Jdi na obsah Jdi na menu
 


ZAMIA FURFURACEA

11. 2. 2008

ObrazekPříliš praktických rad o pěstování této zajímavé rostliny nečekejte, protože ji (je) máme sotva rok. V naší literatuře mnoho informací o jejím pěstování také není, výjimkou je pouze sukulentářská encyklopedie autorů Zdeňka Ježka a Libora Kunteho. Rostlina patří do čeledi zamiovitých (Zamiaceae), společně například s podobnými rostlinami rodů Ceratozamia nebo Dioon. V přírodě roste v pobřežních vápencových skalách mexického státu Veracruz, kde dosahuje více než metrové výšky při šířce listové rozety až 2 metry.
To úsměvná loterie lidských vědomostí, zvaná Wikipedie, vás dovede k názvům, nad kterými zůstává sukulentářský rozum stát. Na rozdíl od výše uvedených chlapíků, kteří se v kytkách vyznají dokonale, nabízí nám tolik opěvovaná lidová encyklopedie český název „keják otrubnatý“ z čeledi kejákovitých. Brrrr! Název tento prý je odvozen od slova kyj, který jim připomíná květenství rostliny. Okamžité testy zraku jsou zde na místě, protože šištice nebo šišky jsou mnohem stravitelnější a výstižnější. Šištice jsou samičí a samčí, a podle dostupných pramenů mají amatérští pěstitelé docela reálnou naději, že se jich dočkají.Obrazek
Naše dvě rostliny pěstujeme přímo v bytě, protože nám připadaly příliš krásné a poměrně neznámé, než abychom je podrobili hned zpočátku nějakým experimentům. Své stanoviště našly na parapetu západního okna, který vzhledem k svým rozměrům zabraly úplně celý. Mezi ně se vešla již pouze Brighamia insignis, jejíž tlustý kmen je vyšší, takže rozety listů ční nad rozložitými listy těchto zvláštních výtvorů mexické přírody.
Za celou tu dobu obě rostliny pouze sály vodu, ale jinak načisto žádná změna. Vzhledem k jejich zdravým, ořechově hnědým růstovým středům jsme ale věděli, že jsou živé, a zřejmě jim ke spokojenosti nic nechybí. Jejich takřka kulovité kmeny dosahují průměru 10cm při šířce rozety 75 centimetrů, takže už žádní drobečkové.
Již po nějakou dobu ale pozorujeme, že se přece jenom středy otevírají a cosi z nich vyrůstá. Jedná se o mladé listy, a proto nás překvapil nárůst hned několika najednou. Protože jsme až doposud pěstovali spíše běžnější druhy cykasů, byli jsme zvyklí vždy pouze na jeden či dva listy najednou. Stejně překvapivá je i rychlost, s jakou narůstají. Tak jak je vidíte na fotografii narostly během dvou týdnů od náhlého rozevření růstového středu.
ObrazekKaždopádně jsou to rostliny tvrdé doslova a do písmene. Jejich listy jsou pokryty jemnými hnědými chloupky, a při manipulaci s nimi mohou hrozit i nějaké drobné oděrky, stejně jako od ostnů, kterými jsou porostlé listové řapíky. Zažili jsme to při jejich stěhování na naši podzimní výstavu. Mohu zodpovědně říci, že takto neskladnou rostlinu jsme ještě nikdy předtím nepěstovali a nestěhovali(když pominu dvoumetrová pachypodia).
Když naše dosavadní poznatky shrnu, rostliny mají rády teplejší stanoviště v polostínu nebo na rozptýleném světle. S vodou se vyrovnávají poměrně rychle, takže je zaléváme nárazově jednou za týden až dva. Je pravděpodobné, že by vydržely i podstatně delší období sucha, ale nehodláme je zbytečně trápit. Trvalejší přemokření nesnáší takřka žádná podobná rostlina, takže jejich odběr vody občas sledujeme. Brighamie už na tomto stanovišti pobývá třetím rokem a pravidelně kvete, takže doufáme, že se k tomu podobně postaví alespoň jedna z našich zamií. Jakmile se na tomto okně něco podstatného bude dít, určitě se o to dozvíte. Rostliny jsou pod neustálým dohledem, protože stojí asi sva metry od počítače, do jehož klávestice právě nesměle a zvolna ťukám. To se ale může změnit, pokud se bude nárůst nových listů ubírat špatným směrem. U cykasů to děláme tak, že jakmile narůstají nové listy, stěhujeme rostlinu dočasně na světlejší místo. Tam zůstane než se listy dokonale vivinou, ztvrdnou a získají podobu těch ostatních. Potom zase na dlouhý čas rostlina putuje na své původní stanoviště.Obrazek
Nové listy Zamia furfuracea jsou celé hustě porostlé drobnými hnědými chloupky, takže na omak připomínají plyšová madagaskarská kalanchoe. Jsem zvědav, jak dlouho bude trvat jejich transformace v tvrdé listy značných rozměrů, kterými bych nechtěl dostat ránu do hlavy. Bylo by to jako bych dostal kyjem. Ale to už bych byl zase v té Wikipedii.
Rostlina je vhodná především pro pěstitele, kteří jí mohou poskytnout dostatek prostoru. Pak se stané opravdovým zpestřením domácnosti, které není k přehlédnutí. Rostlina mi připadá jako relikt přeživší z pravěku.
Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Jméno

(Jiří, 2. 4. 2018 10:42)

I na wikipedii je zřejmě někdo soudný, protože když jsem tento web navštívil, název zněl zamie otrubnatá, což je v porovnání s kejákem mnohem stravitelnější.

