Jdi na obsah Jdi na menu
 


Venezuelská kráska TILLANDSIA FUNCKIANA

25. 7. 2011

p1030154.jpgV pestrém světě tilandsiií lze často velice snadno jednu zaměnit s druhou, pokud rostliny zrovna nekvetou. Tillandsia funckiana ale patří k druhům naprosto nezaměnitelným i bez květů. I ty nakonec odlišují tuto rostlinu od většiny jiných tilandsií docela výrazně! Tillandsia funckiana roste ve Venezuele (uváděna bývá také Kolumbie) na suchých skalnatých stěnách až do nadmořské výšky 1700 metrů. Byly nalezeny i populace rostoucí epifytickým způsobem, jak jsme tomu u většiny tilandsií zvyklí. Její zvláštní květy údajně opylují kolibříci!
Základ rostliny tvoří tenký stonek, dorůstající značné délky. Na něm spirálovitě narůstají drobné tenké lístky, jejichž zbarvení je proměnlivé podle množství světla. Rostliny na přistíněných stanovištích mívají lístky takřka zelené, jakmile však dostanou rostliny více slunečních paprsků (a snesou jich poměrně dost!), zbarvují se do zvláštního šedorůžového odstínu. Růžová bývá ještě umocněna ve chvíli, kdy se rostlina připravuje ke kvetení. Právě tehdy nastává pro pěstitele nejkrádnější období, i když T. funckiana je kytka nádherná a zajímavá i bez květů. Ty ovšem stojí za to!
p1030157.jpgChování rostliny před kvetením i samotné květy a jejich stavba silně připomínají totéž u Tillandsia andreana, která nám kvetla již dříve. Jednoduchý květ zářivě červené barvy je pro většinu tilandsií netypický. Bývá obvykle pouze jediný, výjimečně mohou být i dva! Na rozdíl od T. andreana jsou asi 5cm dlouhé korunní lístky více ohnuté nazad a čnělka i prašníky přes ně přesahují. Listy kolem květu se bezprostředně před kvetením ještě výrazněji zbarvují, a dohromady s květem tvoří oku lahodící celek. Květy vydrží otevřené několik dnů v závislosti na teplotě v místě pěstování.
Již před kvetením rostliny vytvářejí množství odnoží, což bývá pro pěstitele prvním signálem, že se může těšit na krásné ozdoby na jejich vrcholech. Tillandsia funckiana snáší relativně slunečné stanoviště, které však musí být dobře větrané. U stropu naší zimní zahrady (prosklené verandy) je jim tudíž docela dobře. O vyšší vlhkost se tu starají masožravky, umístěné pod nimi a stojící neustále v mísách s vodou. Přesto T. funckiana nepohrdne zvláště v tropických dnech českého léta 2x týdně důkladným porosením, nebo namočením v sudu s dešťovkou! Jakmile se na podzim začne topit, rosení se stává nutností, ale opět v závislosti na počasí. 
p1030177.jpgTillandsia funckiana je rostlina značně variabilní (existují i poddruhy), a jednotlivé typy rostlin se liší sílou stonku, velikostí listů a jejich zbarvením. Při upevňování na podklad (my preferujeme lepení) je vhodné instalovat rostliny šikmo, růstovým vrcholem dolů. Beztak se nakonec jejich vrcholy otáčejí směrem vzhůru za sluncem! Velice efektní jsou i trsy rostlin, umístěné bez podkladu jen volně mezi oblázky (v tomto případě vzpřímeně!). Vzhledem k podlouhlému tvaru a krátkým listům se s nimi dobře manipuluje. Listy bývají při správném pěstování a dostatku světla docela tuhé, a při manipulaci s nimi nehrozí v žádném případě jejich poškození, jak jsme tomu někdy zvyklí například u notoricky známé a trochu křehké T. ionantha.
Rozkvetlá Tillandsia funckiana je rostlina mimořádné krásy. V posledních letech bývá už pravidelně nabízena dovozci tilandsií také u nás. Prodávali jsme ji v posledních dvou letech opakovaně v naší prodejně v jihlavské ZOO, a zájem o ni byl veliký, přestože cenově vychází stále ještě o něco dráž než komerční druhy tilandsií. Je to kytka, která se ve vzácné shodě líbí odborníkům i naprostým laikům.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář