Jdi na obsah Jdi na menu
 


CRASSULA PYRAMIDALIS

22. 2. 2008

ObrazekMezi pěstiteli sukulentů neustále slýchám nářky na permanentní nedostatek místa pro další přírůstky do jejich sbírek. Dnes tedy o rostlině, jejíž pořízení si může v tomto ohledu dovolit opravdu každý. A pokud někdo tvrdí, že ani ta se mu už nikam nevejde, tak se musí doopravdy spokojit s tím co má.
Crassula pyramidalis patří k nejmenším druhům rodu, a navíc je v jihoafrickém Kapsku značně variabilní co se velikosti týče. My zřejmě pěstujeme jednu z nejmenších forem, která měla na jmenovkách při jejím pořízení uvedenu lokalitu Biesiespoort. Podle geografických údajů by se toto místo mělo nacházet na severu Kapska. Obrazek
Rostlinky pěstujeme několik let, aniž by nám některá z nich uhynula. Pouze v době násady květenství se jeho nositelka natolik vysílí, že zcela ztratí nádherný a kompaktní tvar těla. To ovšem kompenzuje už dávno předtím vytvářením množství (dichotomickým dělením vznikajících) odnoží. Ty se dají snadno zakořeňovat, nebo rovnou sázet, protože pokud přirůstají těsně nad substrátem, mají už obvykle vlastní kořínky.
Rostliny pěstujeme na plném slunci, kde si zachovávají po většinu roku tmavě zelenou barvu, a pouze v nejslunnějších měsících roku získávají matný červenofialový nádech. Zálivku snášejí v tomto období hojnou, ale v mírnějších dávkách. Při trvalejším přebytku vody sice nehrozí ani tak hniloba, ale spíše nepřirozený růst, kdy rostliny vypadají jakoby se chystaly v nejbližších chvílích prasknout (mezi listy procvítají zářivé mezery). V zimě (min. 10°C) jim dopřejeme maximum světla a mírnou, udržovací zálivku. Konec zimy bývá u nás většinou obdobím květů, které jsou bílé, droboučké a nijak dekorativní. Kdyby šly z rostliny odstranit, okamžitě bychom tak učinili. jejich způsob nárůstu to ale neumožňuje (viz foto).
ObrazekProtože odnože rostliny vytvářejí také aniž by se chystaly kvést, potomstva bývá vždy dostatek. Dospělé rostliny dorůstají max. výšky 3cm při průměru čtyřbokého těla 10-12 milimetrů. Do květináčku o průměru 6cm se nám tedy vejde poměrně početná rodinka těchto trpaslíků z říše tlustic. Průměr fotografované misky je asi 8 centimetrů!
Je zvláštní, jak reagují na titěrnou rostlinku pěstitelé, kteří ji často poprvé spatří na některé z našich výstav. Ať jsou to zkušenější pěstitelé nebo naprostí laici, všem se líbí a nikdo se nepozastavuje nad jejím drobným růstem. Vedle nich stojí za stejné peníze nabízené jiné druhy sukulentů, dosahující několikanásobných velikostí, ale přednost pravidelně dostávají rostliny Crassula pyramidalis. Jsou rychle vyprodány, protože jich nikdy nebývá zase příliš mnoho. Obrazek
Při koupi rostlin pod názvem C.pyramidalis je ale třeba dbát zvýšené obezřetnosti. Toužil jsem po ní už dávno předtím, než se mi ji podařilo získat. Objednal jsem si ji zásilkou hned několikrát, ale dvakrát jsem obdržel Crassula lycopoides (dnes prý C.muscosa) nebo něco jiného a na hony vzdáleného této překrásné miniatuře.
Tato jihoafrická droboť je také jedním z rodičů populárního kultivaru Crassula cv. Buddha's Temple a dalších zdařilých kříženců. Při pohledu na tělo „budhů“ je její genetický příspěvek více než patrný.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář