelstvo požehnalo odkupu nemovitosti čp. 202 a přilehlých pozemků. Dům čeká demolice a okolo vedoucí pozemní komunikace bude narovnána. Během své existence vystřídal dům mnoho majitelů a obyvatel.

 

19. století

Veselý Alojs

 

20. a 30. léta 20. století

Veselý Alois, Ešpandr František, Ryšán František, Voleský Josef, Bárta Fantišek

 

Nejznámějšími majiteli ale byli Josef a Marie Špatenkovi, otec s dcerou, kteří se sem přistěhovali z domu čp. 134 v polovině 60. let minulého století. Josef se narodil v carském Rusku, kam odešli jeho rodiče. Dětství ale trávil v Čechách. Od malička musel tvrdě pracovat po statcích a pracovitost mu zůstala po celý život. S manželkou Rozálií měli několik dětí. Dospělosti se však dožili jenom syn Bedřich a dcera Marie.

Marie se narodila v roce 1916. Rovněž ona byla nesmírně pracovitá a jistou vitalitu si uchovala až do vysokého věku. Zemřela v roce 2003. Prakticky od počátku 21. století nebyl dům trvale obýván. Nyní jsou jeho dny sečteny, ustoupí řešení dopravní situace v dané lokalitě. Příběh domu čp. 202 byl dopsán.

 

marjana2.jpg

Josef byl nadšeným myslivcem. Les a přírodu měl rád. Jeho dny se naplnily v úterý 18. ledna 1972. Bylo mu 84 let.

 

marjana4.jpg

Jako návnadu používali myslivci výra, který byl jinak umístěn na zahradě u domu čp. 134, kde v té době žili i Josef s Marií. Aby měl výr potravu, mimo mršin mu lidé z obce nosili koťata. A milý Josef je zabíjel a předhazoval výrovi. Z dnešního pohledu se to mnohým může zdát nehumánní, tehdy ovšem běžná záležitost. Jednou se vám na štus dřeva nachomýtla Fajtovic kočka. (Fajtovi byli majiteli domu čp. 134, kde Josef s dcerou žil). Šla se vyhřívat na sluníčko a to se ji stalo osudným. Starý Špatenka tam zrovna zabíjel koťátka, a jak byl v tom, z ničeho nic popadl slunící se kočku a praštil s ní o strom také. Stará Fajtová, která celou nešťastnou událost viděla, spílala Josefovi, co to udělal?! "Vždyť to byla naše Míca", hořekovala. A zle na Špatenku hrozila. Ten se sice kál, ale kočce to již nepomohlo. Výr se měl zase jednou dobře. Ostatně na výra si pamatují i školáci, kteří procházeli kolem zahrady a  na sovu zvědavě pokukovali. Výr nakonec také skončil špatně. Při jednom lovu byl nešťastně zasažen a další se již nepořizoval.

Josef ale nebyl nelida, jak by mohlo na první pohled vypadat. Od mládí se s ním život nemazlil, proto snad měl takovou tvrdší náturu. Neznal, co je to harmonická rodina. Rodiče poměrně brzy ztratil a musel se hodně co ohánět, aby se zaobstaral. Nato, že už od raných let sloužil na statcích, měl navíc poměrně obstojný prospěch ve škole. 

Co byste do něho neřekli, je i fakt, že když byl už dědečkem, bafal fajfku a rád při chvilce volna poslouchal  se svoji vnučkou staré desky s pohádkami a Skupovým Spejblem a Hurvínkem. Jako by si nahrazoval to, o co byl v mládí ošizen. Prošel si i osobním traumatem, když přežil svého syna, který v červenci 1965 zemřel pod koly vlaku na zdejší zastávce.

marie.jpg

Marie zdědila po otci dlouhověkost. Když 16. prosince 2003 zemřela, bylo ji 87 let.

 

dsc_1228.jpg

Průčelí domu je již značně poznamenáno časem.

 

kolaz.jpg

Takhle na Marii bude vzpomínat nejeden pamětník. Šátek, boty z uříznutých gumáků a uhrančivé oči. To byla Marie Špatenková, poslední stálá obyvatelka domu čp. 202.