Jdi na obsah Jdi na menu
 


COTYLEDON TOMENTOSA

27. 12. 2007

ObrazekTato rostlina ze západního Kapska už v našich domácnostech není žádným nováčkem, i když stále vítaným hostem. Stejně jako ostatní zástupci rodu patří k čeledi tlusticovitých (Crassulaceae). V přírodě tvoří husté keříčky s dřevnatějícími stonky a chlupatými listy, které jsou silně dužnaté se zubatým zakončením. Jejich barva je světle zelená, u ssp. ladismithiensis ještě bohatší o podélné pruhy žluté barvy.
Je to kytka na plné slunce, která miluje letnění. Na plném slunci se také zubatá část listů zbarvuje do hnědofialové a jejich chlupatá pokrývka houstne. V zimě snáší poklesy teplot k 10°C při mírné zálivce. Ta je nutná především kvůli množství zvonkovitých květů žlutavé až krémové barvy, které se objevují zpravidla na začátku podzimu a rostlinu zdobí několik týdnů.Obrazek
Cotyledon tomentosa je rostlinou vhodnou k tvarování. Starší listy postupně žloutnou a zasychají, takže hustou a poměrně těžkou korunku větví nesou holé, dřevnaté kmínky hnědé barvy. Ze staršího dřeva už rostlina obvykle nové výhony nevytváří.
Snadné je také množení z vrcholových řízků, které ochotně koření ve vlhkém písku nebo perlitu, stejně jako jednotlivé listy. K tomuto účelu jsou vhodné právě ty žloutnoucí, které koření stejně dobře, a beztak by z rostliny za krátkou dobu samy odpadly.
ObrazekZasazena v hezké keramické misce je rostlina opravdu dekorativní. Jen nesmíme zapomenout zalévat ji asi dvakrát častěji než v plastikovém květináči, protože nádoba z keramiky se na slunci rozpaluje a substrát doslova vysychá před očima. Začátečníci si na této rostlině mohou osvojit základní péči o sukulenty, a ti pokročilejší s trochou fantazie vymýšlet zajímavé tvary korun a vkusná aranžmá.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář