Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozhovor se starostou Lukášem Pilcem

26. 11. 2010

On-line rozhovor s novým starostou Milovic Lukášem Pilcem - Nymburský deník

 

lukas-pilc-2.jpg

 

25.11.2010

V hledání dlouhodobé koncepce pro Divadlo Mladá bude i prostor pro Muzeum Milovicka?

Pavel Hlaváč,

 

Dobrý den, protože čas nazrál, odpovím na poslední otázku. Využití Divadla Mladá budeme teprve řešit. Pokud se ale ptáte na muzeum, museli bychom si nejprve ujasnit, co pod tímto pojmem rozumíme. A pak pro naplnění dané definice hledat realizátora. Děkuji za zájem o Milovice, rád budu na otázky odpovídat i mimo on-line Nymburského deníku. Příjemný advent - snad se potkáme v neděli u rozsvěcení milovického vánočního stromu. Lukáš Pilc

 

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jak hodně budete podporovat sport v Milovicích. btw: chodíte někdy na fotbal? :-)

Sportovec z Milovic,

 

Nejste můj spoluhráč z milovického futsalu? :-) I kdyby ne, asi víte, že sportem žiji. A pokud nevíte, vězte, že sportuji od 3 let a ani teď, když mi táhne na 33tiny, nepolevuji. Zkrátka sport je mým koníčkem a myslím, že by mohl být i lékem na mnoho neduhů milovické mládeže. Takže podpora je jasná a v zastupitelstvu mají všechny smysluplné projekty můj hlas.

 

Dobrý den, plánujete nechat v Milovicích mamutí festivaly? Děkuji

Karel,

Řeknu to zcela otevřeně: raději tři mamutí festivaly než jednu ohromnou fotovoltaiku. Osobně jsem na Metallice byl a festival jsem si užil. Pokud by podobné akce zapadly do profilace Milovic a pomohly získat další investory a zajímavé spolupracovníky (i občany), rádi vyjdeme všem organizátorům vstříc. Dopředu ale říkám, že nic nehodláme dotovat nebo hradit následky. V tomto ohledu budeme neoblomní. A jedna důležitá poznámka na závěr: využití letiště a vojenského prostoru mají Milovice jen omezenou možnost ovlivňovat.

Dobrý den pane Pilci. Předně, přeji mnoho úspěchů v nadcházejích letech. A chtěl bych se zeptat. Co uděláte pro zvýšení transparentnosti rozhodování rady města?

Michal,

Dobrý den, děkuji za milé přání. Radním jsem byl a nikdy jsem neměl pocit, že bychom jednali za zavřenými dveřmi. Vše bylo zveřejněné na internetu, informace směrem k zastupitelům (a to je nejvyšší orgán obce) vždy plynuly. Nevím, co by se dalo udělat více, ale nápadům se nebráníme. Já mám spíše opačný problém – poměrně malý zájem Milovických o dění kolem sebe.

Ve světě je běžně zvykem, že pokud chce investor zastavět část měst obytnými domy, musí pro jejich potencionální obyvatele zajistit i částečnou občanskou vybavenost. Bude v tomto směru tlačit na developery?

Jiří Doležal,


Díky za další návodný dotaz. V tomto směru chystáme poměrně jasná pravidla, leccos vyplyne i z nového územního plánu. Milovice jsou, či měly by být, dostatečně sebevědomým městem, než abychom trpně přijímali každý projekt – na který v důsledku budeme v budoucnosti doplácet. Pohráváme si i s myšlenkou stavební uzávěry, protože nynější stav je opravdu neudržitelný.

Je zde hodně obyvatel, kteří nejsou přihlášeni k trvalému pobytu, co s tím? Město udělalo jakousi anketu po Milovicích ve spolupráci, myslím se střední školou, zda je vhodné dávat příspěvek lidem, kteří se přihlásí k trvalému pobytu, a průzkum vyšel negativně. Příspěvek od státu na jednoho přihlášeného člověka pokud se nepletu je něco okolo 8500,- Kč. Je to obrovský příspěvek do pokladny města. Říká se, že je nepřihlášeno něco okolo 2000 lidí, což ročně dělá 17 000 000 Kč.

Jiří Doležal,

Dobrý den, problém jste pojmenoval naprosto přesně. Je to velký trabl nejen v Milovicích. Snažíme se aspoň být nekompromisní u obecních bytů, to samé chceme uplatňovat i u podnikatelů a investorů, aby měli sídlo v Milovicích. Nicméně téma určitě otevřeme na Radě města - jde opravdu o velmi vysokou částku na úrovni čtvrtiny ročního rozpočtu města.

