Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chorvatsko dovolená Rabac apartmán

 

 

R A B A C

 Rabac Istrie

V roce 2012 jsme po několikáté navštívili městečko na Istrii Rabac.

Foto Rabac

Město jehož historie je velmi úzce spjata s vnitrozemským istrijským městem Labin. Od sebe jsou městavzálena asi 5 kilometrů. Rabacu se říkalo "Port Albona", tedy přístav města Labin. V Rabacu se těžil bauxit a ještě dnes je vidět torzo starého přístavu "teleferiky", kde se bauxit nakládal. Největší těžba probíhala mezi dvěma světovými válkami. Bauxit se zde již netěží. Město žije převážně turismem. Na plážích není písek, ale kameny. Pozvolný vstup do moře je poblíž hotelu Narcis, Hedera a Mimosa. V Rabacu je pro příznivce nudismu možné navštívit pláž nedaleko pláže Girandella.

 

Někteří turisté mají problém s výslovností města Rabac a místní obyvatelé se vám pak smějí, nebo jsou rozzlobení pokud řeknete Rabak, to "k" tam opravdu nepatří. Čtěte tedy Rabac s "c".

Dovolená v Rabacu

Lze si pronajmout apartmán, nebo se ubytovat v hotelu.Na rozdíl od hotelu v apartmánu máte větší klid, větší soukromí. Uvnitř apartmánu máte veškeré potřebné vybavení pro domácnost. Za hotel zaplatíte mnohem více než za apartmán. 

Týdenní dovolená v pěti lidech, čtyři dospělí a jedno dítě:

  • za apartmán v září 8000,- Kč,
  • za benzín a LPG dohromady 6000,- Kč při ujetých 2100 Km (počítám i výlety). 
  • za potraviny jsme utratili dohromady celkem asi 3000,-Kč.

Celková částka za sedmidenní dovolenou je 17 000,-Kč.

Poblíž pláže v pekárně se dá koupit teplý burek se sýrem nebo s masem, krájená pizza popřípadě sladké pečivo.Burek se sýrem je listové těsto a v něm je slaný sýr, určitě vyzkoušejte. Poblíž pláže Maslinica v Rabacu stál burek 52,-Kč, sladké pečivo, něco jako koláč s višněmi 28,-Kč.

Apartmán Ani Kos

0064.jpgVýhled z apartmánu do přístavu.

Představuji zde jeden z apartmánů v Rabacu. Je to apartmán v Jadranské ulici číslo 36. Tato ulice se nachází nad přístavem. Do obchodů a na nejbližší pláž je to asi 600 metrů. Z terasy domu je nezapomenutelný výhled na přístav a na ostrov Cres. V domě Ani Kos se nachází tři apartmány. Liší se v počtu ložnic.

Lze se ubytovat v apartmánech, kde ve dvou z nich jsou tři ložnice, a v posledním jsou ložnice dvě. Kuchyně, terasy a koupelny s toaletou jsou ve všech apartmánech. Ke každému apartmánu je i gril. Platí se cena za  apartmán ne za osoby. Za osoby se platí navíc pouze turistický poplatek, který je zanedbatelný (asi 3,50,- Kč na den).

Vybavení apartmánu s dvěma ložnicemi:

  • Lednice s mrazákem
  • Elektrická trouba
  • Mikrovlná trouba
  • Plynový sporák
  • Kávovar
  • Televize
  • Pračka 

Další fotky všech apartmánú Ani Kos naleznete: ZDE

Terasa  Kuchyň a  obývací místnost  KoupelnaPohled z obývací místnosti do chodby k ložnicím  Chodba ke dvoum ložnicím  Ložnice

Apartment
Ani Kos
Jadranska 36
Rabac  52220
Republika Hrvatska

Tel.:0038598335717

Zde si lze zadat kalkulaci a podívat se zda v uvedené období je některý z apartmánů volný: sonnwel.de

Pohled na apartmán z přístavu.

 

O cenách v Rabacu

Některé ceny v Chorvatsku přepočteno na koruny:

Zboží Ceny v korunách od:
Chléb 28,-
Mléko 1,5 litru 18,-
Balená voda 1,5 l (vratné plast) 18,-
Čokoláda s kávou 49,-
Limonáda s grepem 28,-
Baterie Duracell 2 Ks 70,-
toaletní papír 8 ks 33,-
1 kg broskví 52,-
1 kg rajčat 35,-
Pizza 150,-
Plavky 550,-

Toto zboží bylo zakoupeno v různých obchodech a ceny se mohou mírně lišit.

Z tohoto je vidět, že není třeba vozit s sebou potraviny. Vše se dá koupit na místě. V Labinu je navíc každý den otevřen trh, kde místní prodávají čerstvou zeleninu, ovoce a ryby. Také je zde mnoho pekáren. Co se týká obchodů, přímo v přístavu a poblíž pláží tam je vše samozřejmě vše dražší.

V Rabacu jsou různé obchody se smíšeným zbožím zvané Markat. Nakupovat pečivo můžete v Rabacu. Lépe se však nakupuje v Labinu.

V Labinu se nachází obchodní domy Lidl, Merkator a Plodine. Poblíž ulice Antona Selana se nachází Trgovina (trh) s ovocem, zeleninou a rybami. Otevřeno má zejména v dopoledních hodinách.

Trh se zeleninou, ovocem a rybami  Trh v Labinu

Ceny apartmánů se pohybují podle ročního období, podle velikosti apartmánu jeho kvality, vybavení a umístění ve městě od: 950,- Kč za apartmán na noc. Pokud si chcete zamluvit apartmán na kratší dobu než týden, může se stát že budete platit poplatek za kratší pobyt. Nejvíce se vyplatí pobyt od týdne nebo na čtrnáct dnů.

Chorvatsko a Slovinsko - LPG

Pokud vlastníte vozidlo na plyn v Chorvatsku a Slovinsku to není problém. Naleznete jej skoro na každé čerpací stanici.

V Chorvatsku stál plyn u OMV v Labinu kolem 19,- Kč a ve Slovinsku u dálnice Trpanje 21,-Kč. Plyn si většinou tankujete sami a je součástí stojanů společně s Naturalem 95, což je zajímavé. Někde přijde obsluha a natankují vám.

Benzín stál v Chorvatsku v září téměř jako v ČR něco pod 39,- Kč a ve Slovinsku u dálnice u Ljubljany 34,-Kč.

 Internet v Chorvatsku

Pokud nejste zrovna na hotelu, kde je wi-fi pak jedna z možností jak se dostat k internetu je koupit si v chorvatské prodejně T-Mobile telefonní číslo za 20,- Kn (asi 70,-Kč) a nechat si zprovoznit internet.

Pokud rozumíte velmi dobře chorvatsky můžete to zkusit sami. Je to dost složité. Nechal jsem to odborníkům v T-Mobilu v Pule. 100 Mb mě vyšlo na 10,- Kn což je asi 35,- Kč. Novější telefony jdou použít jako modem a následně se připojíte pohodlně z notebooku. Nejlepší připojení je s Nokii přes PC Suit. Jinak jsou k dispozici v celém Chorvatsku internetové kavárny, takže to není problém.

 Klikni na chorvatský T-Mobile

Článek již není aktuální a mohlo se toho hodně změnit. Informace v něm jsou zastaralé. Článek zde ponechám jako vzpomínku.

-JB-