Trochu teorie o sklenících
/autor: pan Milan Býček/
Nejdražším provozním prostředkem pro pěstování rostlin je skleník. Pořizovací i provozní náklady jsou značné.
Z hlediska stavebního rozeznáváme skleníky pevné , rozebíratelné , pojízdné.
Podle způsobu provozu rozeznáváme skleníky teplé , poloteplé a studené .
Většina zájemců, než-li se dostane ke stavbě skleníku, zkouší sezónní pěstování ve foliovnících. Foliovník pro začátek je relativně levnou záležitostí ,kde začátečník získá první cenné zkušenosti s pěstování v trochu větším rozsahu.Někteří s pomocí folie s textilní výplní (větší trvanlivost ) a s dalším zateplením jsou schopni foliovník využít i při vynaložení větších nákladů celoročně a jen díky pěstebním potížím nakonec při vážném zájmu se stejně pustí do stavby skleníku.
1.Pevné skleníky
jsou vyrobeny ze dřeva , oceli , z pozinkovaných ocelových profilů nebo v poslední době i hliník a duralu .Záleží dnes hlavně jen na penězích , neboť dřívější nedostupnost některých materiálů je již za námi .
Dříve se stavěly v amatérských podmínkách atypické skleníky , nyní je k dispozici značná druhová možnost výběru typizovaných skleníků mnoha výrobců . Typizované skleníky umožňují budování rozsáhlých skleníkových hospodářství řazením modulových jednotek do větších celků .Dnešní moderní skleníky jsou prostorné s minimální šířkou 6 m a délkou do 40 – 50 m s výškou 1,8 – 2,5 m .V podstatě lze konstatovat , že za peníze vám výrobce postaví nebo dodá velikost jakou si zaplatíte .
Užší skleníky mají většinou i větší pořizovací náklady a i když mají příznivé pořizovací náklady a i když mají příznivé světelné podmínky ,mají kolísavý teplotní režim ,jsou investičně nevýhodnější , mají zvýšené náklady na temperování či vytápění .Mezní rozměry blízké optimu jsou při rozměrech šířky 20 m , délky 50 m , ale toto platí pro produkční provozy . Pro nás amatéry stačí bohatě skleníky do 100 m2
Střechy dnešních typizovaných konstrukcí jsou výhradně sedlové s hřebenem orientovaným ve směru sever – jih . K zasklívání se používá buďto lité sklo nevzorované ( surové ) ,které není zcela průhledné , nebo sklo tažené (rovné a průhledné ) . Někdy se požívá skel determálních , které zajišťují v létě menší přehřívání.Skla s drátěnou vložkou se používají s širším rastrem drát a používají se tam , kde je snaha ušetřit na ocel.konstrukci (zde je průkazné snížení produkce a oddálení produkce vlivem nižší propustnosti světla .
V současné době se používá místo skel plastický materiál Makrolon a jiné s komůrkami tloušťkou 10 , 16 , 25 mm s jednou až pěti komůrkami .
2. Rozebíratelné skleníky
Jsou tak zvané japany - oknové skleníky pro studený i teplý provoz.Jsou to jednoduché stavby , jejichž konstrukce bývá z místních , dosažitelných zdrojů , krytá pařeništními okny .
Tento systém má budoucnost , protože lze citrusy zasadit přímo do půdy a rostliny na zimu před prvními mrazíky ochránit složením rozebíratelného skleníku .
Kdo má zájem o bližší informaci - tomu můžeme doporučit podívat se do časopisu Citrusy ročník 5 , číslo2 /2005 – duben 2005 článek Návštěva ve Znojmě .V článku mimo popisu je i fotografie skleníku i pěstebního rozkládacího zařízení přítele , citrusáře Josefa Weizettela .Toto řešení může být podnětným příkladem pro mnohé,dříve nežli začnou stavět skleník .
3.Pojízdné skleníky
Jsou jednoloďové skleníky , které jsou v průběhu roku přemístitelné na jiné stanoviště .Přesun se uskutečňuje po kolejnicích nebo kladkami umístěnými na malých betonových podstavcích .Některé konstrukce mají pevné boční stěny s pojízdnou střechou .Výhodou je omezení únavy půdy , předpokladem je nutnost pěstitelské kázně a dodržování časového sledu navazujících plodin . Tento typ skleníků je vhodný pro květinářskou a zelinářskou praxi.
Vnitřní vybavení skleníků .
