... Recepty Cukroví ...
!!! Tak můžete péct a mlsat !!!
Kokosky
Těsto: 250 g hladké mouky, 500 g kokosu, 250 g másla, 200 g moučkového cukru, 2 vejce
Na ozdobu: moučkový cukr
Sypké přísady vysypeme na vál, přidáme dvě vajíčka a na kousky nakrájený změklý tuk. Těsto rukama důkladně prohněteme a uložíme do chladničky. Z vychlazeného těsta strojkem tlačíme asi šest centimetrů dlouhé tyčky, které stáčíme do věnečků a klademe na moukou vysypaný plech. Pečeme v mírné troubě asi 20 minut. Kokosky ještě horké obalujeme v moučkovém cukru, který můžeme smíchat s jedním vanilinovým cukrem.
Biskupský chlebíček
Těsto: 4 vejce, 80 g krystalového cukru, 80 g polohrubé mouky, 150 g směsi sušeného ovoce a ořechů (sekané mandle, sekané oříšky, hrozinky, sušené hrušky, datle, fíky či kandované ovoce), máslo a polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Na ozdobu: oříšková poleva z polotovaru nebo čokoládová poleva
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do něj přimícháme asi polovinu cukru. Postupně zašleháváme žloutky, vždy asi se třetinou mouky a třetinou zbylého cukru. Do takto připraveného těsta přidáme směs nadrobno nasekaného ovoce a oříšků a lehce promícháme. Těsto vlijeme do úzké vyšší formy, kterou předtím vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Upečený prochladlý chlebíček polijeme čokoládovou nebo oříškovou polevou.
Čokoládové kuličky
Těsto: 250 g másla, 100 g moučkového cukru, 100 g celých lískových oříšků, 250 g maizeny, 75 g hladké mouky, 30 g kakaa, 1 vanilinový cukr, špetka zázvoru, špetka skořice
Na ozdobu: moučkový cukr
Změklé máslo utřeme s cukrem, vanilinovým cukrem, maizenou, třetinou mouky, kakaem a kořením. Přidáme i zbylou mouku a těsto prohněteme. Uložíme je do chladu. Z vychlazeného těsta tvoříme válečky, které nakrájíme na stejná kolečka. Do kousku těsta vložíme jeden lískový oříšek a vytvarujeme kuličku. Pečeme na moukou vysypaném plechu asi 20 minut. Po upečení a vychladnutí posypeme kuličky moučkovým cukrem.
Datlové kopečky
125 g másla, 200 g ovesných vloček, 250 g datlí, 2 vejce, 100 g moučkového cukru, 1 vanilinový cukr, 1/2 kávové lžičky prášku do pečiva
Rozpuštěné máslo smícháme s ovesnými vločkami a necháme znovu ztuhnout. Datle vypeckujeme a nadrobno nakrájíme. Utřeme vajíčka s cukrem, vanilinovým cukrem a práškem do pečiva. Přidáme datle, vločky a pečlivě promícháme. Dvěma kávovými lžičkami tvoříme hrudky, které klademe na vymaštěný plech. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut.
Mandlové věnečky
Těsto: 250 g másla, 250 g moučkového cukru, 250 g hladké mouky, 125 g mletých mandlí, 1 vanilinový cukr, 1 vejce, 125 g maizeny, 2 kávové lžičky prášku do pečiva
Na ozdobu: čokoládová poleva
Všechny suroviny elektrickým šlehačem dobře promícháme s jednou třetinou hladké mouky. Pak přidáme i zbylou mouku, těsto propracujeme a necháme asi půl hodiny uležet v chladu. Hmotu naplníme do stříkačky. Na plech, který jsme vyložili papírem na pečení, stříkáme věnečky. Pečeme je ve vyhřáté troubě asi 10-12 minut. Vychladlé věnečky pak do poloviny máčíme v tmavé čokoládové polevě.
Vánočka
· 1 kg mouky (polohrubé nebo hladké + polohrubé)
· 2 menší zarovnané lžičky soli
· 20 dkg cukru
· 1vanilkový cukr
· citrónová kůra, mandle
· rozinky (nejlépe předem máčené v čaji příp.s rumem)
· 20 –25 dkg tuku (rozpustit)
· 3 žloutky
· 5 –6 dkg droždí (kvásek)
· 1/2 l vlažného mléka
Do mouky (pokojové teploty) vmícháme všechny sypké přísady a dobře promícháme. Připravíme si kvásek(z trochy mléka, cukru + rozdrobené droždí), promícháme a necháme u tepla kynout).Pak ho dáme do mouky, mírně zamícháme, přilijeme vlažné mléko s rozkvedlanými žloutky a rozpuštěný tuk. Vše dobře prohněteme, až tzv. „fouká“. Těsto musí být tužší. Po vypracování urovnáme v míse, poprášíme moukou a přikryjeme utěrkou. Na teplém místě nám asi za hodinu (i více) vykyne. Pak rozdělíme na devět dílů – cop pleteme nejdříve ze 4 válečků, pak ze tří a navrch ze dvou. Konce dobře upevníme. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka, posypeme nakrájenými mandlemi a pečeme ve středně teplé troubě. Z této porce se vytvoří 2-3 vánočky.
Vystydlé zabalíme do papíru a pak do mikrotenového sáčku a uložíme na několik dní do studena. Je pak mnohem lepší, proleželá. Dá se jíst i po deseti dnech.
Minoritský perník
Dej na vál mouku, cukru, medu, strouhané ořechy, oříšky, mandle. Co máme po ruce. Koření dle libosti, citronovou, pomerančovou kůru, 2-4 žloutky. Rozetřeného amonium s dráslem a rumu na to. Vypracuj v tuhé těsto. Upeč 2-3 kousky na zkoušku. Nerozběhne-li se, dělej perníčky. Dávej na povoskovaný plech, potři vejcem, peč. Je-li těsto slabé, přidej
mouky.
Recept podle oka a jazyku.
Vánoční houbičky a kuličky
cukroví
· 140 g mandlí nebo vlašských či lískových ořechů umeleme
· 140 g moučkového cukru
· kakao,
· citrónová šťáva,
· vanilkový cukr
Cukr (můžeme roztavit), přidáme trochu citrónové šťávy, vanilku nebo vanilkový cukr , spojíme s ořechy a zpracujeme. Asi třetinu hmoty této hmoty oddělíme a do dvou třetin přidáme kakao. Ze světlé hmoty vypracujeme nožičky hříbečků a z hmoty tmavé na ně nasadíme hlavičky. Z tmavé kakaové hmoty můžeme také vyrábět kuličky, do nichž obrácenou vařečkou uděláme důlek, který můžeme plnit rozmíchaným žloutkem s vanilkovým cukrem, příp. trochou vaječného koňaku. Vše pak rozložíme na mísu a sušíme.
Vanilkové rohlíčky
cukroví
· 350 g polohrubé mouky
· 250 g tuku (Hery)
· 100 g cukru
· 140 g ořechů (nejlépe vlašských) rozemletých
· cukr moučka s vanilkou na obalování
Vše zpracujeme v těsto, tvoříme či vykrajujeme rohlíčky a po upečení ihned obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.