Výstava

(Cykasy.cz, 30. 6. 2010 12:39)

pěkně vám to roste. Přijdete se podívat na výstavu cykasů? http://www.cykasy.cz/Cykasy/Vystava_cykasu.html

BEZNEJSI DRUHY CYKASU

(Krokodyl, 11. 7. 2008 15:01)

no nevim co se mysli tim "beznejsi druhy cykasu" kdyz beznejsi uz je jen jeden druh. Ale jinak zajimavy clanek na malo probadane tema. jen tak dal a vice fotek. mate samce nebo samicku?

české jméno Zamia / Keják

(Honza, 8. 5. 2008 18:30)

Myslím, že zde zmiňovaní čeští autoři pouze nevěděli o existenci českého názvu a proto zmínili jen latinský. Ten text na Wikipedii je mimořádně dobře napsaný

pěstování cykasů

(Miky, 25. 4. 2008 17:49)

moc bych ocenil informace a třeba i fotky k pěstování cykasů - i jiných druhů - jste jeden z mála co o nich píše - navíc zajímavě. Jinak si trochu popíchnu - ten článek o nich na wikipedii je dobrý, snad to časem přehodnotíte. Vlastně první debatu ste k tomu začal vy. :-) hezký víkend

ukončení debaty

(Jiří Janda, 22. 4. 2008 12:47)

Pane Coufale, tímto příspěvkem ukončuji debatu na téma Wikipedie. Pokud ji považujete za dobrý zdroj, nikdo Vám v tom nebrání. Nevím, proč bych měl uvádět nějaké zdroje u svých článků. Předně nepíši do nějakého odborného vědeckého časopisu, ale na své vlastní webové stránky. Ten článek nemá žádné vědecké ambice, a pokud chcete nějaký odborný i s dloiuhým seznam citací z nejrůznějších zdrojů, pak hledejte v jiných pramenech. Nemám náladu nadále s Vámi ztrácet čas zbytečnými polemikami, takže pokud se Vám ještě cokoliv nelíbí, prostě si najděte jiné stránky, nebo ještě lépe si vytvořte vlastní. Tam si můžete dát odkazů na literaturu kolik chcete a webových adres také. Žádné další Vaše polemiky o Wikipedii se už na našich stránkách neobjeví. J.J.

Hezké fotky

(Miky, 22. 4. 2008 11:10)

máte tu moc pěkné fotky :-) mám tuhle zamii doma, tak by mě časem zajímalo více informací o pěstování. Jinak na tu wikipedii bych taky úplně nezanevřel.

Wikipedie ano či ne?

(Coufal, 22. 4. 2008 7:16)

takže s ohledem na plánované mazání zopakuji bez webové adresy:

tak nemohu si pomoci ale díky upozornění v tomhle článku jsem si teď ještě přečetl tu Wikipedii.
a je to asi nejlepší věc co se kde dá najít. Sukulentářská encyklopedie je zaměřená na něco jiného a v oboru cykasů nic moc...

Pokud jste informace nápadně podobné wikipedii nepřevzal z ní, bylo by vhodné uvádět zdroje. V sukulentářské knížce se najít nedají.

Cykasy = Zamie

(Coufal, 22. 4. 2008 6:50)

asi jste si nevšiml, že zamie jsou cykasy....

odpověď

(Jiří Janda, 21. 4. 2008 23:39)

Zdravím příznivce Wikipedie, kterému v žádném případě nechci brát iluze o kvalitě tohoto názorového Babylonu. Možná jste si nevšiml, že v článku nepíši o cykasech, ale o zamiích. Z Wikipedie jsem nepřevzal žádnou informaci, a ani o něčem podobném neuvažuji, protože preferuji jiné zdroje nebo vlastní pěstitelské zkušenosti. Váš druhý vzkaz ihned zítra smažu, protože v něm uvádíte webovou adresu. To je reklama, kterou jste si možná chtěl zdarma udělat na těchto stránkách. Asi jste si neuvědomil, že patří nám, a proto si také můžeme rozhodovat o tom, jaké adresy zde uveřejníme a jaké naopak ne. My nejsme Wikipedie! Předpokládám, že na naše stránky zřejmě zanevřete, ale pokud tomu tak není, raději nečtěte v budoucnu článek, v němž budu varovat před přílišným používáním českých názvů sukulentních rostlin, které jsou mnohdy směšné a k hlubokému zamyšlení. Stejně jako se mezi sukulentáři tyto názvy příliš neuchytily, ani mne nezlomíte, abych věřil všemu, co kdo do té názorové loterie napíše. O reklamu se už nepokoušejte, protože bude opět vymazána. Zdravím Vás i Wikipedii

České jméno

(Coufal, 21. 4. 2008 20:59)

tak jsem si přečetl tu wikipedii. Oni pouze citují jediný známý český název téhle kytky, který je už asi 100 let starý. Nevymysleli si to, jak naznačuje autor tohohle článku, který z wikipedie převzal i informaci, že se lze dočkat šištic - ale to už zde nezmiňuje.