Pěstování rostlin se může dít na volném záhonu , na vyvýšeném záhonu , na stolových záhonech a na skleníkových stolech . Dále se využívá závěsných polic a speciálních množárenských záhonů se spodním ohřevem a zakrytým horním prostorem , aby byla pro množení docílená max. vlhkost se spodním teplem .
Větrání skleníků .
Rozeznáváme přirozené a nucené .Větráním skleníků regulujeme teplotu (odváděním přehřátého vzduchu ) , vzdušnou vlhkost a dále vyměňujeme i plyn ( např. CO2 ).
Přirozené větrání je provozně nejjednodušší a je buďto hřebenové nebo štítové.
Ovládání hřebenových nebo štítových větráků je buďto ruční nebo motorické , eventuelně i hydraulické nebo termostatické .
Nucené větrání je nezávislé na počasí , chod je automatizovaný , snižuje náklady na konstrukci skleníku ,zvyšuje provozní náklady .
Vytápění skleníků .
V zásadě se požívají tři základní systémy vytápění. Je to systém trubkového vytápění (zpravidla teplovodního ), systém teplovzdušného vytápění a kombinované soustavy předchozích dvou systémů .
Trubkový teplovodní systém je buďto samotížný nebo s nuceným čerpadlovým oběhem .Výhodou teplovodního systému je vyšší tepelná setrvačnost topných těles a vysoký podíl tepla předávaného prouděním , což má vliv na mikroklima prostoru .
Teplovzdušné vytápění pracuje tak , že vzduch ohřátý v ohřívači je vyfukován do prostoru skleníku , přičemž tímto systémem lze ohřívat i půdu ,pokud jsou otopná potrubí uložena v zemi .
Vytápění půdy ve sklenících je tedy teplovodní , teplovzdušné a ev . i elektrické – buďto nízkonapěťové (topná smyčka napájená transformátorem ) nebo topnými dráty a rohožemi na 220 V , event. přímotopy .
Závěr.
Nežli se rozhodnete k pořízení skleníku doporučuji jich aspoň deset navštívit a nasávat zkušenosti i rady . Tím se vyvarujete chyb předchůdců.Platí zásada , že i sebevětší skleník je záhy malý .Čím je skleník prostornější tak je méně náchylnější na
změny parametrů.Čím je systém menší tím rychlejší jsou i změny parametrů.
Citrusář č.4 listopad 1985 Býček Milan , upraveno 24.02.2006
.
.
Na co si dávat pozor při nákupu rostliny
/ Autor: Ing. Iva Hažmuková /
Moje zkušenosti jsou zejména na základě nákupu již „hotových“ rostlin s květy nebo plody, které jsem uskutečnila jednak já sama, ale i moji známí.
Když kupujete plodící rostlinu v květináči, počítejte s tím, že se jedná o řízkovance (buď je řízkovaná přímo odrůda nebo její podnož). V každém případě jde o velmi mladou rostlinu, plodící ve stáří asi jednoho roku (mnohdy i již po několika měsících).
Řízkovanec má choulostivější kořenový systém, je třeba být opatrnější jak na zálivku, tak na výkyvy teplot či jiné šoky. U citroníků to platí obzvlášť.
Je asi nereálné vyklopit v obchodě rostlinu z květináče, abychom si mohli prohlédnout kořeny (jak radí Klockovi ve své publikaci), ale lehce zahýbat s kmínkem, zda rostlina v kořenáči drží, se dá i v obchodě. Často bývají vidět ne zcela zakryté kořeny. Pokud je substrát již od pohledu hutnější a zamokřený, není od věci zkontrolovat přičichnutím, zda nejeví známky zkyslosti.
Podívat se na velikost a zdravotní stav koruny – listy by měly být svěže zelené, neporušené, u nákupu v hypermarketu bývají až velice tmavé a dost tuhé, což ale není na závadu. Samozřejmě musí být i čisté a bez známek škůdců. Koruna, zvlášť sevřená a hustá, by neměla přespříliš přesahovat objem kořenového balu (pokud přesahuje více než cca 2x, je to známkou poddimenzování balu proti koruně – taková rostlina bude bez rychlého přesazení do větší nádoby brzy strádat a silně se zpomalí její vývoj).
Pokud jsou nasazeny plody, nenechat více než 1 plod na 10 listů u maloplodých odrůd (kumkvat, kalamondin), na 15 až 20 listů u mandarin a min.na 35 větších, zdravých listů u plodů s průměrem nad 6cm. Plody (zejména střední a velké) se u první plodnosti doporučují ponechat max. 4 na rostlinu.
V žádném případě si nevybírat rostlinu s málo listy a mnoha plody!! To je největší chyba začátečníka.
Myslí si, že když rostlina bohatě kvete a nebo má nasazených spoustu plodů, že je to známkou silné a plodné rostliny, která přežije všechno a bude plodit a plodit! Opak je pravdou. Na takovou rostlinu je třeba pohlížet jen jako na krátkodobou ozdobu bytu a nečekat od ní víc, než od „jednorázovek“ či kytic ve váze. Pokud má rostlina málo listů (popř. shodí všechny) a přitom bohatě nakvétá, znamená to jen předzvěst jejího rychlého konce. Nakvétá totiž ve snaze zachovat rod. Možná ještě nasadí plody, ale ty už nestačí donosit do zralosti a odumírá. Příčinou je porucha v kořenech, nefunkčnost či absence kořenového systému.
Před lety jsem dostala k narozeninám řízkovaný kalamondin – byl to dovoz z Holandska, zapěstovaný jako keříček s asi 15 listy a 4 plody (ǿcca 3cm). Žasla jsem a říkala si, že tak nádhernou rostlinu nikdy sama nevypěstuji (v tom jsem měla samozřejmě pravdu). Snědli jsme ještě ten den tři plody, ten poslední nechali asi dva týdny – pak mne manžel donutil ho obrat, prý aby se nezkazil… Naštěstí. Přes relativně brzké odstranění plodů a „pomyšlení“, které jsem tehdy mohla rostlině udělat v rámci paneláku, mi kalamondin jen tak-tak vydržel, rok nerostl, další jen pomalu a znovu nakvetl až na nově narostlé koruně po třech letech. A to jsem citrusy pěstovala již pár let předtím…
Z tohoto důvodu si vždy vybírám rostlinu s pěknou velkou korunou, očividně zdravými listy a nejlépe jen s méně květy. Pokud vidím mezi rostlinami z jedné dodávky i nějaké zcela bez květů, zatímco jiné kvetou nebo i mají plody, klidně si ty nekvetoucí vezmu - nakvétají mi brzy doma a já můžu od začátku regulovat počet nasazených plodů popř. již poupat.
Kupuji raději na jaře na venkovních plochách – rostliny stejně bez výjimky letním, tak je přenos a jiné umístění zcela bez rizika. Navíc je přes léto velká šance, že i trochu zanedbaná rostlina se dá do zimy do pořádku. Na podzim nakupuji pouze na výstavách (malé rostliny již za 30 až 50 Kč) – rostliny jsou ze skleníků, ale to u mne nedělá nejmenší problém.
Vezete-li rostlinu domů v autě, v horkých dnech ji „neuvařit“. Naopak v zimě si ji nechat prodejcem zabalit alespoň do novin, aby cestou domů nenachladla.
Po přinesení domů kontroluji kořeny – prakticky všechny rostliny je potřeba přesadit, v rostlinách v kontejnerech, postavených na zemině plantáže či záhonu, bývají často žížaly. Pokud postavíte kontejner zase na zeminu, mohou vylézt, když už nemají potravu, pokud však jsou otvory ve dně nádoby a postavíme ji např. na podmisku – je problém.
Při přesazení v každém případě dávám novou nádobu jen o řád vyšší a u řízkovanců pečlivěji drenážuji.
Při koupi na výstavách se nesmí zapomenout se pěstitele zeptat především na podnož (pokud není uvedena), stáří rostliny a způsob dosavadního pěstování. Nebát se raději více ptát, dát si poradit, jak rostlinu dále pěstovat a hlavně co nedělat – je lepší (aspoň pro mne) vypadat jako totální začátečník (popř. i něco horšího), než pro nemístnou „hrdost“ přijít o rostlinu.
Ještě krátká poznámka: když jsou na výstavách vidět rostliny, doslova obsypané plody, rozhodně to není měřítko toho, co rostliny bez vážné újmy snesou. Pěstitelé ponechají všechny plody, které je vystavovaná rostlina vůbec schopna unést, obvykle je ještě nadměrně „popohnaná“ hnojením či speciálním režimem a po výstavě buď následující rok vyčerpaná odpočívá (skoro neroste a neplodí) nebo v horším případě počítá pěstitel i s jejím úhynem. I to se totiž stává.
Celý článek o zkušenostech s nákupem rostlin je uveřejněn na http://www.citrusy.unas.cz
.
.
Pokračování - Rady našich členů IV.
/ Autor: Ing. Iva Hažmuková /