Kulturní vyžití Milovic. Pokud máte malé děti a tak moc času nemáte, ale pokud se kolem sebe rozhlédnete, je to tu samá herna (hospoda). Máme zde divadlo, kde minimálně hrají ochotníci, ale co dál?

Jiří Doležal,

Dobrý den, tak tragické to snad není. Sám jsem činovníkem několika sportovních aktivit, takže minimálně v této stránce jsou Milovice před mnoha městy ve středních Čechách. Nečekejte však, že radnice bude řešit vše za lidi. Strašně rádi vyjdeme jakýmkoliv aktivitám vstříc, ale sami nemůžeme iniciovat vše. Na to není čas, peníze a upřímně ani energie. I proto si nesmírně vážím každého, kdo společenskou, kulturní nebo sportovní aktivitu v Milovicích organizuje. Jejich řady se pokusíme všemožně rozšiřovat. Ochotnické divadlo si musíme hýčkat – už proto, že jsem někde četl, že Česká republika má v počtu amatérských divadelníků celosvětový primát.

V Milovicích je plno kriminality, začíná se zde zdárně rozvíjet drogová scéna, co s tím? Jak budete v tomto směru postupovat?

Jiří Doležal,

 

Už jsem odpovídal výše. Vynasnažíme se, aby řešení bylo rychlé, tvrdé a dlouhodobé.

 

Máte děti, a co mě osobně šíleně štve, jsou nezabezpečené budovy. Například budovy kandidátky ODS paní Jelínkové. Další je nezabezpečená ruská škola atd. ..co s tímto problémem bude nová radnice dělat?

Jiří Doležal,

Dobrý den. Mám děti a z podobných danajských darů státu (armády) nejsem nadšený. Už v minulosti jsme torza raději zbourali, než platili jejich ostrahu a zabezpečení – sám asi víte, že pro děti není větší lákadlo než cedule „Vstup zakázaný“. Snažíme se být v kontaktu s každým majitelem takto nebezpečného objektu (bez ohledu na okolnosti nebo členství ve straně), abychom jej přiměli k nápravě situace. Pro ruskou školu se zpracovává projekt pro cca 1 600 dětí – jde o již zmíněnou novou školu pro Milovice.

 

Bylo vhodné upřednostnit stavbu nové radnice, před stavbou školy ?

Doležal Jiří,

Jde o úplné jiné balíky peněz, bohužel nezaměnitelné. Dotace na radnici se týkala výhradně tohoto funkčního využití. Jsem nicméně přesvědčen, že v říjnu 2011, kdy má být nová radnice otevřena, Milovičtí ocení její přednosti.

 

Jak bude město postupovat v dnešní situaci, kdy mnoho rodin musí řešit umístění dětí ve školkách mimo Milovice s ohledem na nedostačující kapacitu. Příští rok se má jednat až o 200 dětí.

Jiří Doležal,

 

Jsme v těsném kontaktu s paní ředitelkou školky a vedeme množství jednání, například i s Přerovem. Problému jsme si vědomi a nepodceňujeme jej. Naopak – trávíme nad jeho řešením hodiny a hodiny mimo pracovní dobu. Osobně se těším na dobu, až budeme moci přestat řešit problémy související s minulostí a soustředíme se na výhradně na přítomnost a budoucnost.

 

Dobrý den, pane starosto. Moje první otázka zní,jak se nove vedení radnice vypořádá se stále narůstajícím vandalismem a kriminalitou ve městě? Druhá otazka je, jak budete řešit stále narůstající problémy s parkováním v Milovicích - Mladé? A závěrečná otázka je na opětovné využití Divadla Mladá, zda připravujete jeho znovuotevření? Děkuji.

Pavel Hlaváč,

 

Dobrý den. K parkování jsem se již vyjadřoval. Problém vnímáme a nepodceňujeme. Budeme jej řešit souběžně se školkou i školou, na čemž nyní pracujeme nejintenzivněji. Nejsem velkým zastáncem represí a kontroly na každém kroku, ale máte pravdu, že kriminalita i vandalismus překračují únosnou mez. Takže ruku v ruce s rozšiřováním možnosti trávení volného času pro mladé půjdeme cestou tvrdé ruky. Tušíme, kdo za vandalstvím stojí, a společně s Městskou policí v Milovicích a vedením Městské policie z Prahy začneme zavádět opatření jako v hlavním městě. Jsem v kontaktu i s protidrogovou centrálou a nekompromisně zasáhneme proti varnám i distributorům, protože to je semeniště dalšího zločinu. a jak jsem psal, ruku v ruce s tím jde rozšíření nabídky pro mladé lidi, podpora různých aktvit, občanských sdružení apod. Pro divadlo budeme hledat dlouhodobou koncepci, určenou především malým dětem. Nechceme jít cestou nahodilých akcí – pak je provoz finančně neudržitelný. Děkuji.

 

Dobrý den pane starosto, bydlím v Milovicích v ulici Komenského a pokud mohu mluvit za náš dům, jsme hodně překvapeni, a někteří z nás i rozzlobeni, že město v naší ulici zřídilo zónu zákazu stání, která se dotýká i ulic Braniborská a Spojovací. Lidé z našeho domu bohužel zcela ztratili šanci parkovat kdekoli jinde než na placeném parkovišti. Vím, že na tomto parkovišti se nacházejí parkovací stání zkolaudovaná pro náš dům, nicméně si nemyslím, že by lidé měli být tlačeni a nuceni tam parkovat, resp. nemít na výběr. Jsme snad jediný dům široko daleko, který nemá alespoň pár parkovacích míst u domu. Nově vyhrazená parkovací místa (celkem 11) nacházející se nad oploceným parkovištěm jsou zcela nedostatečná. Ráda bych se tedy zeptala, zda je možné tuto situaci řešit například vyznačením dalších parkovacích stání v naší ulici směrem od školy dolů k pizzerii. Jde o jednosměrku, potřebné 3 metry na průjezd jsou zde zachovány, takže po odečtení 5 metrů před a za křižovatkou by se jistě pár dalších míst našlo. Dle sdělení pracovníka SMM postupuje v této oblasti město dle nějaké studie, dle které se počítá i s vybudováním dalších parkovacích míst někde v okolí Spojovací ulice, bohužel s parkovacími místy pro Komenského ulici se v ní nepočítá. Lze v tomto smyslu zahájit s městem nějakou diskuzi, ze které by vzešla i jiná možnost parkování pro náš dům? Předem děkuji za Váš čas a za Vaši odpověď. Setlerová

Andrea Setlerová,

Dobrý den, paní Setlerová. Jasně popsaný problém. Bohužel mě dost mrzí, že parkoviště, které pro vás koupilo město, chce využívat jen málokdo. Zpoplatnění parkování je standardem všude a nevidím důvod, proč by Milovice měly být výjimkou. Stejně jako v případě odpovědi panu Petrovi garantuji, že se tímto budeme zabývat. Parkování a dopravu obecně vnímáme jako prioritu nového územního plánu, ale to je otázka dalších dvou tří let. Je možné, že v rámci Zastupitelstva vytvoříme pracovní skupinu, která se urgentními problémy s parkováním bude zabývat. Rozhodně to otevřeme na nejbližších zastupitelstvech, stejně jako pověříme dotyčné úřady. Ale dopředu říkám, že není možné parkováním ohrozit dopravu hasičů nebo záchranky.

 

Dobrý den pane starosto, předně bych Vám rád poblahopřál ke zvolení a současně popřál mnoho úspěchů v nadcházejícím volebním období. Rád bych se Vás zeptal na nejvíce diskutovanou a snad i nejpalčivější problematiku Milovic a jeho obyvatel, kterou je současná a hlavně budoucí dostupnost základního školství ve městě. Na webových stránkách města je presentován projekt společnosti Arch Design project na opravu a dobudování nové základní školy v Mladé. V presentaci projektu jsou naznačeny jednotlivé postupné etapy realizace spolu s průběžnou kapacitou. První otázka směřuje na Váš názor na reálnost tohoto projektu s ohledem na značnou finanční nákladovost při současném stavu veřejných financích. Ve druhé otázce bych se rád zeptal, zda-li je součástí projektu či jiných dokumentů souvisejících s tímto projektem řešena druhá důležitá otázka, kterou je zabezpečení pedagogického personálu naší nové školy.

Ing. Bohdan PAVELKA, Milovice,

Hezký den, pane Pavelko. Díky za podporu a za jasně položené otázky. Na část jsem již odpověděl už na začátku on line rozhovoru. Stávající studie nám dala vodítko ohledně kapacity, stavební stránky a samozřejmě rozpočtu. Nyní pracujeme obráceně - projekt bude takový, kolik se sežene peněz, přičemž limitu, pod kterou nejde rozpočtově jít, máme danou. Nyní rozhodně nechci říci, že projekt bude / nebude vypadat tak, jak je na stránkách. Hodně jsme v posledních dnech mluvili i o tom, aby byla budova využitelná i v době, až opadne boom školních dětí. Toto je důležitý parametr! Pedagogické obsazení školy zatím, přiznám se, neřešíme. Prioritní jsou skutečně peníze. Ale máte pravdu, že řešení sboru nemůžeme odkládat. Milovice mají tu výhodu, že učitele máme čím motivovat - byty počínaje a zapojením do tvořivého života obce konče. Navíc jsme opravdu mladým městem, což může být pro učitele také výzvou.

 

Pane starosto, najde se v rozpoctu mesta castka na vytvoreni parkovacich stani v ulici Topolova pred domy 910 a 909? Po te, co si pan Dousa koupil nase parkoviste a zpoplatnil jej, nemame mnoho alternativ, kde parkovat. Vetsina lidi proto parkuje podel cesty, coz mnohdy znamena vyrazne zhorseny prujezd vozidel a nastavaji tak casto velke komplikace s dopravou. Vytvoreni podelnych stani podel Topolove ulice by jiste tento problem vyresilo. A pritom by to znamenalo jen zruseni travnateho pasu mezi chodnikem a cestou. Dekuji za informaci.

Petr,

Dobrý den, o problému vím a radost z toho nemám. Hlídaná parkoviště jsou standardem, navíc tím město i chtělo vyjít vstříc poptávce po zabezpečeném parkování. Zkusíme nejprve jednat s panem Doušou o úpravě cenových podmínek, teprve následně bychom přikročili k dalším variantám. Přičemž zrušení travnatého pásu, i když se jeví jednoduše, je poměrně náročný administrativní a konečně i finanční proces. Zastavte se za mnou na úřadě po Novém roce, připravím k tomu podklady a nechám zpracovat možností řešení. Díky.

Pane starosto, cítíte se na tu funkci vůbec? Byl jsem se podívat na zasedání zastupitelstva a zdálo se mi, že máte velké problémy s vyjadřováním...

Mirek Dušín,

Dobrý den, myslím, že vynikajících a přesvědčivých řečníků máme na všech úrovních politiky dostatek. Já bych se s dovolením soustředil spíše na činy. Nikdy jsem se netajil tím, že jsem nepřítelem tlachání - možná ke své škodě, mohl jsem leccos pochytit :-) Ale skutečně bych byl rád, kdyby naše práce byla posuzována spíše přes výsledky a ne podle toho, zda se zaškobrtnu na jednání Zastupitelstva obce.

 

Dobrý den, držím vám palce, ale myslím, že Milovice budou ještě mnoho lert stole za opicemi. Zajímá mě, kde chcete vzít peníze na školu, školku, na dodělání radnice atd. Díky

Alena, Milovice,

Hezký den všem, kteří se zapojí do debaty se mnou. Pokusím se odpovědět na všechny otázky, i ty méně příjemné nebo dokonce osobní. Myslím si, že i na ty negativní mají všichni právo - už proto, že v v Milovicích máme několik opravdu akutních problémů a spoustu věcí k řešení i do budoucna. Nedomnívám se, že by Milovice byly celých sto let za opicemi. Máte pravdu, že v porovnání s jinými městy ve středních Čechách nám zaostává infrastruktura a obec včas nereagovala na překotnou výstavbu, stoupající počet obyvatel a hlavně strmý přírůstek dětí. To musíme nyní dohnat, a poměrně rychle. Přesně jak píšete, základem všeho jsou peníze. O novou radnici, která by měla sjednotit a rozšířit služby pro občany Milovic a spádovou oblast (usilujeme totiž o statut obce s rozšířenou působností), strach nemám. Navíc jde o projekt, který byl nastartován už v minulém volebním období. V případě pěti nových tříd školky mluvíme o investičním objemu kolem 22 milionů, u školy je to 300 milionů korun. Podotýkám, že roční rozpočet Milovic je asi 70 milionů korun. Peníze jsme začali shánět první den po mém zvolení (nejen já, ale i místostarostka paní Říhová a celý náš tým). Kde? Na Kraji, v Poslanecké sněmovně, přes kontakty v Bruselu i v neposlední řadě v soukromé sféře. Nepřipouštím si, že bychom neuspěli. I přesto pracujeme na záložních variantách, které by měly předškolním dětem i školákům zajistit péči, resp. kvalitní výuku. Nicméně sehnat peníze pro obě investice je pro nás absolutní priorita a jsem rád za vyjádřenou podporu.

 

 

Zdroj: http://nymbursky.denik.cz/online_rozhovory/online_pilc.html

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Recommendations: how to promote your milovky.cz

(Latonyanom, 26. 3. 2018 3:28)

Tato zpráva je zde zveřejněna pomocí programu XRumer + XEvil 4.0
XEvil 4.0 je revoluční aplikace, která může obejít téměř veškerou ochranu proti botnetu.
Captcha Rozpoznávání Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, Yandex, VKontakte, Captcha Com a více než 8,4 milionu dalších typů!

Četl jste to - to znamená, že to funguje! ;)
Podrobnosti na oficiálních stránkách XEvil.Net, je bezplatná demo verze.